Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen – Hoe te starten met beleggen?

Als je wil beginnen met beleggen dan moet je research doen. Op het internet is tegenwoordig een hoop te vinden. Zoveel zelfs, op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Helaas klopt niet alles wat je tegenkomt. Graag geven wij je de juiste informatie zodat jij je goed kan oriënteren.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kan je door het artikel navigeren;

Beginnen met beleggen

Hoe te starten met beleggen?

Wat moet je weten voor je begint?

Voor veel mensen wordt het duidelijk dat het steeds minder voordelig wordt om te sparen. Sparen met hoog rendement bestaat niet meer. Dit betekent ook dat een steeds grotere groep van de bevolking zich afvraagt of ze moeten sparen of beleggen. De zoektocht naar een alternatief voor sparen om spaargeld veilig op te slaan voor de toekomst is massaal gestart. Zelf beleggen of investeren kan een goed alternatief zijn, starten met beleggen wordt helaas vaak onderschat. Dit is ook de reden dat zoveel mensen een slechte ervaring hebben met bijvoorbeeld het kopen van aandelen. Hoe werkt het kopen van aandelen eigenlijk?

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je  moet weten voor je gaat beginnen met beleggen, het gaat immers wel om geld waar je hard voor hebt gewerkt! Waar je precies van op de hoogte moet zijn vertellen wij graag. Hulp met beleggen bij een partij die geen belang heeft bij eigen winst is niet makkelijk te vinden. Wij helpen je graag met het beginnen met beleggen. Zo zal je erachter komen wat investeren precies inhoudt. Je zal bijvoorbeeld al veel begrippen over beleggen zijn tegen gekomen die je misschien nog niet helemaal begrijpt. Zonder wat tijd vrij te maken om je te verdiepen kom je er lastig achter of beleggen wel echt wat voor jou is.

Wat is investeren precies? Hoeveel geld heb je nodig? Is beleggen wel veilig? Een beginnend of jong belegger gaat nog wel eens onderuit zonder de juiste kennis of begeleiding. Mensen denken vaak dat beleggen makkelijk is en verliezen zo regelmatig hun geld. Beleggen is voor beginners vaak een doolhof. Hier moet verandering in komen, het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn! Net als autorijden, heb je alleen wel eerst lessen nodig. Daarnaast hoef je natuurlijk niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, aandelen bestaan immers al sinds de tijd van de VOC. Zo kunnen we allemaal groeien in plaats van krimpen. Als je het eenmaal kan verleer je het niet meer zo makkelijk. Laten we snel beginnen!

Sparen rendement

Wat is beleggen?

Men denkt snel een hoop te weten over beleggen. Beginnen met beleggen wordt regelmatig onderschat, dit is waar veel negatieve publiciteit rondom beleggen vandaan komt. Het heeft natuurlijk te maken met ontzettend veel gebeurtenissen die je bijvoorbeeld ook op het 8 uur journaal ziet. Dagelijks kom je berichten tegen die met beleggen te maken hebben. Het eerste waar veel mensen aan denken bij zelf beleggen is stress. De buurman die nachten wakker ligt omdat zijn Gamestop aandelen opeens door het dak en daarna weer naar de afgrond gaan. Handelaren die zich een slag in het rond werken en de hele dag naar de koersen zitten te turen tot ze vierkante ogen hebben.

Men denkt snel te weten wat beleggen inhoudt, maar onderschat wat er bij komt kijken

Voor professionele beleggers klinkt dit misschien bekend. Ben je simpelweg op zoek naar een effectievere manier om te sparen, dan zal je dit nooit mee hoeven te maken. Sterker nog, met een paar klikken op de knop per maand kan je al gauw beter presteren dan een hoop actieve beleggers die dagelijks handelen. Beginnen met beleggen is namelijk zo moeilijk of makkelijk als je het zelf wil maken. Als je ons vraagt wat beleggen is, dan zeggen wij het volgende. Beleggen is een realistische manier om het spaargeld over een bepaalde periode te laten groeien zodat hier na afloop de vruchten van geplukt kunnen worden. Beginnen met beleggen is zo moeilijk of makkelijk als je het zelf wil maken.

