Short gaan kan een gevaarlijk spelletje zijn. Beleggers, en met name traders weten echter; high risk, high reward. Een koers doet er vaak lang over om tot bepaalde hoogtes te klimmen. Wanneer een koers daalt, daalt deze vaak harder dan dat hij stijgt. Waarom zou je hier dan niet van kunnen profiteren?
Short gaan betekenis
In principe betekent short gaan, of short selling dat je beleggingsproducten die niet in je bezit zijn verkoopt. Vervolgens kan je deze op een lagere prijs terugkopen. Zo kan je dus profiteren van een dalende koers. Dit kan op meerdere manieren, zoals met opties. Short gaan is echter een relatief eenvoudige manier om van een dalende koers te profiteren.
Wat is short gaan (op aandelen)?
Short gaan kan bij effecten zoals aandelen of obligaties. Dit kan echter ook met afgeleide effecten, derivaten genoemd. Je kan denken aan bijvoorbeeld opties of futures. Naar aanleiding van de kredietcrisis in 2008 zijn er echter wel enkele restricties bijgekomen. Zo komt het voor dat het short gaan in bepaalde gevallen verboden is. Dit komt omdat het massaal short gaan een destabiliserende werking met zich mee kan brengen. Dit valt deels terug te zien in een fenomeen wat gepaard gaat met short gaan. Dit wordt een short squeeze genoemd. Dit fenomeen haalt met enige regelmaat zelfs het nieuws.
Beleggen
Als het gaat om short gaan, dan hebben we het met name over traden. Beleggers zijn over het algemeen aan het investeren voor de lange termijn. Traders handelen regelmatig of zelfs dagelijks, zoals daytraders. Short gaan op lange termijn is over het algemeen niet van toepassing. Dit komt door een paar dingen. Zo betaal je bijvoorbeeld rente, en is short gaan niet meer winstgevend tenzij een aandeel echt tot de bodem keldert. Mocht dit dan toch gebeuren, dan is het vrijwel onmogelijk om de aandelen nog te verkopen.
Hoe kan ik short gaan?
Als je net gaat beginnen met beleggen dan wordt het afgeraden om short te gaan. Dit komt omdat het risico’s met zich meebrengt. Als je iets meer ervaring hebt en al een tijdje een trader bent, dan is short gaan een goede manier om extra rendement te genereren. Short gaan werkt bij verschillende brokers of exchanges net even wat anders. In grote lijnen is dit wat je doet. Je leent aandelen bij een broker waarbij dit mogelijk is, voor een aandeel waarvoor dit mogelijk is. Vervolgens ontvang je dus geleende aandelen. Deze verkoop je in theorie direct door voor dezelfde prijs. Vervolgens daalt de koers! Precies zoals je had voorspelt met technische analyse. Je kan nu de aandelen terugkopen, maar dan voor een veel lagere prijs dan waarvoor je de geleende aandelen had verkocht. De geleende aandelen geef je terug aan de broker, en klaar is je trade.
Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl
Toelichting: Op het Instagram kanaal wordt o.a. technische analyse uitgelegd. Fenomenen als een short squeeze worden hier ook beknopt toegelicht!
Hoe werkt short gaan?
Op welke manier kan je winst maken?
Als je bovenstaande uitleg kon volgen, dan kunnen we een stap verder. De winst die een short handelaar kan maken is het volgende. Van het natuurlijke of rechtspersoon is de netto shortpositie die overblijft de winst. Hier moet de longpositie wel in verrekend worden om een netto opbrengst te kunnen calculeren. Dus stel je koopt een aandeel voor 20 euro per aandeel. Je krijgt deze aandelen en verkoopt ze direct door voor dezelfde prijs, zoals eerder is toegelicht. Vervolgens daalt de koers van het aandeel tot 14 euro per aandeel. Dit is het moment om je slag te slaan. Je koop de aandelen terug voor 6 euro minder dan de prijs die je er eerst voor zou betalen. De aandelen gaan weer terug naar de broker, je hebt 6 euro winst gemaakt op deze transactie. Had je dus 100 aandelen gekocht in deze transactie, dan had je 600 euro winst gemaakt. En dat met één transactie!
Risico’s
Als beginnend belegger is het short gaan niet verstandig, dit is aan het begin van het artikel al aangegeven. Er zijn namelijk een aantal risico’s waar rekening mee gehouden dient te worden.
- Rente betalingen. Het lenen van aandelen klinkt interessant, echter moet hier net als bij andere leningen rente over betaald worden. De interestvoet per aandeel kan verschillen, dit hangt af van vraag en aanbod.
- Dividend. Dit is een interessante. Let namelijk goed op wanneer een aandeel dividend uitkeert voordat je short gaat. Op het moment dat je short zit in een bedrijf dat dividend uitkeert dan moet je het bruto dividend betalen. Het dividend gaat echter wel vaak van de koers af, wat de shortpositie meer oplevert.
- Verliezen door het dak. Op het moment dat een koers stijgt, maak je dus verlies op een shortpositie. Het vervelende is dat een aandeel altijd kan blijven stijgen, tot de sterren en daar voorbij. In theorie kan het verlies op een shortpositie dus oneindig zijn. Bij een longpositie kan je enkel je eigen inleg verliezen.
- Short squeeze. Op het moment dat mensen massaal short gaan op een aandeel kan dit tot problemen leiden. Wanneer er iets gebeurd wat een stijgende wending aan een koers kan geven, dan gaan short traders natuurlijk de positie proberen te verlaten. Op dit moment kunnen er stop loss orders geactiveerd worden, allemaal tegelijk. Dit kan rampzalige gevolgen hebben, waardoor de ‘short squeeze’ met enige regelmaat in het nieuws terugkomt.
Short gaan op de beurs
In het kort is short gaan dus een geweldige manier om meer winst te genereren. Daarnaast is het dé manier om ook in een dalende markt consequent te kunnen blijven profiteren. Aan de andere kant is short gaan een beruchte methode. Dit is niet voor niets. Beleggers gaan ontzettend vaak ongetraind de beurs op, en denken met een aantal gratis video’s een expert te worden. Helaas werkt het niet helemaal zo. Er bestaat niet voor niets een verschil tussen particuliere amateur beleggers en professionele beleggers of traders. Goed worden in beleggen, met name in traden, bereik je simpelweg niet in een paar dagen. Net zoals je rijbewijs heb je hier training, begeleiding en uiteindelijk ook ervaring voor nodig. Onderschat dit niet!