Het is weer de tijd van het jaar waarin iedereen bezig is met het doen van voorspellingen. Waarom zijn er goeroes die voorspellen en waarom luisteren beleggers daar überhaupt naar. Hoeveel komen er eigenlijk uit en kijken de voorspellers ook wel eens naar de effectiviteit van hun voorspellingen ?
Weet u het nog wat de voorspellingen waren voor 2014 ? Waarschijnlijk niet meer. U zou ze voor de aardigheid eens moeten noteren en er na een jaar weer eens naar kijken. Inmiddels doe ik dit al jaren en het sterkt mij in de overtuiging dat niemand kan voorspellen. Een jaar geleden stond er een groot artikel in de krant waarin een goeroe aangaf dat de AEX naar 500 zou gaan. Ook nu zijn er weer volop glazen bolkijkers actief. Het is vermakelijk maar helaas nemen beleggers ze te vaak serieus. Iemand die voor zijn beslissing nog afhankelijk is van een ander zal nooit succesvol worden. Cruijff zei het onlangs ook nog heel mooi. Je wil niet ten onder gaan door de mening van een ander.
Mijn stellige overtuiging is dat het geen zin heeft om voorspellingen te doen op financiële markten. Simpelweg omdat je niets kunt voorspellen. Waarom zijn beleggers dan toch zo gek op voorspellingen. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat iedereen die belegt in beginsel onzeker is. Dat is niet zo gek aangezien beleggen eigenlijk niets anders is dan het nemen van een beslissing terwijl je de uitkomst niet kent omdat die immers in de toekomst ligt. En wie kan de toekomst voorspellen? Nu is het natuurlijk wel van belang dat je de juiste beslissing neemt en die moet ergens op gebaseerd zijn.
Wanneer een voorspelling goed onderbouwd wordt met feiten dan geeft dat het gevoel alsof het een betere beslissing is. En dat zorgt volgens mij voor een (vals) gevoel van zekerheid. Iedereen is op zoek naar zekerheid. Wanneer je logisch nadenkt kan iedereen echter begrijpen dat zekerheid niet bestaat. De meeste beleggers snappen dit wel maar aan hun gedrag is vaak niet te zien dat ze het begrijpen. Met andere woorden ze accepteren de consequentie hier niet van.
Wanneer een beslissing een verlies oplevert nemen ze dat verlies niet, maar gaan hopen dat het toch nog goed komt. Vaak wordt een verlies dan ook weggeredeneerd. De feiten en analyses worden er dan nog eens bijgehaald en aangezien de analyse logisch was voelt het nog steeds aan als een juiste beslissing. Echter wanneer een belegger echt zou begrijpen dat het logisch is dat hij fouten zal maken, is de oplossing dicht bij. Het accepteren van een fout en het nemen van verlies is cruciaal om rendement te maken.
Volgens mij houden te veel beleggers te lang vast aan hun verwachting of voorspelling. Mentaal is het ook moeilijk om toe te geven dat je fout zat. Het tast het ego aan en vaak verliezen beleggers de objectiviteit uit het oog. De markt vertelt door een dalende koers dat de inschatting fout is geweest maar toch vindt de belegger dat hij gelijk heeft. De signalen van de markt worden niet meer opgevolgd maar genegeerd. De consequentie kan dan uiteindelijk een veel te groot verlies zijn. En grote verliezen zijn moeilijk te compenseren. Verliezen is niet erg maar te groot verliezen wel.