Handelen in opties en turbo’s bijvoorbeeld, dit is voor de meer gevorderde beleggers. De meeste mensen zoeken echter gewoon een manier om met weinig moeite een goed alternatief te vinden voor sparen. Deze mensen willen dat hun geld simpelweg meer waard wordt in plaats van minder, zonder een beleggingsexpert te hoeven zijn. Zelf beleggen kan volgens ons heel simpel met bijvoorbeeld ETF’s. We hebben het hier over lange termijn beleggen met een passieve houding. Met periodieke kleine investeringen kan het aardig oplopen. Korte termijn beleggen is vaak erg actief. Dit is een stuk lastiger maar levert meestal wel meer rendement op. Het verschil tussen actief en passief beleggen is dus enorm.

Waarom zou je beleggen?

Met sparen verlies je geld, met beleggen kan je geld verdienen..

In de historie van beleggen is er wel eens wat mis gegaan. Veel mensen zijn veel geld verloren, deze mensen zijn opgelicht of weten vaak niet waar ze mee bezig zijn. Door deze slechte ervaringen zijn mensen steeds vaker naar veilige beleggingen gaan kijken. Een klassieke gedachte bij veilig beleggen is het gezegde ‘high risk, high reward’. Ofwel, wanneer je veel risico neemt kan je pas veel winst maken en vice versa. Door vertaald zou je dus met een veilige beleggingen slechts weinig rendement kunnen maken. Vaak is dit ook zo, niet altijd.

Over het algemeen weet men wel wat een obligatie is, namelijk een soort lening bij de staat waar je normaal gesproken een bepaalde rente op ontvangt. Dit bracht altijd weinig risico met zich mee, maar leverde daarom ook weinig op. Rendement op obligaties is niet heel aantrekkelijk, dit is ook niet de reden waarom het interessant kan zijn. Jarenlang zijn obligaties gezien als de go-to voor veilige beleggingen. Maar is dat tegenwoordig nog het geval? Eerst willen we echter toelichten waarom wij vinden dat iedereen eigenlijk zou moeten beleggen. Van sparen naar beleggen, dat is het doel. Hierbij gebruiken wij een bekende term, genaamd inflatie.

Wij zijn van mening dat het niet de beste optie is om al je zuurverdiende geld op een spaarrekening bij een bank te parkeren. Spaargeld als buffer voor een nieuwe wasmachine is natuurlijk prima. Sterker nog, dit is hartstikke verstandig. Vooral bij het beginnen met beleggen is het wijsheid om eerst met kleinere bedragen te gaan spelen. Deze bedragen lopen als het goed is vanzelf op over tijd. Periodieke beleggingen zijn ook erg populair, hier komen we later op terug.

Inflatie goederen

Is beleggen iets voor mij?

Hoe bepaal ik of beleggen bij me past?

Goed, een paar klikken op de knop dus. Dit klinkt te mooi om waar te zijn. Graag bewijzen we het tegendeel te beginnen met de nodige voorkennis. Beginnen met beleggen, dat is het moeilijkst. Toch is volgens velen beleggen het beste alternatief voor sparen. De tijd die jij hebt geïnvesteerd in het verdienen van spaargeld mag niet verloren gaan, dit is doodzonde. Je spaargeld moet over een langere periode meer waard worden en niet minder. Want dat is wat er nu gebeurd. Met sparen verlies je geld. Dit heb je niet door en dat is ook precies de bedoeling. Dit is waarom steeds meer mensen beginnen met beleggen.

Geld op een spaarrekening zetten kan je vergelijken met het kopen van een huis. Investeren in een huis doe je onder andere met de verwachting om deze na een lange periode voor een hoger bedrag weer te verkopen. Je koopt nu dit huis terwijl je met veel zekerheid kan zeggen dat ditzelfde huis na tien jaar een stuk minder waard zal zijn dan nu. Dit is wat je doet bij sparen. Bij beleggen gebeurd het omgekeerde; je spaargeld wordt langzaam meer waard over tijd. Hier bestaan relatief simpele methodes voor welke weinig tijd of moeite kosten en een zeer beperkt risico met zich meebrengen.

