Kiyoh score

Stilte voor de storm

Met het liedje calm after the storm werd afgelopen weekend eindelijk weer eens een succes behaald tijdens het Eurovisie songfestival. Voor beleggers is er met een indicator, die de kans op en de kracht van  een storm meet, ook succes te behalen. De indicator die wij bij het Beleggingsinstituut gebruiken geeft een extreem lage waarde aan, het is de stilte voor de storm.

Indicatoren

Bij het bestuderen van het koersverloop van aandelen maken wij regelmatig gebruik van patronen en indicatoren. Het succes van een indicator kun je berekenen door de betrouwbaarheid te meten over een lange periode. Een van de indicatoren die wij getest hebben over een periode van 30 jaar meet de trendmatigheid. Na een periode van zeer lage trendmatigheid blijkt er vaak een periode te komen waarin de trendmatigheid weer gaat toenemen. Je zou kunnen zeggen dat naarmate de windstilte toeneemt de kans op storm groter wordt.

Laagste niveau sinds 1994

Momenteel is een extreme uitslag van windstilte te vinden in de S&P 500 index. Hier noteert de indicator een waarde die de laagste stand heeft bereikt sinds 1994. De S&P 500 index is in de afgelopen periode bezig geweest met een patroon van topvorming. Dit proces heeft niet geleid tot een substantiële daling. De extreme stijging van 2013 die vooraf ging aan het topvormingsproces is door een lange zijwaartse consolidatie verwerkt. Dit proces vormde de stilte voor de nieuwe storm.

Profiteren met strategieën

Beleggers die willen profiteren van de toegenomen kans op een nieuwe trendbeweging kunnen nu met een relatief kleine investering een positie innemen. Een periode van lage trendmatigheid leidt uiteraard ook tot een lage volatiliteit (=beweeglijkheid).

Dit heeft vervolgens een impact op de premies van opties, aangezien deze mede worden berekend aan de hand van de historische volatiliteit. De optiepremies zijn momenteel zeer laag. Wij hebben diverse  interessante strategieën ontwikkeld die kunnen profiteren van een toekomstige storm op de aandelen markten.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!