In de meest recente columns hebben wij aandacht besteed aan het proces van topvorming in de aandelenmarkten. Een belangrijk onderdeel daarbij is volatiliteit. De markt zoekt een richting en test daarbij continu zichzelf. Het is te vergelijken met een boks gevecht. Op dit moment worden de uitslagen groter en dit geeft een duidelijk signaal. Gaan de kopers knock-out?

Voor het eerst sinds maanden nemen de uitslagen in de diverse aandelenindices fors toe. De Dow Jones heeft in de afgelopen week vijf dagen op rij gekend met een triple digit beweging. Met name het feit dat dit in een kort tijdsbestek gebeurd heeft een psychologisch effect op handelaren en beleggers.

De verkopers lijken nu sterker te worden en duwen de koersen naar beneden. Op een steunniveau vechten de kopers echter terug en veren de koersen op. In een stijgende beweging levert dit winst op. Momenteel is het ritme echter aan het veranderen. De kopers die bijvoorbeeld na drie dagen daling kochten zien hun winst nu in een dag tijd verdampen en omslaan in een verlies. Probeert u zich maar eens voor te stellen wat er dan gebeurt.

Wanneer de kopers in een kort tijdvak een ritme omslag mee maken heeft dit een psychologische impact. Hun recente aankoop staat nu niet meteen in de winst zoals ze gewend waren, maar slaat meteen om in een verlies. Daardoor worden zij voorzichtiger en neemt per saldo hun stootkracht af. De verkopers die nu terugslaan krijgen meer vertrouwen aangezien hun actie snel resultaat oplevert.

Het is te vergelijken met een bokser die in de ring staat. Bokser A (de kopers) deelt een reeks van klappen uit en die komen telkens aan bij de tegenstander Bokser B. Bokser A voelt zich sterk en lijkt te winnen. Plotseling vecht de tegenstander Bokser B (verkopers) echter terug en nu moet A incasseren. Wanneer A echter meteen als een dolle aanvalt loopt hij het risico op rake klappen. Het beste dat A kan doen is dekking zoeken en zijn verdediging op orde brengen en dan pas proberen zelf een stoot uit te delen.

Het mag duidelijk zijn dat de kopers nu hun dekking op orde moeten hebben anders lopen zij het risico knock-out te gaan.