De cryptomunten die je tegenwoordig langs ziet komen zijn lang niet allemaal even legitiem. Zo is het zeker voorgekomen dat er mensen opgelicht zijn, denk aan een Ponzi Scheme. Dit is ook niet heel raar. Bij nieuwe technologische ontwikkelingen als deze is het lastig om alles meteen gereguleerd te hebben. Profiteren van een vroege fase in technologische ontwikkelingen brengt altijd risico met zich mee. Want ja, ondanks dat de hele wereld al weet wat cryptomunten zijn, ben je er nog steeds vroeg bij! Geloof het of niet, het overgrote deel van de ‘crypto community’ is overtuigd dat dit slechts het begin is.
In wat voor soort cryptomunten kan je handelen?
Om te achterhalen welke cryptomunten een plekje verdienen in jouw portfolio is het verstandig om eerst een eigen visie te creëren. Er zijn namelijk verschillende ideeën in de crypto omgeving, met verschillende visies. Om een goede risicospreiding te hanteren zal je dus meerdere projecten moeten analyseren, dit helpt je ook met je beeldvorming. Uiteindelijk is de meest voorkomende visie dat crypto de nieuwe vorm van valuta moet worden.
Over het algemeen is men het eens over het feit dat dit op een gedecentraliseerde manier moet gebeuren. Dit is een van de belangrijkste elementen in het fundament achter de visie voor cryptovaluta. Het houdt in dat er geen overheid of centrale bank is die wat te zeggen heeft over het financiële stelsel. Zo wordt het bijvoorbeeld gezien als een groot probleem dat er momenteel veel fysiek geld wordt bij geprint door centrale banken, wat leidt tot inflatie. Zo wordt je geld dus minder waard. Dit is overigens iets wat bij cryptomunten niet kan gebeuren. Tuurlijk kunnen cryptomunten minder waard worden.
Bij de meeste cryptomunten is echter geen sprake van het bijdrukken van geld of tokens t.o.v. de gecommuniceerde circulatie. Een maximale hoeveelheid tokens die in circulatie zullen zijn wordt namelijk van tevoren bepaald.
Blockchain betekenis voor cryptomunten
De woorden blockchain en crypto worden vaak in dezelfde zin gebruikt. Niet iedereen weet echter precies wat de relatie is tussen de twee. Voordat je gaat investeren in crypto is het belangrijk om dergelijke principes wel te kennen. Eerst is het belangrijk om onderscheid te maken. Een cryptomunt zoals Bitcoin is een munt, een valuta uitgedrukt in tokens. Net zoals dat de euro wordt uitgedrukt in euro’s en centen. Blockchain aan de andere kant is de technologie die erachter zit. Het is, heel simpel gezegd, een manier om snel en goedkoop grote hoeveelheden transacties uit te voeren.
Maar hoe merk je hier eigenlijk iets van in de praktijk? Het is verstandig om dit principe eerst te snappen voordat je gaat investeren in blockchain gerelateerde assets. Op deze manier snap je de markt, de aangeboden diensten en producten beter en kan een fundamentele analyse accuraat uitgevoerd worden. Dit leidt vervolgens tot meer rationele beslissingen, en uiteindelijk betere resultaten. Voor klassieke belegger kan de crypto markt echter nog vrij intimiderend zijn. De koersbewegingen en volatiliteit zijn erg extreem in vergelijking tot de aandelenmarkt.
Bitcoin is zo bewegelijk als de griep! – Analyse 2017, toen er écht nog geen pijl te trekken viel omtrent de prijs.
Bitcoin en Altcoins
Sinds het begin van het tijdperk der cryptomunten is Bitcoin de onbetwiste koning geweest. Dit komt voornamelijk omdat het simpelweg de grondlegger is geweest. Er zijn tegenwoordig namelijk zat alternatieven die de blockchain technologie door hebben ontwikkeld. Waar Bitcoin momenteel wellicht de grootste cryptomunt is, is het volgens statistieken zeker niet de beste in zijn vak. Dit is waar de altcoins om de hoek komen kijken.