Daarnaast kan bij het investeren van je kapitaal in bijvoorbeeld een beleggingsfonds ook heel weinig fout gaan, dan besteed je het beleggen uit. Je geld laten beleggen kost wel wat. Er zijn tegenwoordig echter zat manieren om je geld met minimaal risico te laten renderen terwijl je het zelf in de hand hebt. Succesvol en veilig beleggen is realistischer dan je denkt. Beginnen met beleggen kan even makkelijk zijn als autorijden en scheelt een hoop kosten. Iedereen zou een succesvol belegger kunnen zijn, alleen moet je net als voor een autorijbewijs wel eerst oefenen. Je kan meer met je geld dan je denkt, en het begint hier! Maak bijvoorbeeld kennis met de werking van aandelen.

Risicovrij beleggen

Is het mogelijk?

Voor je gaat starten met beleggen is het dus verstandig om je goed voor te bereiden. Zo ga je met minimaal risico beginnen met beleggen. Er zijn namelijk een aantal fouten die beleggers regelmatig maken. De risico’s van beleggen zijn dan ook vrij logisch. Beleggen zonder risico bestaat niet. Aan de andere kant is sparen ook niet risicovrij. Er zijn zoals je misschien weet ontzettend veel beleggers die veel geld verloren zijn. Dit zijn meestal beginnende beleggers die maar wat zijn gaan doen, zonder zichzelf te verzekeren in de markt. Zonder de juiste educatie kan het snel fout gaan. Op die manier kan je écht alles kwijtraken of zelfs schulden opbouwen. Doe dit dus alsjeblieft niet.

Heel gek eigenlijk, urenlang werken om vervolgens onzorgvuldig met het verdiende geld om te gaan. Toch gebeurd het verbijsterend vaak. Geld verliezen met beleggen gebeurd dagelijks. In Nederland verliest 60- tot 90% van de beleggers geld, terwijl dit écht niet nodig is. Spaargeld investeren kan zo veel risico met zich mee brengen als je zelf wil. Je moet er zelf voor zorgen dat je in een positie verkeert waar je je spaargeld kan beschermen. Met de juiste kennis kan beleggen even risicovol zijn als het hebben van een spaarrekening bij een bank. Hier hoef je geen professioneel belegger voor te zijn.

Banken kunnen namelijk ook omvallen, denk maar aan de DSB in Nederland. Het ene moment razend populair en het volgende moment failliet. Voor veel mensen klinkt dit als een vergezochte vergelijking. Over het algemeen denkt men namelijk vaak dat beleggen, net als gokken, een kwestie van geluk is. Niks is minder waar. Beleggen kan lijken op gokken als je zomaar wat doet, dit noemen wij geen beleggers maar gokkers. De intelligente belegger gokt nooit, maar neemt onderbouwde beslissingen. Zo kom je steeds dichter bij risicovrij beleggen.

Beleggen vs gokken

Hoe pak ik het beginnen met beleggen aan?

Er bestaat geen geheime formule tot succes, er bestaan wel manieren om zo dichtbij als mogelijk te komen…

Elk persoon is anders, er is geen ‘beste’ manier van beleggen. Iedereen heeft een eigen doel en iedereen heeft een eigen periode waarin dit doel het liefst bereikt is. Om deze reden is beleggen ook voor iedereen anders. Oudere mensen hebben bijvoorbeeld andere doelen dan jongere mensen. Zo kunnen jongere mensen vaak wat meer risico nemen. Dit hangt onder andere af van de beleggingshorizon.  Ook het beleggersdoel is van groot belang. Samen met enkele andere aspecten vormt dit het risicoprofiel of beleggersprofiel. Sommige mensen hebben minder tijd om het gewenste rendement te behalen, die nemen dat wat meer risico of passen het doel aan. Wat wél voor iedereen geldt is dat je nooit en te nimmer het geld wat je nodig hebt om de huur te betalen in moet leggen.

Je moet dus nooit afhankelijk zijn van het geld wat je geïnvesteerd hebt of gaat investeren. Je belegt meestal voor de langere termijn. Zo kan het verstandig zijn om met jezelf af te spreken nooit iets van je beleggersrekening af te halen tot je doel bereikt is. Zo kan je hier later de vruchten van plukken. Hier gaan in veel gevallen een aantal jaren overheen. Zo creëer je op termijn ook het rente op rente effect. Rente op rente betekent dat je over de rente die je in jaar 1 hebt ontvangen, in jaar 2 bijvoorbeeld ook rente op ontvangt. Zo groeit je vermogen dus exponentieel zonder persé bij te hoeven leggen.

