Kiyoh score
cfd

CFD: wat is het?

cfd'sIn dit artikel wordt er dieper ingegaan op het financiële instrument genaamd: CFD. Het artikel is opgedeeld 4 hoofdstukken, namelijk: Wat zijn CFD’s, voordelen, nadelen en handelen in CFD’s. Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u navigeren door het artikel;
Wat zijn CFD’s
Voordelen
Nadelen
Handelen in CFD’s

Boven het hoofdstuk ‘Nadelen’ staat een kleine greep uit een van de online trainingen, hierin licht André Brouwers begrip CFD nog eens verder toe.

Wat is een CFD?

Een CFD is een veel gebruikt derivaat voor handelaren. CFD staat voor Contract For Difference. Bij dit product spreken twee partijen met elkaar af om het waardeverschil van een onderliggende waarde te compenseren.

Een trader kan zowel long als short met CFD’s. Bij een long posities wordt hij gecompenseerd als de onderliggende waarde stijgt en moet hij compenseren als de onderliggende waarde daalt. Bij een shortpositie is het precies andersom.

Met een CFD wordt geen van beide partijen daadwerkelijk eigenaar van de onderliggende waarde, men doet alleen alsof men de eigenaar is door prijsveranderingen te compenseren. Het lijkt wat dat betreft wel op een future, met als groot verschil dat een CFD geen einddatum heeft. De handelaar kan de positie dus op ieder moment ontbinden als hij verwacht dat er geen verdere winst te behalen valt, of omdat het verlies te ver is opgelopen.

Voordelen

De hefboom
De CFD belegger handelt met een hefboom. Om een cfd positie in aandelen te verhandelen heeft hij maar een 10% tot 20% van de onderliggende waarde nodig op zijn rekening. Dit heet margin. Op een index of grondstoffen is vaak maar 0,5% tot 2% vereist. De belegger kan met zijn kapitaal dus behoorlijk grote posities innemen en dus meer winst maken. Maar anderzijds neemt hij ook meer risico. Kortom, de belegger kan grotere posities innemen dan hij op zijn rekening heeft. Anderzijds is het ook af te raden te grote posities in te nemen.

Lage transactiekosten
De transactiekosten om te handelen via CFD’s is laag. Voor een transactie ter waarde van €10.000 in aandelen, betaald een belegger enkel €4,50 + 0,054% op €10.000 = €9,90.

Groot aanbod
CFD’s beperken zich niet tot aandelen of een aantal indices. Er zijn voor CFD’s heel wat andere producten zoals, valuta, metalen, brandstoffen, indices, commodities, crypto, obligaties, aandelen en ETF’s.

Met een stop-loss zijn de verliezen beperkt
Een CFD belegger handelt met een hefboom. Hij kan extra winnen met een hefboom maar kan ook extra verliezen. Op CFD posities kan de belegger een stop-loss plaatsen. Indien op een bepaald moment het verlies dermate oploopt, dat de CFD rekening onvoldoende dekking (margin) heeft om de positie aan te houden, dan wordt de positie automatisch gesloten.

Geen einddatum
In tegenstelling tot bij opties of futures kennen CFD’s geen vaste vervaldatum. De trader kan de CFD positie zo lang aanhouden als hij zelf maar wilt. Let wel, op CFD posities is overnight financiering verschuldigd (niet op CFD’s op futures). Dit wordt verder toegelicht in het volgende hoofdstuk.

 

Nadelen

De hefboom
De CFD belegger handelt met een hefboom. Om een cfd positie in aandelen te verhandelen heeft hij maar een 10% tot 20% van de onderliggende waarde nodig op zijn rekening. Dit heet margin. Op een index of grondstoffen is vaak maar 0,5% tot 2% vereist.

De belegger kan met zijn kapitaal dus behoorlijk grote posities innemen en dus meer winst maken. Maar anderzijds neemt hij ook meer risico. Kortom, de belegger kan grotere posities innemen dan hij op zijn rekening heeft. Hij neemt dus ook meer risico. De belegger moet zich bewust van het risico zijn en het risico beheren door onder meer gebruik te maken van een stop-loss order niet teveel hefboom toe te passen.

De overnight financiering
Indien de belegger zijn CFD positie overnight aanhoudt (dus gedurende de nacht in positie blijft) moet hij financieringsintrest betalen. Deze financieringsintrest wordt als volgt berekend:

Libor rente + 3% op het geheel van de positie.

Stel dat de belegger overnight gaat met een positie ter waarde van 10.000 euro. De Libor rente bedraagt dat 0,0123%. De totale financieringskost bedraagt:

€10.000 X (3% + 0,0123) / 360 = €0,83 per nacht

Handelen met CFD

Handelen in CFD’s vindt doorgaans plaats via een broker. Doordat CFD’s relatief goedkoop zijn, kan met een klein kapitaal een groot rendement behaalt worden. Daarom zijn CFD’s uitermate geschikt voor traders, vanwege het potentieel van rendement op korte termijn. Bij aandelen kan het maanden of zelfs jaren duren, voordat er een goed rendement behaald wordt. Daar kan een (day)trader natuurlijk niet op wachten. Daarnaast kan met CFD’s ook goed het risico dat men wil lopen goed gemanaged worden.

De reden dat CFD’s goedkoop zijn is omdat er slechts een ‘margin’ aangehouden hoeft te worden. De margin is een bedrag dat een trader vrij beschikbaar moet hebben om eventuele verliezen op te vangen. De margin is vaak vele malen lager dan de prijs van de onderliggende waarde tot wel 1/50 van de onderliggende waarde.

Long en short handelen
De belegger kan posities innemen op opwaartse of neerwaartse koersbewegingen. Dit betekend dat hij een long of short positie kan innemen. Bij short selling verkoopt de belegger de positie eerst met de bedoeling deze later weer in te kopen om zo op de daling winst te realiseren.

Stel dat een handelaar een CFD afsluit voor 100 aandelen ING. ING doet €12,- en de margin is 1/50 per aandeel. Dan betekent dit dat de handelaar slechts €0,24 per aandeel aan margin hoeft te hebben, wat neerkomt op €24,- in plaats van €1.200, maar het volledige verschil wordt wel vergoed. Dus in het geval van een longpositie zal de handelaar €1 ontvangen als het aandeel ING met €1 stijgt, dat is ruim vier keer de inleg per aandeel. Dit fenomeen heet hefboomeffect of in het Engels: leverage.

 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!