Amerikaanse opties

Er worden twee optiestijlen onderscheiden. Amerikaanse opties en Europese opties. Dit zegt niets over waar de optie verhandeld wordt of dat de onderliggende waarde in Amerika of Europa verhandeld wordt. Het geeft aan wanneer de optie uitgeoefend mag worden.

De Amerikaanse optie mag gedurende de hele looptijd worden uitgeoefend. Dat wil zeggen dat de koper van de optie, die dus het recht heeft om te mogen kopen (call) of verkopen (put), op ieder moment de tegenpartij mag aanwijzen om zijn plicht na te komen. Dit heet assignment. Dat een koper op ieder moment mag uitoefenen betekent dat het risico iets kleiner is vanwege meer flexibiliteit. Dit type opties zijn daarom iets duurder dan de Europese variant.

Het op ieder moment mogen uitoefenen is wel gebonden aan beurstijden. Als de beurs niet open is, dan kan er ook niet uitgeoefend worden.

Het Europese type optie kan enkel op expiratie worden uitgeoefend. Tussendoor kan de koper van de optie dus niet de tegenpartij aanwijzen om zijn plicht na te komen. Dit houdt echter niet dat zowel de koper als de schrijver niet van de optie afkunnen. Via de beurs kunnen ook Europese opties gedurende looptijd verhandeld worden.

Er bestaan ook nog wat exotische optietypes die veel zeldzamer zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de Bermudan en Canarian opties. Deze opties mogen alleen gedurende bepaalde intervallen uitgeoefend worden die van tevoren zijn afgesproken.

Aandelenopties zijn doorgaans van het Amerikaanse type, indexopties zijn doorgaans van het Europese type.

Voordelen van Amerikaanse opties

– Openingstijden Amerikaanse beurzen;
– Liquiditeit van opties;
– Aanbod van opties ( meer dan 3.000 aandelen die opties hebben)

Amerikaanse opties

2017-03-09T15:11:48+00:00