CAC40
Dit is de AEX-index van Frankrijk met de 40 belangrijkste Franse aandelen op de beurs van Parijs. CAC is de afkorting van Cotation Assistée Continue.
Calloptie
Een optie is een recht om tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis: wie een koopoptie neemt op een huis heeft dat huis in feite nog niet gekocht, maar verzekert zich al wel voor een veelal korte periode van de mogelijkheid om te kopen. Voor dit recht betaalt de optiekoper in de financiële markten een bedrag aan degene die het recht verleent, de optiepremie.Een optie is een afgeleid product, ofwel een derivaat. De waarde van de optie is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product (bijv: aandeel), de looptijd, de bewegelijkheid (volatiliteit) van de prijs van de onderliggende waarde en de rente. Wie een call-optie koopt, krijgt daarmee het recht om een bepaalde onderliggende waarde binnen een gedefinieerde periode te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld noemt men de optiepremie.
Wanneer aan het eind van de looptijd (bij
expiratie) van de optie de prijs van de onderliggende waarde onder de afgesproken uitoefenprijs ligt, zal de optie geen waarde meer hebben. Men kan immers deze onderliggende waarde goedkoper kopen dan voor de afgesproken prijs. Ligt de prijs echter hoger dan de uitoefenprijs, dan zal de optiehouder zijn rechten uitoefenen. Simpel gezegd; de koper van de call-optie speculeert op een stijging van het aandeel op termijn.
Callspread
Dit is een optiestrategie waarbij een calloptie wordt gekocht en een calloptie met dezelfde looptijd, maar een hogere uitoefenprijs verkocht (geschreven). Hiermee wordt ingespeeld op verwachte koersstijging van de onderliggende waarde. Bij een stijgende koers neemt de gekochte call in waarde toe. De geschreven call zal de winst beperken. De maximale winst is het verschil in de uitoefenprijzen. Het maximale risico is het geïnvesteerde bedrag. De geschreven call kan een onbeperkt risico vormen bij een stijgende koers, maar de gekochte call geeft hiervoor dekking en zorgt ervoor dat u de stukken altijd tegen de uitoefenprijs kunt kopen en eventueel daarna weer kunt leveren aan de tegenpartij van de geschreven call.
Call backspread
Dit is een optiestrategie waarbij er een call optie wordt gekocht en een call optie wordt geschreven met dezelfde looptijd maar een lagere uitoefenprijs wordt verkocht (geschreven). Hiermee wordt ingespeeld op een verwachte dalende of gelijkblijvende koers. De gekochte call dient als dekking voor de geschreven call die meer zal opleveren wanneer de koers daalt. Het maximale risico is hierbij het verschil in de uitoefenprijzen van de twee opties.
Candlestick
Candlestick is een technisch analyse grafiek. Het ziet er uit als een staafje met daartussenin een dik gedeelte (het lichaam). Het staafje steekt aan beide kanten uit, dit worden de schaduwen genoemd. Het lichaam van de candlestick stelt de open en de slotkoers voor. Als de opening hoger is dan het slot is het lichaam gevuld. Als de opening lager is dan het slot is het lichaam open. De Candlesticks zijn afkomstig uit Japan en werden in de rijsthandel gebruikt. Pas eind jaren tachtig werden ze populair onder de Technische Analisten.
Wanneer er meerdere Candlesticks achterelkaar staan kunnen er patronen in worden herkend, zogenaamde koersformaties, er bestaan tientallen formaties die volgens de aanhangers van deze methode een voorspellende waarde hebben.
Cashflow
Dit is de nettowinst plus alle afschrijvingen van een onderneming. Dit is het geld dat er in een onderneming beschikbaar is voor investeringen, dividend en winstinhouding.
Cash-settlement
Cash-settlement betekent contante afhandeling in geld. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij het expireren van een optie op de AEX. U krijgt dan niet de eventuele winst (het verschil tussen de uitoefenprijs en koers van de onderliggende waarde) uitgekeerd in aandelen van de AEX maar in cash.
