De afgelopen weken zijn de koersen flink gedaald. Dit geeft kansen voor beleggers om relatief goedkoop een aantal posities in te nemen. Echter, net als in de uitverkoop, kan het zijn dat een afgeprijsd artikel nog goedkoper wordt in de volgende weken.
In de afgelopen decennia is het regelmatig voorgekomen dat aandelenkoersen wereldwijd flinke dalende bewegingen hebben laten zien. In de laatste 25 jaar is er maar liefst zeven keer sprake geweest van een daling van meer dan 20%. In de heftigste periode tussen 2001 en 2003 was er sprake van een terugval van zelfs meer dan 60%.
In de afgelopen jaren is er amper sprake geweest van een correctie. Het lijkt erop of beleggers nu weer even moeten wennen aan een ander ritme. Tijdens één van onze trainingen vroeg een belegger of hij nu al moest kopen of nog beter even kon wachten.
Het is een logische vraag die overigens alleen door de belegger zelf kan worden beantwoord. Het heeft namelijk te maken met de doelstelling van de belegger en de regels die hij hanteert.
Duidelijke aanpak
Het probleem is dat veel beleggers ad hoc beleggen en geen set aan regels hebben. De regels moeten uiteraard getest zijn en hout snijden. Verder is het van belang dat de regels met discipline worden toegepast. Een duidelijke aanpak met een set aan beslissingsregels ontbreekt vaak bij beleggers en dan is de kans op een emotionele beslissing groot.
De mindset van de belegger is niets anders dan de manier van denken en de ‘geloofsovertuigingen’ die leiden tot een bepaald gedrag. In het geval van een koopbeslissing hanteren wij een aantal regels. Eén daarvan is dat de koers vanaf het meest recente hoogtepunt van de laatste 12 maanden minimaal met 20% moet zijn gedaald. Wanneer dit het geval is dan kwalificeert het aandeel zich voor een mogelijke koop.
Vervolgens bepalen wij aan de hand van de grafiek of er sprake is van een belangrijk steunniveau. Wij weten echter nooit of het steunniveau stand zal houden of niet. Het is een logisch niveau om te kopen en dat is hetgeen dat telt. Met de onzekerheid zullen wij moeten leren omgaan, het is namelijk onderdeel van beleggen.
Aangezien er bij een dalende tendens in de markt vaak sprake is van slecht nieuws, wachten veel beleggers af totdat er meer zekerheid is. Deze ‘zekerheid’ komt echter altijd later en dan is de kans verkeken.
Kopen op de bodem
De belegger denkt dat hij op de bodem moet kopen. Het gaat er echter niet om op het laagste niveau te kopen, maar om op een laag niveau te kopen. Het willen kopen op de bodem is, hoe gek het misschien ook klinkt, de verkeerde gedachte. Structureel kopen op de bodem is namelijk onmogelijk.
Door te wachten op de bodem wordt de kans vergroot dat de bodem gemist wordt. De kans neemt toe dat er dan helemaal niet geprofiteerd wordt van de korting.
Beleggers durven vaak niet te kopen omdat het nog zo onzeker is. Dit is begrijpelijk, maar eveneens een verkeerde gedachte. Onzekerheid is namelijk inherent aan beleggen en het is permanent aanwezig, omdat niemand de toekomst kan voorspellen.
Het accepteren van onzekerheid en het verkrijgen van inzicht in hoe het spel echt gespeeld moet worden is cruciaal voor het behalen van succes op de beurs. Het hanteren van regels en op een juiste manier leren denken vergroot de kans op succes.
Volgens onze regels zijn er nu onder andere kansen in Ahold en ArcelorMittal. Bij beide aandelen hebben wij een strategie ontwikkelt die de kans op rendement vergroot ten opzichte van het simpelweg kopen van aandelen. Ook dit heeft te maken met het hanteren van de juiste mindset. Wilt u ook leren beleggen?