Help! De dalende koersen, wat moet ik doen?

Je hebt een mooi diverse en zorgvuldig samengestelde aandelenportefeuille, tenminste dat dacht je. Maar opeens zie je dit rap veranderen, de totale waarde van je portefeuille is aan het kelderen in waarde. Daar gaat je opgebouwde winst van de laatste jaren. Je zorgvuldig uitgedachte strategie lijkt hiermee in één klap verdwenen. Maar is dat wel zo? En wat is wijsheid ten tijde van een onrustige markt en dalende koersen? We zetten diverse tips en tricks voor jou op een rijtje.

Trend of structureel?

Natuurlijk is er ieder jaar wel een tijdje een dipje op de markt te ontdekken. Niet voor niks wordt door kenners vaak gezegd ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’. Maar wat nu als het vanaf september drama is op de markt? Je ziet je aandelen en de waarde ervan alsmaar slinken. Dan kunnen we toch wel spreken van een structurele daling. Maar alvast een geruststelling, dit is niet iets om nu van in paniek te raken. Dalende koersen zijn vervelend, maar bieden ook kansen.

Help! De koersen dalen, wat moet ik doen

Een goede voorbereiding

De eerste tip die we je geven waar het gaat om starten met beleggen aandelen is; Doe dit alleen met geld wat je daadwerkelijk voor langere tijd kunt missen. Wanneer je het met geld doet wat je opeens dringend nodig hebt, loop je het risico op grote verliezen. De beurs is en blijft een risico en de kans op koersen die dalen is dan ook altijd aanwezig. Wanneer je belegt met geld wat je kunt missen, kun je besluiten uit te stappen wanneer je portefeuille er gunstig voor staat.

Wanneer je opeens geld nodig hebt, kan het in een mindere periode je zomaar duizenden euro’s kosten. Naast deze voorbereiding qua geld en financiële buffer is het goed om je aandelen te spreiden. Vaak zijn er aandelen te combineren; waarbij de ene daalt, zal de ander vervolgens gaan stijgen. Denk aan olie ten opzichte van duurzame bedrijven. Dit soort contraire aandelen zijn slim om te combineren en vangen de klap enigszins op.

Toch dalende koersen

Al stel je je portefeuille nog zo zorgvuldig samen, het kan zijn dat de hele markt in mineur is. Wanneer je geld over hebt en dit kunt missen, is het aan te raden niet achterover te leunen, maar dit juist te investeren. Of je nu gaat voor aandelen die je al hebt en zeer laag staan of nieuwe aandelen met dalende koersen, in beide gevallen doe je voor de lange termijn waarschijnlijk een goede zet.

Want wie naar de langetermijntrends kijkt van aandelen en de beurs, ziet over een termijn van een decennium eigenlijk altijd een leuke winst ontstaan ongeacht dips die soms wel een jaar kunnen duren.

Kies voor dividend

Naast dat je alleen de focus legt bij het kiezen van een aandeel op de waarde ervan, kun je ook bewust kiezen voor aandelen die dividend uitkeren. Wanneer je dit doet, zul je bij behoud van je aandelen gewoon een bedrag op je rekening uitgekeerd krijgen wat afhankelijk is van de winst. Het kan wel zijn dat dit bedrag daalt, maar het is in ieder geval iets. Het slimst op zo’n moment is om dit dividend direct weer te herinvesteren in aandelen waarvan de koersen gedaald zijn. Door dit te doen profiteer je van de lage koersen van dat moment.

Rust kan u helpen

Inmiddels heeft zich wel uitgewezen dat een stoïcijnse handelswijze het meeste loont op de aandelenmarkt. Door je niet af te laten leiden van je strategie en je te laten regeren door angst kun je ook deze periode met een mooi resultaat door komen. Een goede en veelgebruikte strategie van het periodiek inleggen in aandelen is ook in dit geval een goede.

Door bijvoorbeeld periodiek in ETF’s te beleggen leg je de verantwoordelijkheid bij de experts neer en zorg je dat je constant investeert in een betrouwbare en gebalanceerde portefeuille. Periodiek inleggen heeft zich al keer op keer bewezen (ook bij dalende koersen) en raden we ook aan boven (te) actief acteren op de markt.

 

En nog een laatste tip; kijk vooral niet te vaak naar de aandelenkoersen. Bij sommige mensen heeft de koers zelfs invloed op hun gemoedstoestand. Iets wat de koers zeker niet waard is, het verlies is immers pas gemaakt zodra het aandeel verkocht wordt.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!