Beginnen met beleggen? Bereken je verwachte resultaat!

Hier gaat beleggen om, de hoeveelheid geld waarmee jij verwacht te eindigen!

Het is ook leuk om de rente op rente berekenen voor je eigen situatie. Zorg wel dat je op een stoel of bank zit, dit kan namelijk oplopen tot verbluffende bedragen. Dit is ook belangrijk om even te doen voor je eigen perspectief als je wil beginnen met beleggen. Het wordt ook ‘compound interest’ genoemd. Dit is door Einstein het 8e wereldwonder genoemd. Daarnaast zijn er nog een hoop andere elementen waar je op de hoogte van moet zijn. Zo is beleggen niet alleen voor de rijken weggelegd. Rijk worden met beleggen is namelijk ook mogelijk! Wij durven te zeggen dat bijna iedereen genoeg geld heeft om te beginnen met beleggen. Met minimale loon kan je zelfs al een redelijk bedrag opbouwen over tijd.

Om deze loon te verdienen moet je natuurlijk wel werken, dit kost tijd. Daarom is het ook handig om op de hoogte te zijn hoeveel tijd er zit in het uitvoeren van de beleggingsstrategie die geschikt is voor jou. Ook wil je natuurlijk graag weten wat een goed moment is om te beginnen met beleggen, wat het nou eigenlijk schuift en of je bijvoorbeeld ook in lokale bedrijven zou kunnen investeren. Wist je bijvoorbeeld dat je ook met hele kleine bedragen in honderden bedrijven tegelijk kan stappen? En op het moment dat een van deze bedrijven failliet gaat jij daar niks van merkt? Ook zijn er kleinere bedrijven waar je in kan investeren, middels small cap aandelen bijvoorbeeld. Misschien vind jij wel de nieuwe Amazon of Netflix!

Hoe weet ik wanneer ik moet beginnen?

Voor noodgevallen, voor vakanties, voor dromen en wensen maar niet voor de toekomst op langere termijn. Bepaal eerst voor jezelf: hoeveel heb ik of heeft mijn gezin nodig als we in een noodsituatie terecht komen? Dit bedrag zet je keurig op een spaarrekening. Dit geld zal echter – met de huidige lage rentestanden – in verloop van tijd minder waard worden. Door inflatie in combinatie met lage rente (of zelfs geen rente of negatieve rente) is € 10.000 nu over 10 jaar geen € 10.000 meer waard, maar bijvoorbeeld nog maar € 8.268. Dit voorbeeld laat zien dat het geld op je spaarrekening elk jaar een klein beetje minder waard wordt.

Vroeger werd een prijsstijging gecompenseerd met spaarrente. Als je 2,9% aan koopkracht verliest door inflatie en je ontvangt 3% rente op je spaarrekening ontstaat er een evenwicht. Dit betekent dat je uiteindelijk nog steeds dezelfde hoeveelheid appels of peren kunt kopen voor € 100. Op het moment dat de inflatie hoger is dan de rente (zoals nu het geval is) wordt het geld op je spaarrekening steeds minder waard. Wat dat betreft is het dus altijd een goede keuze om te starten met beleggen wanneer je een focus legt op de langere termijn. Hier vertellen we graag meer over.

Beleggen met weinig geld

Is dit het waard?

Investeren is niet voor de rijken, beleggen is voor iedereen. Beleggen met weinig geld kan op termijn geweldige bedragen opleveren. Elk persoon met een vast inkomen kan beginnen met beleggen. Wij geloven heilig dat de 10% regel voor iedereen een goede manier kan zijn om structureel te bouwen aan je toekomst. Dit houdt in dat je 10% van het maandelijkse inkomen opzij zet, we kunnen aanbevelen om dit direct na storting te doen. Dit geld zet je vervolgens apart in een potje waarmee je vervolgens gaat investeren in een bepaald beleggingsproduct genaamd een ETF of Tracker.

