Aandelenkoers

Aandelenkoersaandelenkoers

De aandelenkoers van, (lees: waarde) van een aandeel ligt niet vast. Uitgangspunt is de nominale waarde. Dit is de waarde die er door de onderneming opgezet is. Bij uitgifte van aandelen mogen deze op of boven de nominale waarde uitgegeven worden. Het uitgeven van aandelen beneden nominaal is niet toegestaan.

De nominale waarde is echter niet de prijs waartegen gehandeld wordt op de beurs. De prestaties van de onderneming hebben invloed op waarde van het aandeel. Als een bedrijf winst maakt, dan wordt het bedrijf meer waard en dus het aandeel ook. Ook andere economische fundamenten spelen een rol zoals: omzet, omzetgroei en marktaandeel.

Echter, aandelenkoersen zijn constant in beweging, zonder dat er iets nieuws bekend is over een bepaalde onderneming. Naast de bedrijfsprestaties speelt ook het beurssentiment een belangrijke rol. Op een slechte beursdag zullen veel aandelen op verlies staan, zonder dat er iets nieuws bekend is over dat bedrijf. Dit heeft ook te maken met veronderstelde effecten van slecht nieuws op een onderneming. Speculatie speelt dus een belangrijke rol bij de koersvorming.

Bied- en laatprijzen

Een aandelenkoers wordt vaak getoond als één prijs, maar in werkelijkheid zijn er altijd twee prijzen: de bied- en de laatprijs. De biedprijs is waarvoor men wil kopen, de laatprijs is waarvoor men wilt verkopen.

Als een belegger een aandeel wilt kopen, dan betaalt hij de laatprijs, want dit is de prijs waarvoor een andere belegger bereid is het aandeel te verkopen. Als een belegger een aandeel wilt verkopen, dan krijgt hij de biedprijs, want is dit is de prijs waarvoor een andere belegger bereid is het aandeel te kopen. Het moge duidelijk zijn dat de biedprijs altijd onder de laatprijs zal liggen.

Een eenvoudig ezelsbruggetje om te onthouden welke prijs een belegger betaalt, is dat de belegger altijd tegen de minst gunstige prijs handelt. Hij zal kopen tegen de laatprijs (die altijd hoger ligt dan de biedprijs en is dus ongunstig voor de koper) en hij zal verkopen tegen de biedprijs (die altijd lager ligt dan de laatprijs en is dus ongunstig voor de verkoper)

De koers die op borden staat, is de prijs waartegen het laatst een transactie heeft plaatsgevonden.

Wereldwijd wordt de aandelenkoers op deze manier getoond. Ook voor de AEX-fondsen geldt dat zij op deze manier getoond worden.

 

 

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!