Kiyoh score
Wat zijn derivaten

Derivaten; wat zijn het en verschillende soorten

Wat zijn derivaten? De term derivaten kan twee betekenissen hebben, de scheikundige en de financiële betekenis. Een financieel derivaat kan onderling ook veel dingen betekenen. Derivaten zijn namelijk verschillende beleggingsinstrumenten, afgeleid van een onderliggend beleggingsinstrument. Dit wordt de onderliggende waarde genoemd. Dit kan de onderliggende waarde zijn van bijvoorbeeld aandelen.

Derivaten betekenis

Welke soorten zijn er?

Er zijn dus een aantal verschillende soorten derivaten. Wat zijn derivaten waar jij rekening mee moet houden? Dit zijn opties, futures, swaps en forwards. Onder de beginnend belegger hebben derivaten een niet al te goede reputatie. Veel beleggers die geen juiste training hebben gehad proberen hun winst te maximaliseren met het gebruiken van bijvoorbeeld opties. Een dergelijk derivaat heeft echter ook een keerzijde. De winst kan namelijk vergroot worden, maar het verlies natuurlijk ook. Dit maakt ze dus ook gevaarlijk. Anders zou het natuurlijk ook te mooi zijn om waar te zijn.

Wat zijn derivaten

Wat zijn derivaten voor de verschillende soorten beleggers?

Onder de meer ervaren beleggers zijn derivaten razend populair. In de strategie van veel bekende beleggers zijn ze zelfs niet weg te denken. Zo legt ook vijfvoudig winnaar van het beleggersdebat André Brouwers graag uit hoe derivaten gebruikt kunnen worden. Een beursgoeroe van dit kaliber begrijpt dat een derivaat niet alleen gebruikt kan worden om winst te vergroten. Brouwers wordt dan ook geroemd om de constructie van handelen bij het daytraden. Hier worden derivaten namelijk gebruikt om niet de winst te maximaliseren, maar het verlies in te dekken. Middels derivaten kunnen concrete strategieën vormgegeven worden. Eerst bepaald men wat de verwachting is, middels bijvoorbeeld technische analyse. Vervolgens kunnen derivaten gebruikt worden om een transactie goed vorm te geven.

Wat zijn derivaten en wat is de functie?

Ze kunnen dus gebruikt worden om zowel winst te vergroten als verlies te beperken. Dit is niet het enige! Beleggingsproducten als deze kunnen ook inspelen op toekomstige koersen. Daarnaast kunnen derivaten zelfs ingezet worden om op een volledig horizontale koers rendement te genereren. Handel in derivaten zelf is namelijk ook een markt! Voordat dit in de praktijk gebracht kan worden moeten een paar stappen terug gezet worden. Eerst dient men te begrijpen welke derivaten er zijn. Vervolgens moeten de functies van alle derivaten onderling in kaart gebracht worden. Op deze manier begrijp je de dimensies die dergelijke producten aanbrengen bij het formuleren van een strategie. Het vergt tijd om derivaten goed te begrijpen en hier succesvol mee te kunnen handelen.

Derivaten beleggen in de praktijk

Een derivaat geeft een belegger het recht om een bepaald goed voor een vastgestelde koers te kopen of verkopen. Zoals benoemd kunnen ze de onderliggende waarde vertegenwoordigen van aandelen. Ze kunnen ook de onderliggende waarde van bijvoorbeeld grondstoffen, valuta of een aandelenindex vertegenwoordigen. Dat derivaten inspelen op een verwachte koers wil zeggen dat de producten erg speculatief ingezet worden. Ze worden verhandeld op de effectenbeurs. Tussen partijen kan ook handel in dit product plaatsvinden, OTC of over the counter wordt dit genoemd.

Wat zijn derivaten en wat maakt ze zo populair?

Je kunt ze dus kopen op de beurs. Onder de meer ervaren beleggers zijn derivaten onder andere zo populair omdat ze gestandaardiseerd zijn. De gestandaardiseerde contracten kunnen door alle particuliere beleggers aangeschaft worden. Ze zijn erg goed verhandelbaar. Daarnaast is de liquiditeit erg hoog, wat de handel altijd ten goede komt. Ook zijn ze al erg lang populair. Al sinds de 16e eeuw begonnen boeren namelijk al met het afdekken van risico’s. Waar veel beleggers alleen een euroteken in de ogen hebben bij het denken aan derivaten zijn ze van oorsprong juist bedoeld om risico te beperken!

instagram beleggingsinstituut forex trader

Afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Het begrijpen van derivaten

Er bestaat een groot verschil tussen het begrijpen van derivaten en het daadwerkelijk kunnen toepassen ervan. Allereerst is het van belang om het verschil tussen een recht en een plicht te kennen. Wanneer je handelt in derivaten, ga je namelijk bepaalde afspraken aan. Hier kan je je niet zomaar voor verstoppen. Het is daarom cruciaal om te begrijpen wat er precies gebeurd als je een dergelijke transactie doet. Het is geen ‘rocket science’, maar je móet het weten voordat je de mist in gaat. Het verschil tussen een recht en een plicht is daarbij het belangrijkste om mee te beginnen. Dit verschil is ongeveer hetzelfde als het verschil tussen moeten en mogen. Wanneer je recht hebt op iets, dan heb je een keuze. Zo heb je bijvoorbeeld recht op steun van de overheid, maar hoef je hier geen gebruik van te maken. Bij een plicht móet je iets. Je hebt geen keuze; je bent een afspraak aangegaan en deze moet je nakomen.