Altcoins zijn alternatieve coins of munten. Hier worden dus alternatieven voor Bitcoin mee bedoeld. Deze hebben de blockchain technologie van Bitcoin overgenomen en geoptimaliseerd, of gebruikt voor andere doeleinden. Ondanks dat deze altcoins op papier wellicht betere prestaties beloven dan Bitcoin, is Bitcoin nog altijd de meest waardevolle munt op de markt. Dit komt waarschijnlijk door de enorme naamsbekendheid, maar ook door de bewezen kracht van de munt.
Waar bedrijven achter altcoins meer dingen zouden beloven, heeft Bitcoin al een hele hoop bewezen. De altcoin met de meeste naamsbekendheid is zonder twijfel Ethereum. Dit platform heeft het principe van ‘smart contracts’ geïntroduceerd. Smart contracts zijn stukken code die een automatische transactie tussen partijen kan initiëren. Naast smart contracts bied Ethereum nog meer oplossingen.
Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl
Soorten cryptomunten
Zoals vermeld zijn er binnen de crypto omgeving ook verschillende opvattingen en visies omtrent het toekomstbeeld voor de digitale valuta’s. Dit kan gecategoriseerd worden middels verschillende categorieën cryptomunten. Deze munten verschillen niet alleen in visie, maar ook in doel of nut. Er zijn veel verschillende manieren waarop je cryptomunten van elkaar kan onderscheiden. Onderstaand vind je de beginselen.
- DeFi vs CeFi
Er kunnen veel verschillen gevonden worden tussen DeFi en CeFi. We beginnen bij het begin. DeFi staat voor decentralized finance. CeFi staat voor centralized finance. Tussen deze twee categorieën kan je een verschil in visie herkennen. Bij DeFi is de visie als volgt. Gebruikers vertrouwen er in dit geval op dat de technologie zal presteren zoals deze ontworpen is. Bij CeFi wordt het vertrouwen gelegd in de mens. Hier vertrouwen de gebruikers erop dat mensen de diensten uitvoeren die horen bij het beheren van een fonds. Een voorbeeld van een CeFi cryptomunt is Coinbase. Een voorbeeld van een DeFi cryptomunt is Ethereum.
- Stablecoins
Nog een belangrijk begrip in de crypto omgeving zijn stablecoins. Het zit hem in de naam, dit zijn stabiele cryptomunten. Voor beleggers en met name crypto traders is dit een erg belangrijk type munt. Een stablecoin kan namelijk een veilige haven zijn voor je vermogen. Een voorbeeld van een dergelijke stabiele cryptomunt is USDT, of Tether genoemd. Dit is een cryptomunt die de koers van de Amerikaanse dollar volgt. USDT staat dan ook voor United States Dollar Token. Op het moment dat jij denkt dat de markt in gaat storten, zou je dus al het geïnvesteerde geld naar de token kunnen verplaatsen. Zo zal je geld in theorie dus niet in waarde verminderen als de Amerikaanse dollar stabiel blijft.
Beginnen met beleggen in digitale valuta
Zoals eerder vermeld kan de crypto markt erg volatiel zijn. Veel elementen binnen deze omgeving zijn nog niet gereguleerd zoals men dit aandelenmarkten gewend is. Dit is echter ook het risico wat men neemt bij het instappen in een vroege fase van grote ontwikkelingen. Zo menen veel mensen dat beleggers die vroeg in Amazon zijn gestapt mazzelaars. In feite zijn deze mensen simpelweg beloond voor het risico wat ze destijds hebben genomen. Want wie had ooit gedacht dat een 26-jarige man, in een schuurtje met een laptop, zó succesvol zou worden met zijn bedrijf? Niet veel mensen, dat is het antwoord. De mensen die wél hebben kunnen profiteren van deze stijging hebben echter niet lopen gokken.
Het is van groot belang om elke investering die je doet goed te analyseren. Zo is het ook bij het investeren in cryptomunten heel goed mogelijk om het risico zo veel mogelijk te beperken. Bij het maken van keuze voor een investering in een aandeel zijn er veel analyses die uitgevoerd kunnen worden. De analyses bij het maken van keuze voor een investering in crypto zijn soortgelijk. Het uitvoeren van dergelijke analyses is een vak. Dit leert men niet met een paar YouTube filmpjes, dit heeft tijd en begeleiding nodig. Beperk daarom je risico, en laat je trainen en begeleiden door de professionals van het vak.