Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Wat is traden?

Traden (daghandel) was vroeger alleen mogelijk voor mensen die werkten voor grote financiële instellingen, makelaars of handelshuizen. Met de opkomst van internet en online handelshuizen is het voor de individuele belegger mogelijk geworden om ook deel te nemen aan het spelletje. Traden kan een zeer lucratieve carrière zijn, zolang je het goed doet. Echter kan het voor beginners erg uitdagend zijn, vooral voor degenen die niet goed voorbereid de markt betreden (zonder uitgewerkte strategie). Zelfs de meest ervaren traders kunnen moeilijke momenten en verliezen ervaren. Traden is niet mogelijk zonder ook te verliezen. Maar, wat is traden nu precies en hoe werkt het?

 

De basisprincipes van traden

Traden verwijst meestal naar de praktijk van het kopen en verkopen van een effect op een of meerdere handelsdagen. Hoewel je op elke markt kunt traden, gebeurt het meest op de valutamarkten en aandelenmarkten. Traders zijn doorgaans goed opgeleid en goed gefinancierd. Traders gebruiken hoge hefboomwerkingen en korte termijn trading strategieën om te kunnen profiteren van de kleine prijsbewegingen die optreden in valuta’s of zeer liquide aandelen.

Daytraders houden zich bezig met gebeurtenissen die marktbewegingen op de korte termijn veroorzaken. Handelen op basis van het nieuws is een populaire techniek. Geplande aankondigingen zoals economische statistieken, bedrijfswinsten of rentetarieven zijn van invloed op marktverwachtingen marktpsychologie. Markten reageren zodra er niet aan die verwachtingen wordt voldaan of ze worden overschreden – meestal met plotselinge, significante bewegingen – wat veel voordeel kan opleveren voor traders. Daytraders gebruik tal van intraday-strategieën:

 • Scalpen: deze strategie is gefocust op het maken van talloze kleine winsten per dag op kleine prijsveranderingen. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een hoge leverage en grote posities.
 • Range Trading: deze strategie gebruikt voornamelijk steun- en weerstandsniveaus om koop- en verkoop beslissingen te bepalen.
 • Traden op basis van nieuws: deze strategie is gefocust op de hoge volatiliteit en handelskansen die zich voor doen tijdens nieuwsgebeurtenissen.
 • Hoogfrequente handel (HFT): deze strategieën gebruiken geavanceerde algoritmen om kleine of korte market inefficiënties te benutten.

 

Een controversiële praktijk

Het winstpotentieel bij traden is misschien wel een de meest besproken en onbegrepen onderwerpen op Wall Street. Oplichting via het internet heeft amateurs aangetrokken door in een korte tijd een heel hoog rendement te beloven. Jammer genoeg blijft nog steeds het idee bestaan dat traden een ‘get-rich-quick scheme’ is. Er zijn tal van mensen die de hele dag traden zonder voldoende kennis of ervaring. Aan de andere kant zijn er ook traders die ondanks of misschien wel dankzij de risico’s van het vak een succesvol leven leiden als trader.

Veel professionele geldmanagers en financiële adviseurs schrikken terug voor traden. Zo zouden ze stellen dat de beloning niet het risico uitweegt. Aan de andere kant houden de traders vast dat er goed winst te maken valt. Winstgevend traden is zeker mogelijk, maar het percentage dat hierin slaagt is erg laag. Redenen hiervoor zijn de complexiteit van het vak, het risico dat het met zich meebrengt en jammer genoeg de vele gevallen van oplichting online. Bovendien beweren zowel financiële professionals als economen dat actieve trading strategieën over de lange termijn vaak slechter presteren dan een meer passieve indexstrategie, vooral nadat er rekening is gehouden met vergoedingen en belastingen.

Traden is zeker niet voor iedereen en brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Bovendien vergt het een grote hoeveelheid kennis over de markten, en stabiele psychologische benadering en een strategie om op de kortetermijnwinst te kunnen maken. Hoewel de traders die groots succes hebben geboekt vaak veel aandacht krijgen van de media, moet je wel onthouden dat dit voor de meeste traders niet het geval is. Veel traders zullen verdwijnen, tijdelijk zijn of nauwelijks overeind kunnen blijven.

Vergeet ook niet de rol die een beetje geluk en een goed timing spelen. Vaardigheid is zeker een belangrijk element, maar een tegenvaller kan elke trader raken. Traden is alleen weggelegd voor degenen die écht gedreven zijn, tegen een psychologische tegenslag kunnen en niet opgeven.

traden

 

Kenmerken van een trader

Professionele traders – die traden voor de kost en het niet doen als hobby – zijn doorgaans goed ingeburgerd in de markt. Ze hebben diepgaande kennis van de markt. Hier zijn enkele vereiste eigenschappen om een succesvol trader te worden.

