Wat is daytraden?

Het handelen op dag basis wordt daytraden genoemd. Het daytraden wordt vaak geromantiseerd, vanachter je computer duizenden euro’s verdienen. In werkelijkheid is niet zo simpel. Tegenwoordig vecht de handelaar tegen complexe en geavanceerde algoritmes die vele malen sneller reageren dan de mens ooit zou kunnen.

Het verschil tussen daytraders en normale traders zit hem in het feit dat een daytrader aan het einde van de dag zijn posities sluit en deze niet mee de nacht in neemt. Aan de ene kant vermindert dit het risico, omdat beurzen wereldwijd op andere tijden open zijn, kan het zijn dat er iets gebeurt aan de andere kant van de wereld, dat invloed heeft op de waarde van financiële titels die in bezit zijn, zonder dat een handelaar kan ingrijpen. Dit wordt overnight risico genoemd. Tijd is een luxe die daytrader niet heeft.

3 M’s 

Net als bij een normale trader zijn de drie M’s ook hier van groot belang. Een belangrijk mentaal aspect bij daytraden is dat men niet denkt aan morgen, het gaat alleen om vandaag. Morgen zien we morgen wel weer.

Daytraden is niet iets wat men zomaar even doet. Het moet aangevlogen worden alsof het werk is. Het moet systematisch. Daytraden is niet een ontspannen tijdverdrijf, het vergt inzet. Mensen die tijdens de lunch of in de rust bij het voetballen even wat handelen, verliezen hun geld. Vanwege het zeer korte timeframe van maximaal één dag, is het van belang dat de trader er bovenop zit en te allen tijden actie kan ondernemen.

Een daytrader zal nooit meer dan een paar posities per keer innemen. Een mens kan simpelweg niet heel veel verschillende zaken tegelijkertijd goed in de gaten houden. Door een beperkt aantal posities in te nemen, behoudt de trader het overzicht en zal daardoor niets over het hoofd zien en voor onverwachte verliezen komen te staan.

Daytraden

2018-09-14T10:32:45+00:00

Geef een reactie

*