Momenteel is er in de Dow Jones en de S&P 500 index opnieuw sprake van een All time high. Het feest op de beurs wordt zelfs opgeluisterd met de grootste beursgang ooit , nota bene van een Chinees bedrijf. Wellicht in meerdere opzichten een teken aan de wand. De stemming is positief en kan het beste omschreven worden als Don’t worry just buy. Enkele miljardairs bereiden zich echter voor op andere tijden.

De markten reageren opnieuw op een nietszeggend statement van de Fed. Voor een aanzienlijke tijd blijft de rente laag. Dat is goed nieuws zo wordt geredeneerd en dat klopt in zekere zin. De schuld in de V.S. is namelijk onder het bewind van Obama gestegen tot krankzinnige hoogte. Wanneer Obama zijn ambtstermijn neerlegt heeft hij in twee termijnen net zoveel extra schuld opgebouwd als alle V.S. presidenten voor hem bij elkaar opgeteld.

Het ”nieuws” is dus dat de Fed voorlopig de rente kunstmatig laag houd. En aangezien je over schuld  rente moet betalen is dit dus ‘’goed” nieuws. Momenteel bedraagt de rente zo’n twee procent. In het jaar 2000 was dat nog 6,6 %. Wanneer dit percentage nu zou moeten worden betaald over de actuele staatsschuld dan zou dit aan rente per jaar een bedrag van bijna een trillion dollars zijn. Een trillion is gelijk aan een miljoen keer een miljoen, in het Nederlands heet dat een biljoen. Overigens is een trillion exact het bedrag van de toename van de staatsschuld in de V.S. van het afgelopen jaar.

Een logisch nadenkend mens begrijpt dat de snelheid waarmee de schuld toeneemt onhoudbaar is. Op dit moment wordt het echter door de markt genegeerd. Een probleem is namelijk pas een probleem wanneer de markt er een probleem van maakt. En dat is belangrijk om te begrijpen als belegger. Wanneer je te vroeg tegen de stroom in zwemt verzuip je. Veel doemdenkers hebben wellicht gelijk met hun analyse maar de markt geeft hun dit gelijk (nog) niet. Velen zijn op deze manier al verzopen. Wanneer je echter te laat in de gaten hebt dat er onderliggend een gevaarlijk stroming ontstaat verzuip je uiteindelijk ook. Timing is niet voor niets heel belangrijk maar ook erg lastig.

Op dit moment zijn er een aantal aanknopingspunten om alerter te worden zo denken wij. Een daarvan is het gedrag van een aantal zeer succesvolle beurs miljardairs. Een bekende is George Soros. Hij is momenteel bezig om bescherming aan te brengen in zijn portefeuille en doet dat met overtuiging. Soros heeft inmiddels voor 2.2 miljard aan put opties gekocht als dekking voor zijn S&P 500 exposure. Dat is bijna 20% van zijn portefeuille.

Daarbij is hij niet de enige. Carl Icahn ook miljardair en goed voor een bedrag van 24 miljard onder management, maakt zich eveneens zorgen. Hij vraagt zich af of de Fed wel een exit strategie heeft. Hij zegt letterlijk dat elke vezel in zijn beleggersbloed hem vertelt dat het geld drukken uiteindelijk een grotere ontwrichting  zal veroorzaken dan waarmee de markten nu rekening houden.

Een andere beurs miljardair Sam Zell ( 4 miljard) zegt zelfs dat hij nog nooit in zijn carrière zoveel potentiele dreiging heeft gezien als nu. Het is wachten op het moment dat het gedrag van mensen veranderd. Nu is het nog simpel, don’t worry just buy. Geld zoekt rendement en dat is maar op een plek te halen en dat is Wall Street.

Beleggers genieten nu nog even van een mooie nazomer op de beurs, of die gevolgd wordt door een hete herfst is niet te voorspellen. Wij volgen in ieder geval het voorbeeld van de grote mannen en dekken onze posities af. Tijdens eerdere crisis zoals in 2003 en 2008 zijn wij daardoor niet verdronken. De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij al enige tijd met een extra zwemvest in het water liggen. We zwemmen daardoor iets minder hard maar dat wordt straks ruimschoots gecompenseerd.