Kiyoh score

Beleg zonder de toekomst te voorspellen

Beleg zonder de toekomst te voorspellen

Aan het begin van een nieuw jaar denkt men meer dan gemiddeld na over de toekomst. Er worden goede voornemens gemaakt en wensen uitgesproken. De vraag wat verwacht je van het nieuwe jaar? wordt meer dan gemiddeld genomen gesteld. Op de effectenbeurs leidt deze vraag al snel tot een stortvloed aan meningen, tips en visies. De voorspellingen vliegen je om de oren. Helaas kijken maar weinig mensen terug naar de effectiviteit van de gedane voorspellingen. Wanneer ze dat wel zouden doen blijkt al snel dat voorspellen lastig is vooral als het om de toekomst gaat.

Niet voorspellen

De vraag is of je ook kunt beleggen zonder te voorspellen. Volgens mij gaat het bij beleggen niet om voorspellen. Wanneer je een vorspelling doet dan is de kans groot dat je als mens graag wilt dat je gelijk krijgt. Aangezien dat echter vaker niet dan wel het geval is leidt voorspellen veelal tot emotionele pijn. Deze emotionele pijn zou je ook wel ego pijn kunnen noemen. Het ego wordt aangetast wanneer je geconfronteerd wordt door de foute voorspelling. Een belegger zou er verstandiger aan doen om niet te voorspellen. Bijkomend effect van een foute voorspelling is het ontkennen van de werkelijkheid of het verliezen van objectiviteit. Je wil zo graag gelijk krijgen dat alle signalen die op het tegenovergestelde duiden worden genegeerd.

Hoopcyclus

Wanneer een belegger een aandeel koopt heeft hij meestal een verwachting. Beter gezegd hij verwacht winst te behalen. Wanneer de koers tegen de verwachting in toch daalt komt hij in een hoopcyclus terecht. In eerste instantie ontstaat er hoop als een natuurlijke reactie op de daling. Hij hoopt dat de aandelen toch weer gaan stijgen. Wanneer de koers echter verder door daalt volgt de fase van het bijhopen, hetgeen niet te verwarren is met bijkopen. Deze fase wordt veelal gevolgd door wanhoop die tenslotte uitmondt in een puinhoop. Ontelbare keren heb ik beleggers zien verzuipen in de hoopcyclus. Zodra een belegger merkt dat hij gaat hopen is het veelal beter om te verkopen. Hopen is verkopen zo luidt mijn advies.

Wat doe ik wanneer mijn voorspelling niet uitkomt

Een andere tip die ik beleggers aan het begin van het nieuwe jaar zou willen meegeven is het volgende: Stel jezelf de vraag wat doe ik wanneer mijn voorspelling of verwachting niet uitkomt? Door deze vraag vóór de aankoop te stellen en ook te beantwoorden neem de kans op een emotionele en/of foute beslissing aanzienlijk af. Het is van belang dat een belegger leert denken in scenario’s. Bij het Beleggingsinstituut maken wij bij elke transactie een berekening van de risico/rendement verhouding. Bovendien dekken wij de risico’s altijd af en daardoor weten wij wat een foute inschatting maximaal gaat kosten. Voorspellen hebben wij vervangen door na te denken over ons ongelijk en de consequenties daarvan. Deze wijshijd wens ik iedereen toe aan het begin van dit nieuwe jaar.

 

 

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!