Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Hoe beleg ik in aandelen?

Hoe beleg ik in aandelen? Beleggen in aandelen is een manier om geld opzij te zetten en dat geld voor u te laten werken, zodat u in de toekomst volledig de vruchten van uw arbeid kunt plukken. Maar hoe werkt beleggen in aandelen? Beleggen/investeren is een middel voor een gelukkiger pensioen. Legendarische belegger Warren Buffett definieert beleggen als “… het proces om nu geld op te maken om in de toekomst meer geld te ontvangen.” Het doel van beleggen is om uw geld aan het werk te zetten in een of meer soorten beleggingsvehikels in de hoop uw geld in de loop van de tijd te laten groeien.

Laten we zeggen dat u €1000 opzij hebt gezet en klaar bent om de wereld van beleggen te betreden. Of misschien heb je slechts €10 extra per week en wil je daarmee investeren. In dit artikel helpen we u om aan de slag te gaan als belegger en laten we u zien hoe u uw rendement kunt maximaliseren terwijl u uw kosten minimaliseert.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

  • Beleggen wordt gedefinieerd als een poging om met geld of kapitaal extra inkomsten of winst te behalen.
  • In tegenstelling tot consumeren, beleg je geld voor de toekomst, in de hoop dat het na verloop van tijd zal groeien.
  • Beleggen brengt echter ook risico’s met zich mee. Zorg voor de juiste kennis.
  • Investeren in de aandelenmarkt is de meest gebruikelijke manier voor beginners om beleggingservaring op te doen.

Wat voor soort belegger bent u?

Voordat u uw geld vastlegt, moet u de vraag beantwoorden, wat voor belegger ben ik? Bij het openen van een effectenrekening vraagt een online-broker  u naar uw beleggingsdoelstellingen en hoeveel risico u bereid bent te nemen. Daarnaast vragen ze ook naar uw ervaring om u toegang te kunnen verlenen tot bepaalde handelsproducten.

Sommige beleggers willen een actieve rol spelen bij het beheren van de groei van hun geld, en anderen geven er de voorkeur aan “laten beleggen”. Meer “traditionele” online brokers stellen u in staat om te beleggen in aandelen, futures, turbo’s, obligaties, Exchange Traded Funds (ETF’s), indexfondsen en beleggingsfondsen.

Online Brokers

Brokers bieden full-service of korting aan. Full-service brokers bieden het volledige scala van traditionele brokerdiensten, inclusief financieel advies voor bijvoorbeeld het pensioen en alles wat met geld te maken heeft. Ze behandelen meestal alleen klanten met een hoger vermogen, en ze kunnen aanzienlijke kosten in rekening brengen, waaronder een percentage van uw transacties, een percentage van uw activa die ze beheren, en soms jaarlijkse lidmaatschapskosten. Het is gebruikelijk om minimale accountgroottes van €25.000 en meer te zien bij full-service brokerages. Toch rechtvaardigen traditionele brokers hun hoge tarieven door gedetailleerd advies te geven over uw behoeften.

Vroeger waren kortingsbemiddelaars de uitzondering, maar nu zijn ze de norm. Discount online brokers geven u tools om uw eigen transacties te selecteren en te plaatsen, en velen van hen bieden ook een set-it-and-forget-it robo-adviesdienst. Naarmate de ruimte voor financiële diensten in de 21e eeuw vorderde, hebben online brokers meer functies toegevoegd, waaronder educatief materiaal op hun sites en mobiele apps.

Hoewel er een aantal kortingsbrokers zijn zonder (of zeer lage) minimale stortingsbeperkingen, kunt u bovendien worden geconfronteerd met andere beperkingen en worden bepaalde kosten in rekening gebracht op accounts die geen minimale storting hebben. Dit is iets waar een belegger rekening mee moet houden als hij of zij in aandelen wil beleggen.

Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de verschillende brokers. ga naar onze brokers vergelijken pagina.

hoe beleg ik in aandelen

Automatische handelssystemen

Tegenwoordig is het mogelijk om in fondsen te participeren die met automatische handelssystemen handelen. Deze handelssystemen handelen vaak helemaal automatisch en spelen in op trends.

Minima om een ​​account te openen

Veel financiële instellingen hebben minimale stortingsvereisten. Met andere woorden, ze accepteren uw accountaanvraag niet tenzij u een bepaald bedrag stort. Sommige bedrijven staan ​​u niet eens toe om een ​​account te openen met een bedrag van slechts €1.000.

Het loont om wat rond te kijken voordat u besluit waar u een account wilt openen. Sommige bedrijven vereisen geen minimale inleg. Anderen kunnen vaak lagere kosten, zoals handelskosten en accountbeheerkosten, als u een saldo boven een bepaalde drempel heeft. Toch kunnen anderen een bepaald aantal commissie-vrije transacties geven voor het openen van een account.

Commissies en vergoedingen

Zoals economen graag zeggen, er is geen gratis lunch. Hoewel recent veel brokers racen om commissies op transacties te verlagen of te elimineren, en ETF‘s bieden indexbelegging aan iedereen die kan handelen met een kale brokersrekening, alle brokers moeten op de een of andere manier geld verdienen aan hun klanten.