Heel simpel gezegd investeer je in een soort categorie. Als jij denkt dat Tech bedrijven of duurzame bedrijven in de toekomst belangrijk gaan worden, dan zou je in deze categorie dus kunnen investeren. Het brengt erg weinig risico met zich mee omdat de waarde van een ETF gebaseerd is op de prestaties van honderden andere bedrijven. Als hier een bedrijf van failliet gaat, merk je hier dus nauwelijks iets van. Wat risicospreiding betreft kan het dus veiliger zijn dan een spaarrekening bij de bank!

Beleggen met weinig geld

Hoeveel tijd kost het om te beleggen?

Kan ik (succesvol) beleggen naast mijn fulltime baan, of leidt dit alleen tot verliezen?

De laagdrempelige beleggingsstrategie met ETF’s is bijna altijd succesvol over een langere periode van 30 tot 40 jaar en kost minimale moeite. Een van de meest bekende beleggers op de wereld, Warren Buffet, heeft een soortgelijke strategie gehanteerd voor zijn succes. Je spendeert er misschien 15 minuten per maand aan, de rest van de kennis die je nodig hebt die leer je in het dagelijks leven. Deze informatie haal je namelijk uit de krant, of van het 8 uur journaal. Eigenlijk heeft iedereen dus tijd om te beleggen!

Misschien vraag je je af of je wel 10% van je maandelijkse inkomen kunt ‘missen’. Dat geeft helemaal niets. Beginnen is altijd het moeilijkste gedeelte, maar het werkt toch het beste om consequent te zijn en strenge afspraken met jezelf te maken. Doe dit natuurlijk alleen als het ook echt kan voor jou. Minder dan 10% per maand is ook goed, alle kleine beetjes bij elkaar zorgen voor een groot geheel op termijn. Minder lang volhouden dan die 30 tot 40 jaar is ook prima, het is voor iedereen anders. Misschien vind je op een gegeven moment wel mogelijkheden om extra geld te besparen en stop je dit geld ook in beleggingen, het is allemaal mogelijk.

Hoe wordt je een succesvol belegger?

Wat levert beleggen mij op als het goed lukt?

Het kan voor sommigen lastig zijn dat de aandelenbeurs soms omhoog gaat en soms weer omlaag. Dit heet volatiliteit. Op de langere termijn heeft dit weinig impact. De kern van de strategie met investeren in ETF’s is dat je altijd élke maand investeert. In goede tijden en in slechte tijden. In het begin is het potje nog niet zo groot, maar na een tijdje wordt dit bedrag steeds groter. Hoe jonger je bent hoe meer je uit deze strategie kunt halen zonder maandelijks enorme bedragen opzij te hoeven leggen. De bedoeling van dit potje is dat het een soort buffer wordt. Daarom is het ook belangrijk, als dat voor jou mogelijk is, om te kijken naar je uitgavepatroon. Wie weet valt daar nog wat te behalen om toch maandelijks 10% opzij te zetten en te investeren.

Er bestaan prachtige voorbeelden van hoe je bijvoorbeeld miljonair kan worden door vaker de fiets te pakken in plaats van de auto; alle kleine beetjes samen zorgen voor een groot geheel, dit geldt zowel voor beleggen als voor besparen op de uitgaven. Een combinatie van deze twee kan van ieder persoon een succesvol belegger maken. Bereken het rendement bijvoorbeeld voor jezelf. Beantwoord de vraag hoe jij met een kleine besparing op de lange termijn een groot vermogen kan opbouwen! Sommige mensen hebben dit geduld niet, geduld is echter een schone zaak. Met een strategie als de ‘diagonale call-backspread‘ kan het bijvoorbeeld sneller gaan. Dit is wel vrij lastig en brengt uiteraard meer risico met zich mee.

Waar kan je allemaal in investeren

Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Waar kan je allemaal in investeren als je gaat beginnen met beleggen?

Investeren in dingen die jij interessant vindt

Om het beleggen écht leuk te maken is het altijd verstandig om te beleggen in iets wat je zelf leuk vindt. Op deze manier ben je meer betrokken bij je investering. Dit maakt beginnen met beleggen ook een stuk eenvoudiger. Op het moment dat je meer betrokken bent bij je investering is het makkelijker om de markt te volgen. Zo kan je vaak ook betere rendementen behalen. Dit is waarom veel mensen beleggen ook zien als hobby! Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan er in investeren. Als je wil beginnen met beleggen is het belangrijk om je opties te overwegen.

