Kiyoh score
Ponzi Scheme

Ponzi Scheme

In beleggersland komt u waarschijnlijk regelmatig termen tegen waar u het bestaan niet van wist. Zo is de term Ponzi Scheme er waarschijnlijk één van.

Wat is het Ponzi Scheme

Met ponzifraude wordt de schijn gewerkt van zeer lucratieve beleggingen. Hierdoor worden er steeds meer gegadigden aangetrokken. De deelnemers van een Ponzi Scheme moeten een bedrag  inleggen waarop hoge rendementen worden voorgespiegeld. De revolutionaire beleggingsmethode die wordt voorgespiegeld bestaat vaak helemaal niet. Het geld van de deelnemers wordt niet gebruikt om te investeren in beleggingen. De schijn wordt opgehouden door dat er rendementen worden uitgekeerd. Wat de deelnemers niet weten is dat de uitgekeerde rendementen afkomstig zijn uit de inleg van nieuwe deelnemers.

Bedenker van het Ponzi Scheme

ponzi scheme
Charles Ponzi (oplichter)

Charles Ponzi geboren op 3 maart 1882 in Italië was een Italiaanse immigrant in de Verenigde staten. Deze Italiaan is de bedenker van het Ponzi Scheme. Deze techniek gebruikte hij in  de jaren 20 van de vorige eeuw om geld te verdienen. Hij stond bekend als oplichter en naderhand hebben ze deze manier van oplichten naar hem vernoemd.

Overeenkomsten met Piramidespelen

Bij Piramidespelen moeten deelnemers nieuwe deelnemers aanbrengen om geld te verdienen.  Bij het Ponzi Scheme worden de deelnemers aangetrokken door de organisatoren/oprichters. Deelnemers krijgen niet zoals bij een piramidespelen een vergoeding voor het aantal nieuwe deelnemers dat ze aanbrengen maar een beloning voor de grote van hun inleg en de duur dat ze hun inleg vast zetten. Door deze structuur kan een Ponzi Scheme makkelijk worden vermomt tot beleggingsproduct.

Duur van een Ponzi Scheme

De ponzifraude kan blijven bestaan zolang er nieuwkomers geld in de “belegging” steken en hopen op hoge rendementen.

Voorbeeld van een Ponzi Scheme

  • Meneer Pieterse start een ponzifraudeschema en belooft aan de deelnemers een rendement van 50% per maand.
  • Meneer A en meneer B stoppen beiden €1.000,- in de belegging. Meneer Pieterse ontvangt €2.000,-
  • Na 1 maand betaald meneer Pieterse meneer A en B hun inleg + de afgesproken 50% rendement uit. Meneer Pieterse heeft nu een negatief saldo van €1.000,-
  • In de 2e maand gaan A en B vertellen over hun fantastische beleggingen en al snel melden meneer C,D,E,F en G zich aan voor een bedrag van totaal €5.000,-. Meneer Pieterse ontvangt €5.000,- en staat nu op een bedrag van €4.000,-
  • in de 3e maand worden C,D,E,F en G uitbetaald  en worden er nog eens 20 nieuwe deelnemers ingeschreven voor een bedrag van €20.000,-. Meneer Pieterse heeft nu €24.000 in kas waardoor hij meneer C,D,E,F en G kan uitbetalen (€7.500).
  • Na de 4e maand worden er geen nieuwe deelnemers meer gevonden waardoor de 20 nieuwe deelnemers hun bedrag kwijt zijn. Meneer Pieterse verdwijnt met de winst van €16.500,-.

ponzi scheme
Omdat bij ponzifraude de baat voor de kosten gaan zal de oprichter de opbrengsten zelf makkelijk kunnen betalen. De oprichter zal zelf een groot bedrag hieraan overhouden. Daarnaast zal de oprichter er alles aan doen om het rendement niet in cash uit te keren maar de deelnemers overtuigen om het nog een maand te laten staan. Zolang mensen niet hun cash + rendement opvragen kan oprichter dit jaren lang volhouden. Vaak krijgen deelnemers vervalste bankafschriften voorgeschoteld waarop mooie rendementen te zien zijn. Zodra een groot deel van de deelnemers het geld terug wilt heeft de oprichter een probleem en zal deze proberen te vluchten met het geld. Vaak wordt dan pas de belegging aangeschreven als fraude.

Wordt het nog gebruikt?

Helaas zijn er nog steeds bedrijven die op deze manier snel veel geld proberen te verdienen. Laat u daarom nooit verleiden door maandelijkse rendementen die te mooi om waar te zijn worden verkocht. U herkent zo’n bedrijf vaak aan de hoge maandelijkse rendementen en de vraag om u geld steeds op nieuwe vast te laten zetten voor nog meer rendement. Zoals benoemd in het voorbeeld weet u nu waarom deze bedrijven dat doen.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!