Kiyoh score
Geld beleggen als student Ik weet nog dat ik sparen vroeger als kind erg indrukwekkend vond

Geld beleggen als student

Geld beleggen als student. Een interview met Dylan.

  • 26-jarige student Dylan geeft een kijkje in zijn leven met zijn mening over spaargeld en zijn beleggingen.
  • Naam: Dylan
  • Leeftijd: 26
  • Geboorteplek: Monster
  • Werk/studie: 2e jaar Mondzorgkunde
  • Sport: Kickboksen
  • Spaargeld: €1500,-
  • Beleggingen: €3000,-

”Ik weet nog dat ik sparen vroeger als kind erg indrukwekkend vond”

Geld beleggen als student Ik weet nog dat ik sparen vroeger als kind erg indrukwekkend vond

Sparen of geld beleggen als student?

Is er iets wat je van je ouders hebt geleerd over spaargeld?

‘Nou ja, mijn ouders hebben nooit specifiek gezegd dat ik veel moet sparen. Wat ik wel heb meegekregen is dat je op een jonge leeftijd moet gaan werken. En met dat geld juist een gedeelte spaart. Voor de rest ben ik gevormd door mijn omgeving waardoor ik met mijn geld omga hoe ik nu als persoon ben. Ik ben eigenlijk een hele gerichte spaarder. Ik plan mijn uitgaves voor het aankomende jaar en daar spaar ik dan voor. Maar zodra ik dat spaargeld heb bereikt, dan geef ik voor de rest vrijwel alles uit. Wat dat betreft ben ik geen goede spaarder, maar als ik een doel heb dan kan ik goed sparen.

Wat vind je van sparen in het algemeen?

Ik weet nog dat ik sparen vroeger als kind erg indrukwekkend vond. Bij ons in het Westland werken mensen enorm hard en daarom hadden sommigen al redelijk wat spaargeld. Ik raakte hierdoor geïnspireerd om zelf ook hard te gaan sparen.

Hoe veel spaargeld heb je momenteel?

Op het moment heb ik denk ik €1500,-  aan spaargeld. Ik maak verschillende potjes waar ik voor spaar. Aangezien we de afgelopen tijd duren dagen hebben gehad en ik op vakantie naar Florida ben geweest heb ik nu nog €1500,- staan.

En wat voor werk doe je eigenlijk?

Op de zaterdag geef ik les aan recreanten kickboksers, dus dat zijn vooral beginnelingen waarbij ik de basis van het kickboksen probeer te leren. Voor de rest klus ik hier en daar wat bij met vrienden. In het verleden ben ik ook elektromonteur geweest. Daar heb ik ook wat geld mee verdiend. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om mondzorgkunde te studeren omdat daar mijn passie ligt. Omdat deze studie redelijk wat geld kost werd ik ook weer gemotiveerd om te gaan sparen.

Geld beleggen als student?

In het verleden heb ik je weleens horen praten over je beleggingen. Beleg je nog steeds?

Ja, dat doe ik nog steeds! En eigenlijk is dat alleen maar heftiger geworden. Als kind was ik altijd actief en gaf ik vaak tijdens het spelen commando’s aan mijn vrienden. Toen heeft mijn vader gezegd dat ik later op de aandelenmarkt moest gaan werken. Uiteraard wist ik toen nog niets over beleggen, maar nu ben ik mij er echt in gaan verdiepen. Uiteindelijk heb ik een cursus gevolgd bij het Beleggingsinstituut waarbij ik heb geleerd wat je met je spaargeld kan doen om daar een mooi rendement uit te halen. Ik verdiep mij nu anderhalf jaar in het beleggen. In die anderhalf jaar heb ik veel gratis cursussen gevolgd waardoor ik uiteindelijk besloot om het een kans te geven. Ik ben begonnen bij DeGiro. Toen zag ik allemaal cijfertjes, grafieken, aanraders enzovoort. Op dat moment dacht ik, als ik het nou goed wil doen dan moet ik mij ook goed voorbereiden. Vanaf dat moment besloot ik om een betaalde cursus te volgen. Toen ben ik bij een man gekomen die naar mijn mening hier veel verstand van heeft. Hij gaf veel informatie, updates en tips via video’s. Dat heeft mij enorm geholpen.

Hoe groot is je portefeuille op dit moment?

Los van mijn spaargeld zit ik ongeveer met mijn portefeuille op €3000,-. Hierbij heb ik altijd geleerd dat je niet al je eieren in één mandje moet leggen. Maar met de recentelijke ontwikkelen had ik een redelijk groot deel van mijn portefeuille in de AEX gestopt waarmee ik een flink risico nam. Dat is niet super verantwoord maar ik was bereid om dat risico te nemen. Dit is echter niet aan te raden maar ik wist op dat moment precies wat mijn inkomen was en wist ik zeker dat ik bij verlies nog comfortabel kon leven. Ik raad de mensen aan om te beleggen met geld dat je kan missen. En als je graag wil beleggen ga dan een keer minder naar een festival of feestje en zet dan wat geld opzij.

Je geeft aan dat je belegt in de AEX. Hoe doe je dit dan?

Ja naja, eerst had ik ook geen idee hoe dat moest en wat dat allemaal was. Je moet je er echt in verdiepen om het allemaal te snappen. Gelukkig heb ik bij het Beleggingsinstituut enorm veel geleerd. Zij hebben mij vooral veel geleerd over opties. Dit zijn beleggingsproducten waarbij je over het algemeen een kleinere investering nodig hebt dan bij andere producten. Eerst richtte ik mij juist op aandelen. Maar als het toen mis ging, was ik ook een groot gedeelte kwijt. Nu richt ik mij juist meer op opties. Echter heb je hier wel een flinke kennis voor nodig, dus raad ik velen aan om bij een professionele partij in de leer te gaan. Ik beleg dus door middel van opties in de AEX. Vaak worden opties gezien als ‘gevaarlijke’ beleggingsproducten. Daar ben ik het niet mee eens. Het wordt pas gevaarlijk als je daar ongeschoold mee aan de slag gaat.

Wat is nou je grootste winst of verlies?

Mijn grootste verlies was ongeveer €165,-. Ik had een positie ingenomen op de S&P 500 index. Ten eerste is dat geen goedkope index en op dat moment had ik weinig verstand van opties. Wel wist ik van tevoren wat voor risico ik nam maar uiteindelijk heb ik toch mijn geld verloren. Mijn grootste winst heb ik behaald met een redelijk recente positie. Met deze positie heb ik om en nabij €2500/€2700,- verdient. Dat heb ik verdiend door opties te nemen in de AEX. Geld beleggen als student kent mooie en minder

Heb je misschien nog advies voor de mensen die graag willen beleggen?

Het is belangrijk om een mix te maken. Zorg er ook altijd voor dat je een buffer hebt. Verder raad ik iedereen aan om te investeren in een goede leraar die jou alles kan leren over wat er te bieden is. Een gratis cursus kan je altijd volgen maar wees ook niet bang om te investeren. Wat ik heb geleerd is dat je spaargeld over een lange periode maar minder waard wordt door de inflatie en de lage rentestand. Daarom kan ik iedereen aanraden om te beleggen met het geld dat je over hebt. Naar mijn mening moeten mensen weten wat er allemaal mogelijk is.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!