Kiyoh score

Scalpen, wat is het?

Scalpen is populaire daghandel strategie. Bij scalpen opent de belegger, of scalper, een positie en verkoopt deze weer binnen een paar minuten met als doel kleine winsten te maken. De tijd dat een belegger een positie aanhoudt, varieert van een seconde tot enkele minuten. Als hij de positie langer aanhoudt, spreekt men vaak niet meer over scalping. De gedachte hierachter is dat de korte termijn koers makkelijker te voorspellen is. Door met grote hoeveelheden te handelen, valt hier veel geld mee te verdienen.

Hoe werkt scalpen?

Bij scalpen probeert een belegger te profiteren van de kleinste koerswisselingen. Scalpen is een strategie gebaseerd op de aanname dat een ingezette koersbeweging continuïteit laat zien. De koers van een aandeel fluctueert normaal gesproken maar minimaal in een korte periode van een enkele minuten. Wanneer een aandeel op €5 staat, dan kan de scalper de positie openen om deze vervolgens weer op €5,01 te verkopen. Scalpers zijn zogenaamde intraday traders. Ze zorgen er namelijk voor dat ze geen positie hebben openstaan op het moment dat de handelsdag sluit. Men kan dan namelijk niet handelen en meteen reageren op nieuwe informatie.

Scalpen is vrij lastig. Omdat een scalper per belegging slechts weinig winst behaalt, moet hij vaak veel beleggen om een leuk bedrag te verdienen. Bovendien betaalt de belegger op elke geopende positie transactiekosten. Deze kosten zorgen, relatief gezien, voor een nog kleinere winst. De verwachte winst wordt bij scalpen ligt dan ook vaak tussen de vijf en tien pips per belegging. Professionele scalpers kunnen heel snel posities open en sluiten op basis van, bijvoorbeeld, technische analyses. Zij voeren tientallen beleggingen per uur uit. Op die manier is het mogelijk om nog hogere winsten te behalen dan met het openen van enkele posities in een langere periode zoals een week of een maand. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van een hefboom om de winsten te vergroten.

 

Voordelen van scalpen

Scalpen is vrij lastig en er valt per belegging maar weinig winst te halen. Toch heeft scalping wel een aantal voordelen:

  • De belegger is minder vatbaar voor plotselinge en onverwachte gebeurtenissen die een negatieve invloed op het aandeel, of de hele aandelenmarkt, kunnen hebben, omdat de posities maar kort worden aangehouden.
  • Het is makkelijkere om kleinere winsten te behalen met scalpen. Aandelen zijn continue in beweging. Een scalper zoekt dan ook naar de meest fluctuerende aandelen om in te handelen.
  • Kleinere koersbewegingen komen vaker voor dan grotere bewegingen. Een scalper heeft dus meer kansen om posities te openen en snel weer te sluiten.

High frequency trading

De meest extreme vorm van scalpen is High Frequency Trading. Dit wordt ook wel flitshandel genoemd. Het is een techniek die alleen door professionele partijen gebruikt wordt. Er wordt, onder andere, gespeculeerd op kleine koersverschillen tussen de verschillende beurzen. Deze vorm van beleggen gaat zo snel dat het alleen door hele krachtige en snelle computers kan worden gedaan. De posities bij High Frequency Trading worden namelijk binnen millisecondes geopend en weer gesloten. Scalpen is eigenlijk de menselijke variant van High Frequency Trading.

scalpen

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!