CFD
CFD staat voor ‘Contract For Difference’. Een contract for difference is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. Dat onderliggende goed kan van alles zijn: een vreemde valuta, een grondstof zoals olie of katoen, een aandeel, een beursindex of een obligatielening. CFD’s zijn een goede belegging om geld te verdienen aan de waardeveranderingen op korte termijn in financiële markten.
Waar het met aandelen maanden kan duren om een paar procent rendement te boeken, is dit met CFD’s een kwestie van dagen (of korter). Met een klein bedrag kunt u al in grote posities handelen (dat komt door ‘leverage’) en u kunt altijd bepalen hoeveel risico u maximaal loopt.
Een voorbeeld: U koopt bij een CFD broker een contract for difference op het aandeel Heineken. Het contract dat u sluit is een zogenaamde ‘long’ positie. Dat wil zeggen dat u speculeert op waardestijging van het aandeel. (Het tegenovergestelde is een ‘short’ positie; daarbij gaat u uit van een waardedaling.) Op het moment dat u de CFD koopt is de koers van Heineken aan de Amsterdamse beurs EUR. 41,00. U koopt een CFD op 100 aandelen. Hiervoor hoeft u niet werkelijk 100 aandelen te kopen (dat zou u immers 4.100 euro kosten), maar hoeft u slechts een fractie van dat bedrag (vaak 1/50 – 1/20) beschikbaar te hebben om potentiële verliezen af te dekken. Voor 100 aandelen Heineken heeft u bijvoorbeeld EUR. 82,00 nodig. Dit bedrag wordt opzij gezet.
Een dag later is het aandeel Heineken met 1,5% gestegen naar EUR. 41,62. U besluit om uw winst te nemen en het contract for difference te verkopen (dit kan op elk moment). De CFD broker met wie u het contract heeft gesloten betaalt u 100 maal het waardeverschil van EUR. 0,62 uit, wat u een winst van EUR. 62,00 oplevert. Terwijl het aandeel slechts 1,5% in waarde is gestegen, heeft u 75,6% rendement geboekt op uw opzij gezette kapitaal. Niet slecht voor één dag beleggen.
Chart
Een ander woord voor koersgrafiek.
Claim
Het recht dat bestaande aandeelhouders hebben bij de uitgifte van nieuwe aandelen om de nieuwe aandelen als eerste te mogen kopen. De claim zelf kan ook op de beurs worden verhandeld.
Clearing
Dit is een benaming voor het afwikkelen van optietransacties en het garanderen van de verplichtingen die hieraan vast zitten.
Closed end Fund
Beleggingsfonds waarbij er maar een gelimiteerd aantal deelnemersbewijzen wordt uitgegeven. De waarde van deze deelnemersbewijzen is in sterke mate afhankelijk van vraag en aanbod.
Commodities
Commodities is een Engelse verzamelnaam voor grondstoffen of basisproducten die internationaal verhandelbaar zijn. Overwegend in derivaten als futures, CFD’s, Sprinters, Turbo’s en dergelijken. Dit kunnen allerlei producten zijn, zoals bijvoorbeeld ruwe olie en gas, basismetalen als goud, zilver, aluminium, koper, zink, nikkel en lood, maar ook voedselproducten als graan, sojabonen en zelfs vee.
Conjunctuur
Golfbeweging in de economie.
Converteerbare obligatie
Obligatie die onder bepaalde voorwaarden in aandelen van dezelfde vennootschap kan worden gewisseld.
Convergentie
Convergentie is een technische analyse term waarmee wordt aangegeven dat meerdere technische signalen samenvallen op of rond hetzelfde koersniveau. Het feit dat ze in dezelfde richting wijzen vergroot de kans dat de signalen juist zijn en maakt het eenvoudiger om de juiste beslissing te maken.
Coupon
Dit is het rentebewijs of dividendbewijs van aandelen of obligaties.
Credit rating agency
Credit rating agencies zijn organisaties zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Standard & Poor’s en Moody’s. Dit zijn instellingen die banken en bedrijven beoordelen op hun kredietwaardigheid. Hierbij geven ze ‘ratings’ die variëren van de hoogste rating AAA (triple A) tot ratings als BB of lager voor risicovolle ondernemingen.