[fusion_text]

Geld

In onze maatschappij is het niet meer weg te denken. Vrijwel alle transacties verlopen in geld en anders in financiële titels. Toch is er een hele lange tijd geweest dat er geen geld bestond. De reden dat ooit geld is ontstaan heeft te maken met de behoefte aan een betaalmiddel. De oermens ruilde goederen met elkaar, maar doordat de mens zich ontwikkelde ontstonden er nieuwe beroepen. Waar eerst iedereen bezig was met voedsel zoeken, gingen mensen zich bezig houden met potten bakken of gewassen kweken. Men ging goederen met elkaar ruilen, maar dat werd steeds ingewikkelder omdat er steeds meer soorten goederen bij kwamen.

Zodoende ging men op zoek naar een betaalmiddel dat niet vergaat en waarde vast is. Jarenlang is dit goud geweest en zilver. Twee metalen geliefd om hun zeldzaamheid en waardevastheid.

Drie functies

Geld vervult drie functies die we allemaal dagelijks gebruiken.

  1. Betaalmiddel: betalen van boodschappen, het betaald worden voor gedane arbeid
  2. Oppotmiddel: sparen, beleggen
  3. Rekenmiddel: waarde bepalen

Omdat het zo vanzelfsprekend is, denkt niemand echt na over waar geld op dit moment vandaan komt. Het is ook steeds minder tastbaar geworden. Door de technologische vorderingen op het gebied van computers en internet is van al het geld op de wereld nog slechts 5% fysiek en de andere 95% is een getal in onze computers.

Er zijn twee manieren waarop geld ontstaat in de moderne tijd. De eerste is het drukken van geld. In Europa heeft alleen de ECB (Europese Centrale Bank) de macht om geld bij te drukken. In de landen buiten de Eurozone zijn het de nationale centrale banken die hiervoor zorgen. Zij hebben machines staan waarmee ze geld fysiek kunnen bijdrukken en zo de geldhoeveelheid laten groeien.

Echter, de belangrijkste bron van geld is de kredietverlening. Als een bank krediet verstrekt aan een bedrijf, dan wil dat niet zeggen dat de bank het geleende bedrag uit de kluis haalt en dat aan het bedrijf geeft. De bank geeft een verklaring af waarin staat dat zij garant staan voor een bepaald bedrag. Er is geen fysiek geld bijgekomen, enkel een garantie, maar dat is voldoende om geld te laten ontstaan.[/fusion_text]