Sinds november 2012 zijn de internationale aandelen indices bezig aan een imposante stijging. De inschatting is echter dat aan deze stijging ,in ieder geval voorlopig, een einde komt. De kans op een correctie/consolidatie fase is behoorlijk gestegen. Waar gaat het naar toe en waar moeten obligatiebeleggers op letten?
De gratis geldpolitiek van Ben Bernanke(FED) en zijn collega Bankiers Draghi (ECB) en Abe (BOJ) hebben in de afgelopen maanden ervoor gezorgd dat de aandelenindices forse stijgingen hebben kunnen maken. In juni tijdens haar vergadering gaat de FED bekijken of zij de extreme steunmaatregelen gaat stilzetten of gaat terugdraaien. De rentemarkten in de VS zijn daar inmiddels op aan het voorsorteren. De 10 jaars rente in de VS is inmiddels in een maand tijd opgelopen van 1,5 % naar 2%.
Grofweg gezegd betekend dit voor obligatiebeleggers dat een 10 jarige lening bij een stijging van 1% in de rente ongeveer 10% in waarde daalt. Wanneer de economie in de VS verder aantrekt zal de FED zich verder terugtrekken. Een stijging van de economie naar zijn langjarig gemiddelde doet de 10 jaar rente stijgen naar ongeveer 3,5%. Dit betekend een forse koersdaling voor de obligatiemarkten. Maar ook voor de aandelenmarkten is een rentestijging slecht nieuws. Bedrijven moeten immers hogere financieringslasten betalen en daardoor daalt de winst. Tevens zullen huishoudens hogere lasten krijgen en dat drukt de bestedingen. Daarnaast is het voor de overheden met hun forse schuldpositie geen prettig vooruitzicht om hogere rentes te moeten betalen. Kortom de FED zal zich drie keer bedenken voordat zij een terugtrekkende beweging maakt.
Wanneer de FED echter te laat rechtsomkeer maakt, loopt zij het risico dat het ruime monetaire beleid, bij het aantrekken van de economie zorgt voor een oplopende inflatie die zo maar uit de hand kan lopen. Een lastige keuze dus voor de mannen met de geldpers.
Bij het bestuderen van de trendmatige ontwikkeling van de Dow Jones zien we diverse topvormingssignalen. Deze geven aan dat de stijging oververhit is geraakt en moet afkoelen. De top op 15.500 is daarmee voorlopig een lastig te nemen horde. In eerste instantie moet de index rond 14.900 steun vinden. Een doorbraak op weekbasis van dit niveau kan voor een felle acceleratie zorgen in neerwaartse richting.