Wat is optie expiratie?

Het aflopen van een optiecontract noemt men optie expiratieOp een expiratiedag kan er veel fluctuatie en handel plaats vinden in de opties, omdat partijen dan hun posities zo gunstig mogelijk proberen af te wikkelen of door te rollen.

Expiratie van Nederlandse opties

Een optie heeft altijd een datum waarop de optie expireert(afloopt). Dit is altijd aan het eind van de looptijd. Voor de meeste opties zijn vasten looptijden afgesproken, dit is meestal de derde vrijdag van de maand. Nederlandse index opties expireren tussen 15:30 uur en 16:00 uur. De expiratiekoers komt tot stand doordat er tussen half vier en vier uur een gemiddelde wordt genomen van de stand op elke hele minuut. De Nederlandse aandelenopties expireren bij het sluiten van de beurs om 17:30 uur.

Expiratie van Amerikaanse opties

De Amerikaanse opties expiratie verloopt net zoals de Nederlandse optie expiratie op de derde vrijdag van de maand. Dit gebeurd voor vrijwel alle Amerikaanse opties bij het sluiten van de beurs om 22:00 uur. Er is één uitzondering en dat zijn de opties op de SPX. De opties op de SPX opties expireren bij de opening van de beurs om 15:30 uur.

Overzicht optie expiratie

optie expiratie

*op de derde vrijdag van de maand kunt u indexopties maar verhandelen tot 16:00 uur.

Meer over opties leren?

Bekijk onze online optie trainingen

optie expiratie

Opties voor beginners

De basis van opties

Meer informatie
optie expiratie

Opties voor gevorderden

Opties en constructies

Meer informatie
2018-03-02T13:25:31+00:00