Kennis en ervaring in de markt

Een individu die gaat proberen te traden zonder inzicht in de marktfundamentals, verliezen over de lange termijn vaak geld. Technische analyse en het goed kunnen lezen van grafieken zij goede vaardigheden voor een trader. Maar zonder diepgaand begrip van de markt waarin je je als trader bevindt en kennis van de marktontwikkelingen, kunnen de grafieken erg bedrieglijk zijn. Het is van belang goed onderzoek te doen naar en kennis op te doen van de markt of de producten die wilt traden. Leer de ins en outs kennen.

Voldoende kapitaal om te traden

Traders gebruiken alleen kapitaal waarvan ze het verlies ervan zich ook kunnen veroorloven. Dit helpt tegen twee dingen: financiële ondergang en emoties die de overhand nemen. Pas zodra je volledig comfortabel bent met het verliezen van het risico dat je loopt per trade, zal winstgevend traden mogelijk zijn. Om effectief te kunnen handelen en winst te kunnen maken op de kleine intraday prijsbewegingen is vaak ene grote hoeveelheid kapitaal nodig. Toegang hebben tot een account met marge is ook van belang. De volatiele prijsbewegingen op korte termijn zouden anders kunnen leiden tot ene margin call.

Niet getreurd als je wel wilt beginnen met traden maar niet genoeg kapitaal hebt. Tegenwoordig zijn er meerdere vertrouwelijke bedrijven die het verschaffen van kapitaal aan winstgevende traders bieden. Maar let wel op, nog steeds zijn er genoeg oplichters in de markt. Doe goed onderzoek naar bedrijven die dit kapitaal verschaffen. De bekendste verschaffer van kapitaal aan winstgevende traders is FTMO Propietary Trading Firm.

Strategie

Een trader wil een voorsprong op de rest van de markt. Hiervoor is een uitgewerkte strategie nodig. Een aantal populaire strategieën zijn: swing trading, arbitrage trading, intraday trading en nieuws traden.

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is van een trading strategie voor een trader, is om te beginnen bij nul, en voor jezelf gaan uitzoeken en uitproberen welke tradingstrategie bij jouzelf past. Er is bijna niemand met precies dezelfde strategie als die jij hebt. Een tradingstrategie is gebonden aan je karakter en eigen voorkeuren. Vaak begin je in de basis met bijvoorbeeld een van de strategieën die eerder zijn genoemd en wordt deze verfijnd tot hij werkt voor jouzelf als trader. Traden zonder strategie is dan ook zeker af te raden. De markt betreden zonder plan zorgt voor mentale chaos die zal resulteren in verliezen.

Discipline

Een winstgevende strategie is nutteloos als je als trader geen discipline hebt. Veel traders verliezen geld omdat ze trades plaatsen buiten de kaders van hun trading strategie of helemaal geen trading strategie hebben. Dit zal hoe dan ook resulteren in verliezen. Onthoud dat je niet voor niks je plan hebt ontwikkeld. Zoals ze zeggen “Plan the trade and trade the plan”. Succes in deze markt is onmogelijk zonder discipline.

Om te kunnen profiteren in deze markt zijn traders sterk afhankelijk van volatiliteit in de markt. Volatiliteit in de markt kan komen door een aantal verschillende dingen. Voorbeelden zijn een winstrapport, beleggerssentiment of algemeen bedrijf- en economisch nieuws. Traders zijn ook van een heel liquide product of instrument, omdat dat traders de kans geeft een positie in te nemen of te veranderen zonder dat de prijs van het product verandert.

Ongeacht de strategie van de trader, zijn traders vaak op zoek naar een volatiel product.

Wil je nog meer leren over traden? Klik hierboven om ons seminar over live trading terug te kijken.

 

Traden voor de kost

Er zijn twee meest voorkomende groepen van traders: zijn die alleen werken (voor zichzelf) en/of zij die voor een grotere instelling werken. De meeste traders handelen voor een grote instelling. Handelaren van een grote instelling hebben een voordeel omdat ze toegang hebben tot faciliteiten als een directe lijn, handelsdesk, grote hoeveelheden kapitaal en leverage en dure analytische software. Deze traders zijn meestal op zoek naar gemakkelijke winsten die kunnen worden gemaakt met arbitragemogelijkheden en nieuws evenementen; zulk soort middelen stellen deze traders in staat om te profiteren van minder risicovolle dag transacties voordat individuele traders dat kunnen.

Individuele traders traden vaak met hun eigen geld of beheren het geld van een ander. Weinig van de individuele traders hebben toegang tot een handelsdesk, maar ze hebben vaak een goede band met een broker vanwege de grote bedragen aan commissie die ze betalen. De beperkte beschikbaarheid aan zulk soort instrumenten stelt individuele traders in het nadeel ten opzichte van institutionele traders. Hierdoor worden ze indirect geacht meer risico te nemen met traden. Individuele traders traden vaak met behulp van technische analyse en swing/intraday trades – in combinatie met enige hefboomwerking – om voldoende winst te kunnen maken op de kleine prijsbewegingen.