In de meeste gevallen brengt uw broker een commissie in rekening telkens wanneer u aandelen verhandelt, hetzij door te kopen of te verkopen. Handelskosten variëren van €2 per transactie, maar kunnen bij sommige brokers oplopen tot €10. Sommige brokers brengen helemaal geen handelscommissies in rekening, maar ze maken het op andere manieren goed. Vaak pakken deze brokers een verschil tussen de bied- en laat prijs.  Er zijn geen charitatieve organisaties die brokersdiensten aanbieden.

Afhankelijk van hoe vaak u handelt, kunnen deze kosten oplopen en uw winstgevendheid beïnvloeden. Beleggen in aandelen kan erg duur zijn als u vaak in en uit posities springt, vooral met een klein bedrag dat beschikbaar is om te beleggen.

Vergeet niet dat een transactie een order is om aandelen in één bedrijf te kopen of verkopen. Als u vijf verschillende aandelen tegelijkertijd wilt kopen, worden dit gezien als vijf afzonderlijke transacties en worden deze voor elke transactie in rekening gebracht.

Stel je nu voor dat je besluit om de aandelen van die vijf bedrijven te kopen met uw €1.000. Om dit te doen, zult u bijvoorbeeld €50 aan handelskosten maken – ervan uitgaande dat de vergoeding €10 is – wat overeenkomt met 5% van uw €1.000. Als u de €1.000 volledig zou investeren, zou uw account worden gereduceerd tot €950 na handelskosten. Dit betekent een verlies van 5% voordat uw beleggingen zelfs een kans hebben gehad om te renderen.

Als u deze vijf aandelen zou verkopen, zou u opnieuw de kosten van de transacties moeten verdienen, wat nog eens €50 zou zijn. Om de rondreis (kopen en verkopen) op deze vijf aandelen te maken, kost dat je €100 van je eerste aanbetaling van €1.000. Als uw beleggingen niet genoeg verdienen om dit te dekken hebt u geld verloren door gewoon posities in en uit te gaan.

commissie vrij

Beleggingen van beleggingsfondsen (kosten)

Naast de handelsvergoeding om een beleggingsfonds te kopen zijn er andere kosten verbonden aan dit type investering. Beleggingsfondsen zijn professioneel beheerde pools van beleggersfondsen die op een gerichte manier beleggen, zoals Amerikaanse large-cap aandelen.

Er zijn veel kosten verbonden bij het beleggen in beleggingsfondsen. Een van de belangrijkste te overwegen vergoedingen is de beheerskostenratio, die het managementteam elk jaar in rekening brengt op basis van het aantal activa in het fonds. De kosten varieert jaarlijks van bijvoorbeeld 0,05% tot 0,7% en varieert afhankelijk van het type fonds. Maar hoe hoger de kosten, hoe meer deze van invloed is op het totale rendement van het fonds.

In termen van de beginnende belegger zijn de beleggingsfondsen eigenlijk een voordeel ten opzichte van de commissies op aandelen. De reden hiervoor is dat de kosten hetzelfde zijn, ongeacht het bedrag dat u belegt. Daarom kunt u, zolang u voldoet aan de minimumvereiste om een ​​account te openen, slechts €50 of €100 per maand in een beleggingsfonds beleggen. De term hiervoor wordt euro cost averaging (ECA) genoemd en het kan een geweldige manier zijn om te beginnen met beleggen.

Diversifiëren en risico’s verminderen

Diversificatie wordt beschouwd als de enige gratis lunch bij beleggen. Kortom, door te beleggen in een reeks activa vermindert u het risico dat de prestaties van één belegging het rendement van uw totale belegging ernstig schaden. Je zou het kunnen zien als financieel jargon voor “leg niet al je eieren in één mand.”

In termen van diversificatie zal de grootste moeilijkheid om dit te doen komen van beleggingen in aandelen. Zoals eerder vermeld, kunnen de kosten van beleggen in een groot aantal aandelen nadelig zijn voor de portefeuille. Met een aanbetaling van €1.000 is het bijna onmogelijk om een ​​goed gediversifieerde portefeuille te hebben, dus houd er rekening mee dat u misschien eerst in een of twee bedrijven moet beleggen. Dit verhoogt uw risico.

Dit is waar het grote voordeel van beleggingsfondsen of exchange-traded funds (ETF’s) naar voren komt. Beide soorten effecten hebben doorgaans een groot aantal aandelen en andere beleggingen in het fonds, waardoor ze meer gediversifieerd zijn dan een enkel aandeel.

Beleggen in aandelen komt neer op

Het is mogelijk om te beginnen met beleggen met een klein bedrag. Het is ingewikkelder dan alleen het selecteren van de juiste investering en u moet zich bewust zijn van de beperkingen waarmee u als nieuwe belegger wordt geconfronteerd.

Je moet je huiswerk doen om de minimale stortingsvereisten te vinden en de commissies vervolgens te vergelijken met andere makelaars. De kans is groot dat u niet in staat bent om kosteneffectief individuele aandelen te kopen en toch gediversifieerd te worden met een klein bedrag. Als beginnende beleggers zijn er een aantal vragen die u voor uzelf moet beantwoorden.

1. Waar ga ik mijn rekening openen?

2. Welke producten ga ik handelen?

3. Wat ga ik opnemen in mijn portefeuille?

4. Voor hoe lang ga ik de positie aan?

Wilt u hulp bij het beginnen met beleggen? Bekijk dan onze gratis cursus beleggen

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website