Kiyoh score

Volatiliteit biedt kans aan beleggers

Beleggingsinstituut – In het afgelopen jaar is de AEX per saldo zijwaarts aan het bewegen. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de volatiliteit behoorlijk is gedaald. Volatiliteit (= beweeglijkheid) is een belangrijke factor voor het bepalen van de optiepremie. Professionele partijen zoals market makers nemen deze factor mee in hun berekeningsmodellen. Andere factoren die de optiepremie bepalen zijn: Intrinsieke waarde, looptijd, rente en dividend.

Op basis van de afgelopen periode baseren zij hun inschatting voor de toekomstige te verwachten beweeglijkheid. Aangezien niemand de toekomstige volatiliteit kent is dit voor iedereen net zo onzeker als de ontwikkeling van de koers van het aandeel of de index.

De optiepremie is voor de verkoper van de optie een buffer voor het risico dat hij aangaat. Verwacht de markt veel beweeglijkheid dan zullen de opties dus duur worden geprijsd. De meest recente volatiliteit is de enige indicatie die de markt heeft voor de toekomstige volatiliteit, en dus ligt de implied volatiliteit vaak in de buurt van de historische volatiliteit. De door marktpartijen daadwerkelijk gerekende premie voor de volatiliteit wordt de implied volatiliteit genoemd. De volatiliteit die opgesloten (implied) zit in de optiepremie.

Wanneer market makers verwachten dat de volatiliteit gaat stijgen zullen ze eerder opties kopen ( vola long strategie).Verwachten ze een daling van de volatiliteit dan gaan ze opties verkopen (vola short strategie). De volatiliteit word weergegeven en uitgedrukt in een percentage van de uitslagen van de onderliggende waarde.

Stel er wordt u gevraagd om een premie te bepalen voor de call 22 met een looptijd van een jaar. In beide situaties staat de koers van het aandeel op 20 en is de looptijd een jaar. De premie zou in beginsel gelijk moeten zijn voor beide aandelen. Toch zult u kunnen begrijpen dat het historische koersverloop van aandeel B zal leiden tot een hogere premie voor de call.

Waar ligt momenteel de kans?

Wanneer u de onderstaande grafiek bestudeerd dan ziet u het verloop van de AEX in de afgelopen 25 jaar en daaronder de historische volatiliteit voortschrijdend berekend op basis van 3 maanden.

In de grafiek van de AEX zien we de historische volatiliteit van de AEX over de afgelopen 25 jaar. Het dieptepunt ligt rond de 11% en de top rond de 80%. Momenteel noteert de volatiliteit rond de 17 %. Onze inschatting is dat de markt op dit moment een (te) lage volatititeit in de premies van opties berekend. We willen hiervan profiteren door nu opties te kopen met een lange looptijd van 5 jaar.

We vinden het nu al laag en kunnen ons voorstellen dat hij nog iets lager kan richting de 13 a 15 %. Toch willen we nu al een positie innemen en die uitbreiden bij een nog lagere volatiliteit wanneer die kans in de komende maanden zich zou voordoen.

Door opties met lange looptijden te kopen hebben we rustig de tijd om te wachten op een situatie waarbij de markt in paniek raakt en hogere prijzen zal vragen. Meestal gebeurd dit in perioden waarbij de markten dalen zoals u in de grafiek kunt zien.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!