Traden vereist toegang tot een paar van de meest complexe financiële diensten en instrumenten die de markt te beiden heeft. Traders hebben over het algemeen het volgende nodig.

Toegang tot een handelsdesk

Een handelsdesk is vaak van toepassing voor institutionele traders die voor een grotere instelling werken of die grote hoeveelheden geld beheren. Een handelsdesk voorziet traders van razendsnelle uitvoering van orders, wat erg belangrijk is bij scherpe prijsbewegingen. Institutionele traders die naar fusiearbitrage kijken, kunnen wanneer bijvoorbeeld een overname wordt aangekondigd, hun orders plaatsen voordat de rest van de markt kan profiteren van het prijsverschil.

Meerdere nieuwsbronnen

Nieuws biedt een heleboel kansen waarvan traders profiteren, hierom is het van belang om op de hoogte zijn van belangrijk nieuws. De typische handelsruimte bevat toegang tot de Dow Jones Newswire, software die voortdurend nieuwsbronnen analyseert op belangrijke verhalen en constante berichtgeving van nieuwsorganisaties.

Analytische software

Handelssoftware is noodzaak voor de meeste traders. Traders die vertrouwen op technische indicatoren vertrouwen meer op software dan op nieuws. De software is kenmerkend aan de volgende dingen:

 • Automatische patroonherkenning; dit houdt in dat de trading software die gebruikt wordt zelf patronen zoals vlaggen, kanalen of zelfs Elliott Wave patronen herkent.
 • Genetische en neurale toepassingen: dit zijn programma’s die neurale netwerken en genetische algoritmen gebruiken om handelssystemen te perfectioneren om zo nauwkeurigere voorspellingen te kunnen doen van toekomstige prijsbewegingen.
 • Broker-integraties: sommige van de trading software werken samen met brokers. Hierdoor wordt onmiddellijke en automatische uitvoering van orders mogelijk in de trading software. Dit is handig om emotie tijdens het traden te elimineren en de uitvoeringssnelheden te verbeteren.
 • Backtesten: met backtesten kunnen handelaren kijken hoe een bepaalde strategie zou hebben gepresteerd op basis van data uit het verleden. Wel moet je in acht nemen dat resultaten uit het verleden geen garantie of indicatie zijn voor de toekomst.

Al deze tools zorgen in combinatie voor een voorsprong op de rest van de markt en een goed voorbereide setting op de markt. Zonder een aantal van deze software tools verliezen veel onervaren traders geld. Andere factoren die van invloed zijn op het winstpotentieel van een trader zijn de markt waarin ze handelen, hoeveel kapitaal ze hebben en de tijd die ze bereid zijn erin te steken.

 

Moet je beginnen met traden?

Zoals eerder aangegeven kan een carrière als trader erg moeilijk en uitdagend zijn. Eerst moet je voorbereid zijn met enige kennis van de handelswereld en een uitgewerkte strategie. Ook moet je een duidelijke visie hebben wat betreft je doelen bij traden.

 • Traden is een carrière die veel tijd kost. Als je je strategieën wilt perfectioneren – nadat je hebt geoefend – en geld wilt verdienen, is veel besteding van je tijd aan het traden vereist. Dit is iets dat je moeilijk – maar niet onmogelijk – parttime, of wanneer je zelf zin hebt kunt doen. Je moet er veel tijd in investeren.
 • Als je het idee hebt dat de spanning en kick die je krijgt van traden iets voor jou is, vergeet dan niet om klein te beginnen. Concentreer je op enkele producten en zorg dat je deze onder de knie krijgt. Ook is er de mogelijkheid (aanrader) om op een demoaccount te beginnen.
 • Blijf kalm en probeer de emoties uit je trading te halen. Door kalm te blijven kun je het best gefocust blijven. Hierdoor kun je je het beste aan je tradingstrategie houden. Onthoud: “plan the trade and trade the plan”.

Door deze aandachtspunten in je achterhoofd te houden en te volgen is er mogelijkheid voor jou om een carrière als trader te ontwikkelen.

 

Tot slot

Hoewel traden een enigszins controversieel fenomeen is geworden en er tegenwoordig – jammer genoeg – veel oplichting en schijnvertoon plaatsvindt op het internet over deze markt, is er een gigantisch succespotentieel. Traders – zowel individueel als institutioneel – spelen een belangrijke rol op de markt door deze efficiënt en liquide te houden. Hoewel traden populair blijft onder de onervaren traders, zijn er maar weinig die winstgevend kunnen traden. Gun jezelf de tijd om dit te leren en overhaast niet het leerproces. Onthoud: trading heeft een heel groot potentieel. Maar dit wordt niet zomaar bereikt. Hiervoor is veel discipline, doorzettingsvermogen, ervaring, psychologische stabiliteit en passie nodig. Traden is de moeilijkste, makkelijke manier om geld te verdienen.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website