André Brouwers
André BrouwersOprichter van het Beleggingsinstituut

Wat is daytraden?

Het op dagbasis handelen in effecten wordt ook wel daytraden genoemd. Het is de bedoeling dat optimaal gebruik gemaakt wordt van prijsfluctuaties gedurende de handelsdag. Daytraden is iets dat vaak wordt geromantiseerd. Veel mensen hebben het beeld dat er vanachter de computer zomaar en tamelijk achteloos en gemakkelijk even duizenden euro’s verdiend wordt. In werkelijkheid is het echter niet zo simpel. Tegenwoordig vecht de handelaar namelijk tegen complexe en geavanceerde algoritmes, en dat heeft toch iets weg van een oneerlijke strijd. Algoritmes reageren sneller dan de mens ooit zal kunnen. Daytraders sluiten aan het eind van de dag om risico’s te vermijden. En dus nemen daytraders elke dag opnieuw nieuwe posities in. En over de winsten van daytraders kan niemand echt een zinnig woord zeggen. Zelfs wetenschappelijk onderzoek kan niet precies aangeven of daytraders winst of verlies maken. Het maakt de mythe rondom daytraden alleen maar groter.

leren traden

Overnight

Het verschil tussen daytraders en normale traders zit hem in het feit dat een daytrader aan het einde van de dag zijn positie sluit en deze niet mee de nacht in neemt. Aan de ene kant vermindert dit het risico. Beurzen gaan wereldwijd immers op andere tijden open en dus kunnen zaken die aan de andere kant van de wereld gebeuren van invloed zijn op de waarde van financiële titels die in eigendom zijn, zonder dat de handelaar in de mogelijkheid is om in te grijpen. In jargon wordt dit het zogenaamde overnight risico genoemd. En dus sluit de daghandelaar elke dag om de volgende dag een nieuwe positie in te nemen.

Online broker

Er zijn tegenwoordig handelshuizen die daytraders in dienst hebben en sinds er breedband is, kan ook vanuit huis te handelen. Dit gebeurt dan via een online broker. Voorts zie je daytraders ook aan het werk op handelskantoren. Daar huren ze een bureau en handelsfaciliteiten in. Dit laatste zie je overigens meer in Amerika en minder in Europa. Daytraden vergt voortdurend scherpte en focus en bovendien is het ‘verboden’ om aan morgen te denken Voor daytraden is vandaag het enige wat telt. Wat morgen komt ziet men morgen wel weer.

Een manier van leven

Daytraden is niet iets wat men zomaar even doet. Het moet aangevlogen worden alsof het werk is. Het moet bovendien systematisch gebeuren. Daytraden is iets anders dan een ontspannen tijdverdrijf, het vergt inzet. Mensen die tijdens de lunch of in de rust bij het voetballen even wat handelen, verliezen hun geld. Vanwege het zeer korte timeframe van maximaal één dag, is het van belang dat de trader er bovenop zit en te allen tijden actie kan ondernemen. Daytraden zou je wat dat betreft een manier van leven kunnen noemen, je doet het er niet even bij. Een daytrader zal nooit meer dan een paar posities per keer innemen. Een mens kan simpelweg niet heel veel verschillende zaken tegelijkertijd goed in de gaten houden. Door een beperkt aantal posities in te nemen, behoudt de trader het overzicht en zal daardoor niets over het hoofd zien en voor onverwachte verliezen komen te staan.

Scalpen

Daytraders gebruiken verschillende strategieën. Het daadwerkelijke aantal transacties kan per dag uiteenlopen van een zeer beperkt aantal tot wel duizenden. Ook de tijdspanne die genomen wordt om een positie aan te houden is verschillend en gaat van uren tot flitshandel, vaak een kwestie van seconden. Flitshandel wordt overigens ook wel scalpen genoemd. De situatie dat posities wat langer aangehouden worden echter swing trading genoemd. Daarnaast worden nog high-frequency traders onderscheiden die binnen een milliseconde in- en uit kunnen stappen. Doorgaans zijn high-frequency traders dan ook algoritmes.

Long en short gaan

Als er sprake is van long gaan, dan betekent dit kopen, short gaan betekent het tegenovergestelde: verkopen. Daytraders volgen vooral de technische analyse bij het nemen van de beslissing om short of long te gaan. Behalve die technische analyse beroepen ze zich op het orderboek, actuele ontwikkelingen en soms op de bewegingen die andere effecten maken en eventueel invloed kunnen hebben. Daytraden is relatief duur, zeker als er veel transacties uitgevoerd worden en de commissies aan de broker dus hoog op kunnen lopen. Meestal kunt u als daytrader dan een beroep doen op volumekorting. Belangrijker dan de transactiekosten is het handelsplatform, dat betrouwbaar en snel moet zijn. Want dan kunt u bij wijze van wel een euro minder aan transactiekosten betalen, daar heeft u niets aan als er niet snel genoeg positie ingekomen kan worden niet snel genoeg afgesloten kan worden. Een storing of het niet snel genoeg laden van het handelsplatform kan verstrekkende gevolgen hebben.

Level II data

Behalve het handelsplatform is het een vereiste dat de koersen die in het platform te zien zijn stabiel en betrouwbaar zijn, real time dus, zodat u op de seconde kunt beslissen al dan niet te verkopen of kopen. Afhankelijk van de eigen strategie kiest u koersdata abonnement bij de broker. Welk abonnement u precies afsluit, ligt aan uw strategie. Gaat u voor de beste bied- en laatprijzen of kiest u voor meer lagen in het boek? Mocht u meerdere lagen willen zien, dan is Level II data een goede optie. Mocht u in één product handelen dan is het desondanks toch verstandig om ook de koersbundels van andere markten te nemen. In de AEX-future (FTI) krijgt u als daytrader vaak ook real-time data van Amerikaanse en Duitse futures. U betaalt elke maand een vast bedrag, maar houdt dan wel een veel beter beeld van de bewegingen in de markt.

Rechtstreeks handelen in de grafiek

In aansluiting van uw handelsstrategie maakt u gebruik van tools, zoals bijvoorbeeld ‘rechtstreeks handelen in de grafiek’. Koop- en verkooporders kunnen dan meteen op de gewenste niveaus in de grafiek geplaatst worden. Anderen gebruiken liever de marktscanner. Zoals de naam al doet vermoeden vindt u met de marktscanner en met slechts een druk op de knop de grootste dalers en stijgers. U kunt daarbij zelf filters toevoegen. Door prijs- en volumefilters toe te voegen kunnen bijvoorbeeld de penny stocks uitgesloten worden van uw resultaten.

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.