Zo zou je kunnen beleggen in aandelen of obligaties zoals veel andere mensen doen, binnen deze aandelen heb je natuurlijk een onwijs groot aanbod. Van beleggen in goud en zilver tot vastgoed, wijn en whisky. Kijk ook naar ETF’s als je geïnteresseerd bent in bepaalde sectoren zoals Tech. Denk je dat duurzame alternatieven voor benzine de wereld over gaan nemen? Kijk dan naar de waterstof sector, wind sector of andere manieren om de wereld te verduurzamen! Niet iedereen kon natuurlijk vanaf het begin beleggen in Apple, dan hadden we nu een stuk meer miljonairs gehad op de wereld.

Denk je echter dat blockchain en cryptocurrencies wél nog aan het begin staan van een explosieve groei? Hier kan je uiteraard ook in investeren! Veel mensen geloven echter niet in de waarde van de crypto’s, dit kan natuurlijk ook. Kijk dan bijvoorbeeld naar beleggen in grondstoffen, Shell, onroerend goed, de klassieke valuta’s genaamd Forex of zelfs in marihuana. Voor iedereen is het wel wat te vinden in het eindeloze assortiment der investeringen. Sommige investeringen zijn interessanter voor bepaalde type investeerders. Zorg er daarom voor dat je voor je begint met beleggen weet wat voor type belegger je bent.

Waar moet ik beginnen met beleggen?

Welk platform is voor mij geschikt?

Voor de verschillende type beleggers zijn namelijk ook verschillende soorten platformen beter geschikt om op te handelen. Deze platformen waarvan jij je Bitcoin tokens of Shell aandelen gaat kopen worden brokers genoemd. Het klinkt misschien een beetje gek, waarom zou de ene broker beter zijn dan de andere als ze eigenlijk hetzelfde doen? En welke broker past het best bij mij? Logische vragen, dit hangt af van een paar aspecten. Brokers bieden namelijk niet allemaal hetzelfde assortiment. Zo kan je bij de ene broker wél in crypto’s investeren en bij de andere niet.

Ook is er verschil in het aanbod van effecten. Zo kan je bij de ene broker wél in Aziatische markten investeren en bij de ander niet. Het is dus heel belangrijk om dit van tevoren te onderzoeken. Wanneer je een aandeel koopt dan betaal je in veel gevallen ook transactiekosten. Dit is meestal een heel klein bedrag wat je vaak niet eens door hebt. Ben jij ontzettend geïnteresseerd geraakt in beleggen en wil je een ontwikkeling starten tot een ware daytrader, swingtrader of scalper? Dan betekent dit meestal dat je veel transacties maakt op één dag. Dan beginnen die kosten opeens wél op te lopen. De hoeveelheid hiervan zie je aan het aantal pips.

Van beginnen met beleggen tot professioneel belegger

Zou het wat voor mij zijn?

Voor mensen die net beginnen met beleggen is dit nog niet relevant. Je zal dan ook eerst moeten achterhalen wat voor type belegger je precies bent of wil zijn. Ongeacht welk type belegger jij wil worden, om te slagen heb je altijd de juiste kennis nodig. Onderschatting is het grootste obstakel voor elke belegger. Veel mensen raken geld kwijt met beleggen, deze mensen hebben zich in bijna alle gevallen niet goed voorbereid. Als je jezelf wel goed hebt geschoold voor je begint dan kan het de beste beslissing zijn die je ooit zal maken om nu te beginnen. Veel succesvolle beleggers zeggen vaak hetzelfde: ‘’Als ik één ding anders had kunnen doen, dan is het dat ik eerder had moeten beginnen’’. Deze mensen snappen het rente op rente effect.

Dit geldt echter in de meeste gevallen voor de passieve beleggers. Mocht je sneller meer rendement willen genereren over je investering, en ben je bereid hier tijd in te stoppen? Dan is het actieve beleggen voor jou! Middels fundamentele analyse bepaal je de juiste aandelen. Technische analyse verteld je wanneer een goed instapmoment is en met producten zoals opties behaal je maximaal rendement. Dit brengt echter ook ontzettend veel risico mee als je niet weet wat je aan het doen bent. Zo zou je zelfs schulden op kunnen bouwen. Het is daarom enorm belangrijk om jezelf te scholen.

Kennispartners