Onze Missie

Waarom doen wij wat wij doen?

In 1999 was ik beurshandelaar en actief op Beursplein 5. Op een dag kwam ik een bekende tegen en die vertelde mij dat hij heel veel geld verdiende op de beurs. Ik was benieuwd en vroeg hem naar zijn strategie.

Ja, ik heb aandelen zei hij. Okay maar wat is je strategie vroeg ik nog maar eens. Opnieuw herhaalde hij dat hij aandelen in bezit had. Opnieuw vroeg ik naar zijn strategie en toen bleef het stil.

Hij had dus aandelen en die gingen als vanzelf omhoog in die tijd. Ik wist dat dit een situatie was die spoedig een keer kon veranderen. Waiting for an accident to happen. Ik realiseerde mij toen ook dat de meeste mensen geen concrete aanpak , structuur of strategie hebben maar slechts een verzameling aandelen. Dat is in beginsel prima totdat de richting op de markt veranderd en de wind plotseling uit een andere hoek gaat waaien.

Als professionele handelaar en belegger wist ik toen, en nu nog veel beter, dat het bij beleggen vooral om risicomanagement gaat. We hebben allemaal verwachtingen en maken analyses. Maar bij mij komen die gek genoeg niet altijd uit. En dan is de vraag wat doe ik als het daalt? Hoeveel verlies wil en kan ik mij eigenlijk permitteren. Ik heb in de loop der jaren beleggers met kwalitatief goed gespreide portefeuilles meerdere (!) keren dalingen zien meemaken van meer dan 50%. Iedereen die aan het beleggen is raad ik aan de periode 1994-2014 eens te bestuderen.  De impact van een daling is mentaal en financieel groot. De vraag is of dit niet beter kan en moet. Waarom zou je een gemiddeld rendement nastreven van 6.9% (langjarig gemiddeld bij aandelen).  Vervolgens een risico accepteren met je vermogen van een terugval van meer dan 50%. (daling 2000-2003 / 2007-2009). Daarnaast ook nog eens het risico accepteren dat het meer dan 17 jaar kan duren voordat je de

terugval hebt goed gemaakt (AEX kwam pas in 2017 weer boven het niveau van 2000). Ik vind dat géén interessante statistiek om mijn vermogen aan bloot te stellen.

Sinds 1998 ben ik daarom bezig geweest met het ontwikkelen van een andere en betere strategie. Met vallen en opstaan heb ik een strategie ontwikkeld die een risico kent van 15-20%. Een gemiddeld rendement behaald van 8% en waarbij een mindere periode snel wordt ingelopen naar verwachting binnen 1.5 jaar. Dit is een substantieel betere statistiek. U als belegger kunt overigens via het Beleggingsinstituut kennis nemen van deze strategie.

Mijn ervaringen van de afgelopen 35 jaar deel ik graag met beleggers. Sinds 2000 ben ik bezig met educatie en ik zal u uitleggen waarom.

Ik ben geboren en getogen in de oostelijke mijnstreek in Limburg. Mijn ouders runden een kleine kruidenierszaak en werkten hard voor hun centen. Mijn vader was zetbaas en wij woonden in een huurhuis. Mijn ouders kochten pas een auto toen zij daar het geld voor hadden gespaard. Sparen was trouwens precies het probleem. Elke gulden die er over was werd geparkeerd bij de Boerenleenbank (nu Rabo) aan de overkant van de straat. Als kind zag ik de cijfers in het spaarbankboekje en mijn vader had berekend dat hij 35.000 gulden zou hebben wanneer hij met pensioen zou gaan. Toen hij begon met sparen in 1961 ( mijn geboortejaar) was een bedrag van 35.000 gulden voldoende voor het kopen van een huis. Toen mijn vader met pensioen ging in 1992 was de koopkracht van dit bedrag aanzienlijk minder. Je kon een keuken kopen, maar helaas geen huis. Mijn vader wist niet beter dan dat het in het leven ging om je best doen, hard werken en spaarzaam zijn. Gelukkig hadden ze daarnaast in die tijd ook een fijn en rustig bourgondisch leven. Toen mijn vader relatief jong in 1998 overleed bleef mijn moeder over met een hopeloos pensioen van €111 naast haar AOW. Ik kan u verzekeren dat is tegenwoordig geen feest.

Waar ging het nu financieel mis. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom de plaatselijke Rabobank mijn ouders nooit hebben verteld dat ze iets verstandigs met hun geld moeten doen in de vorm van bijvoorbeeld beleggen. Sparen is een hopeloze geldstrategie en per saldo een losing game. Ik zag hoe mijn ouders financieel niet verder kwamen en bedacht dat ik het anders zou gaan doen. Relatief vroeg waagde ik de stap van Limburg naar, het voor Limburgers, wilde westen en kwam terecht bij persbureau Reuters in Amsterdam. Mijn (inter)nationale carrière in de financiële wereld verliep met enige ups en downs maar per saldo voorspoedig. Ik ben actief geweest bij een Hedge fund, vermogensbeheerder, family office, en via de beurshandel kwam ik in contact met Alex de eerste internet broker in 2000.  In die tijd had de internet broker als slogan iedereen kan zelf beleggen met Alex. Ik vroeg de directeur Rene Freijters, maar kan iedereen ook zelf beleggen? Wat bedoel je precies voeg Rene aan mij. Ik overtuigde hem van het nut van een Alex Academy. Ik heb vervolgens ruim 9 jaar lang als ZZP’er samen met Alex educatie kunnen geven aan beleggers. Toen Binck bank, Alex Beleggersbank overnam in 2010, was het tijd om als ondernemer te starten met het Beleggingsinstituut. Ik wilde mijn missie, om van iedere belegger een betere belegger te maken door informatie en educatie, zelf vormgeven. Nu ik langzaam richting mijn eigen pensioen leeftijd ga is het tijd om het stokje door te gaan geven. Ik ben trots op het feit dat mijn zoon Tom samen met een zeer loyaal en enthousiast team, de dagelijkse leiding over het Beleggingsinstituut heeft overgenomen.

Dit geeft voor mij de ruimte om te doen wat ik leuk vind en dat is met name beleggen en traden. Beide zitten inmiddels in mijn DNA en ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen.

Het volgen en interpreteren van de ontwikkelingen op de financiële markten, zodat ik u als belegger daarover kan informeren, doe ik nog steeds met veel plezier onder andere iedere zondag in onze marktupdate.

Daarnaast hebben wij een ruime selectie van trainingen ontwikkeld voor elk niveau van beginners tot semi-professional. Via wekelijkse updates en webinars helpen wij onze leden om de markten beter te begrijpen.

Educatie en informatie is de missie van het Beleggingsinstituut en ik weet zeker dat wij ook van u een betere belegger kunnen maken wanneer u ons daarvoor de mogelijkheid geeft.

Wij hopen u spoedig van dienst te kunnen zijn.

André Brouwers