Wat zijn derivaten? Futures

Wat zijn futures?

Van alle derivaten is dit misschien wel de meest bekende. Futures zijn termijncontracten waarbij er vooraf een prijs en tijdstip wordt afgesproken. Deze afspraak wordt gemaakt tussen de koper en verkoper. Bij deze afspraak wordt het onderliggende financiële product dus geleverd op basis van deze afspraak. De handelaren gaan met het doen van een transactie middels futures een plicht aan. Deze moeten zich dus aan de afspraken houden. Futures kunnen gebruikt worden voor diverse financiële producten. Hierbij kan je denken aan goud, zilver en olie. Maar ook aandelenindices en staatsobligaties zijn producten die je middels een future zou kunnen aanschaffen

Wat zijn derivaten? Opties

Wat zijn opties?

Naast futures zijn opties ook razend populair. Middels opties kunnen aandelen tegen een van tevoren afgesproken prijs gekocht worden. Wanneer jij denkt dat iets gaat stijgen tot een bepaalde prijs, schaf je daarom een optie aan voor onder die prijs. Op die manier koop je aandelen voor goedkoper dan de markt! Mits je het goed voorspelt natuurlijk. Anders heb je kans dat je optie waardeloos expireert. Want ja, opties hebben een bepaalde houdbaarheidsdatum. De expiratiedatum wordt dit genoemd. De optiepremie is het bedrag wat men betaald voor de optie. Opties onderling worden vaak verhandeld. Waar bij een future een plicht aangegaan werd, is er bij een optie sprake van een recht. Dit geeft de houder dus een keuze om uiteindelijke wel, of niet gebruik te maken. De houder heeft dus opties, maar dit zal niet verbazen. Overigens bestaat er ook een verschil tussen opties onderling, zoals put- en call opties.

Wat zijn derivaten? CFD’s

Wat zijn CFD’s?

Een CFD is iets minder bekend, maar vrij recentelijk wel een stuk bekender geworden. Met een CFD wordt een ‘contract for difference’ bedoeld. Dit product is erg berucht geworden, mede omdat er gebruik gemaakt wordt van een hefboom. Met name voor beginnende beleggers is dit een heel link spelletje. Handelen met hefboom raden wij ten allen tijden af, tenzij een juiste training is gevolgd of voldoende ervaring is opgedaan. Voor de mensen die weten wat ze doen is het juist een geweldig product. Op deze manier kan men namelijk véél meer winst genereren. Dit heeft te maken met het gezegde ‘geld maakt geld’. Bij handelen in hefboomproducten wordt namelijk gebruik gemaakt van geleend geld. Dit betekent ook dat er schulden gemaakt kunnen worden wanneer alles fout gaat. Met een CFD wordt een afspraak gemaakt tussen de koper en verkoper. Het waardeverschil van de onderliggende waarde vanaf het moment van overeenkomst wordt verrekend. Vandaar de naam ‘contract for difference’.

Wat zijn derivaten? Swaps

Wat zijn swaps?

Dit is waarschijnlijk het minst bekende derivaat in het lijstje. Swaps werken met rentebetalingen. Een swap is een financieel product waarbij twee partijen deze rentebetalingen uitruilen. De waarde van een dergelijke swap hangt dan ook sterk af van de rentestand. Een swap is bedoeld om het renterisico af te dekken, of een rentepositie in te nemen.

Derivaten beleggen, geschikt voor jou?

Zoals benoemd zijn derivaten zowel berucht als beroemd. Voor de beginnend belegger kan het faillissement betekenen, voor de ervaren belegger kan het pensioen betekenen. Er zijn een aantal risico’s waar rekening mee gehouden dient te worden. Wanneer brokers dit soort producten aanbieden wordt er tegenwoordig ook altijd een disclaimer getoond bij het inloggen. Dit is nieuwe wet- en regelgeving, mede omdat er veel onervaren beleggers fortuinen hebben verloren met het onverantwoordelijk handelen. De hefboomwerking bij sommige van deze producten, samen met het counterparty risico en de marktrisico’s zijn enkele van deze pijnpunten geweest.

Om goed te kunnen beleggen middels derivaten is het daarom van cruciaal belang om begeleidt te worden. Professionele handelaren worden opgeleid om te handelen in dergelijke producten. Het is dan ook gek dat er zo veel particulieren zijn die wel even denken hetzelfde te kunnen. Wanneer derivaten goed begrepen en goed gebruikt worden, dan zijn het de meest geprezen producten. De meest geweldige resultaten kunnen bereikt worden. Elke succesvolle derivatenbelegger zal je echter hetzelfde vertellen; zonder de juiste scholing kom je nergens.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!