Kiyoh score
Opties Wat zijn opties_

Opties. Wat zijn opties?

Wat zijn opties? Een optie is het recht om een hoeveelheid effecten, zoals aandelen, binnen een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen.
Opties zijn afgeleide producten: iemand koopt of verkoopt niet de effecten zelf, maar het recht om een hoeveelheid effecten binnen een afgesproken periode te kopen of verkopen.

Opties Wat zijn opties_

Wat zijn opties?

Om te beginnen zullen we uitleggen welke soorten opties er zijn. Er zijn namelijk twee soorten opties:

1. Een Call-optie
Een call optie geeft je het recht om iets te kopen tegen een bepaalde prijs. Dit is gunstig als de koers van een aandeel stijgt, dan wordt je optie namelijk meer waard.

2. Een Put-optie
Een put optie geeft je het recht om iets te verkopen tegen een bepaalde prijs. Dit is gunstig als de koers van een aandeel daalt, je optie wordt dan meer waard.
Voor dit recht betaal je een premie die wordt uitgedrukt in de beurskoers van het optiecontract. Een optiecontract loopt altijd af op de expiratiedatum, deze is vastgelegd in het contract. Als je bijvoorbeeld 1 contract C ING FEB 2020 10 koopt, heb je het recht om 100 aandelen ING tot en met de derde vrijdag van februari 2020 voor €10 per aandeel aan te schaffen.

Je winst is dat je de onderliggende waarde op een bepaald moment voor een hogere prijs aan iemand kan verkopen dan de beurskoers. Als je een call- of putoptie koopt, kun je nooit meer verliezen dan je inleg. Met opties kun je vanwege het hefboomeffect met een relatief kleine investering een hoog rendement behalen.

Wat zijn opties? Opties zijn simpel gezegd rechten. Deze stellen je in staat om zelfs op een compleet zijwaartse koers winst te kunnen maken.

Wat is beleggen in opties

Wat zijn opties? Rekenvoorbeeld

De beurskoers van het aandeel Shell noteert in februari 19 euro. Met de aanschaf van één calloptie C SHE APR 2020 20 koop je het recht om 100 aandelen Shell over twee maanden voor 20 euro af te nemen. Voor dit recht betaal je in dit voorbeeld een premie van 1,12. Deze premie moet je vermenigvuldigen met 100, aangezien elk contract gelijk staat aan 100 aandelen Shell. Als je één contract aanschaft, is je investering dus gelijk aan 112 euro.

Als de beurskoers van het aandeel Shell vervolgens stijgt naar 24 euro, dan kun je je uw recht uitoefenen en de aandelen kopen voor 20 euro. Tegelijkertijd kun je ze voor een hogere prijs van 24 euro op de beurs verkopen. Je koerswinst is gelijk aan 24 min de beurskoers van 20 euro is 4 euro. Aangezien je ook 1,12 hebt betaald voor de optie verdien je dus 4-1,12 = 2,88 euro.

Omdat je bij opties altijd de premie vermenigvuldigt met de contractgrootte, is je totale winst gelijk aan 288 euro. Dit wordt ook wel het hefboomeffect genoemd van opties. Want met dezelfde investering had je nog niet eens 6 aandelen Shell kunnen kopen en was je rendement dus een stuk lager geweest.

Wat zijn opties voor de particuliere belegger?

Voor de particuliere belegger zijn opties make or break instrumenten. Particuliere beleggers die verstand van zaken hebben kunnen geweldige rendementen maken middels diverse optiestrategieën. Hier heeft André Brouwers, die zijn favoriete optiestrategie graag toelicht, veel verstand van. Zonder de juiste training kunnen opties echter ook tot hele grote verliezen leiden, tot schulden aan toe. Om deze reden is het van cruciaal belang om een goede scholing omtrent opties te ontvangen. U hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, voor een autorijbewijs zijn óók eerst rijlessen benodigd.

Bekijk ook de Instagram pagina van Het Beleggingsinstituut voor toelichting op onderwerpen als deze!

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!