Sparen vs beleggen?

De keuze voor sparen vs beleggen is een belangrijke keuze die niet over een nacht ijs genomen moet worden. Men moet zichzelf een aantal vragen stellen. Het is belangrijk om goed na te denken wat het doel is, een zo hoog mogelijk rendement behalen en daarbij alle risico’s te accepteren, of vrijwel geen risico lopen en accepteren dat het rente laag is.

Men moet zich bewust zijn van de risico’s van beleggen. Er zijn veel producten die als veilig worden gewaarmerkt, maar als er iets niet bestaat in beleggen, is het wel veiligheid. Er zijn manieren om risico te beperken, maar wel kans te houden op een redelijk rendement. Let wel op dat er geen enkele methode waterdicht is.

Wat is een goed alternatief?

Sparen heeft als groot voordeel dat het een zeer beperkt risico heeft en dat men meestal direct bij het geld kan, het rendement zal op het moment echter kunnen tegenvallen. Beleggen is dan een voor de hand liggend alternatief om toch een rendement behalen.

Beleggen kan op verschillende manieren. Iemand kan ervoor kiezen om het helemaal zelf te doen, door een beleggingsrekening te openen bij een bank of broker en dan zelf de beleggingskeuzes maken. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van beleggingsadvies, waarbij de particulier een tarief betaalt een aan een gecertificeerd beleggingsadviseur, die daarvoor in ruil een passend advies moet bieden. De laatste mogelijkheid is vermogensbeheer. Hierbij geeft de belegger het vermogen volledig uit handen aan een vermogensbeheerder. Voor alle methodes geldt dat het risico groter zal zijn dan bij sparen.

De keuze tussen sparen of beleggen komt dus kort gezegd neer op hoeveel rendement iemand wil behalen en hoeveel risico hij daarvoor kan en wil lopen. Als men die vraag heeft beantwoord, kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden.