In de afgelopen weken is het aandeel ASML als een van de weinige aandelen binnen de AEX index fors opgelopen. Een maand geleden noteerde het aandeel nog € 58 inmiddels is een koers van € 70 bereikt. Op dit moment laat het aandeel een klassiek climax signaal zien.

Statistische betrouwbaarheid

Wanneer het aandeel ASML op maandag 23 juni lager sluit dan € 68.50 is er sprake van een climax signaal. De trend van de afgelopen vijf weken is dan op zijn hoogtepunt. De kans op een zijwaartse consolidatie in de komende weken neemt dan aanzienlijk toe. Wij hebben al vaker aandacht besteed aan koerspatronen en de statistische relevantie daarvan. Belangrijk is het om nog eens te melden dat een statistische kans op een beweging niet betekend dat er met zekerheid iets gaat gebeuren. Tenzij de kans 100% zou zijn. Bij onze research hebben wij helaas nog geen patronen gevonden met een dergelijke betrouwbaarheid. Voorlopig doen wij het met een kans van 60 tot 65%.

Trade

Het huidige verloop bij ASML geeft ons de kans om een positie in te nemen. Daarbij gaan wij uit van een zijwaartse beweging in de komende 3-4 weken. Op 16 juli aanstaande publiceert ASML de tweede kwartaal cijfers. Uiteraard hebben wij geen idee hoe die zullen zijn. De markt weet dat normaal gesproken ook niet en wanneer deze verrassend zijn kan dat leiden tot flinke beweging. Aangezien wij altijd onze risico’s afdekken nemen wij dus ook nu geen ongedekte positie in. Wij schrijven op korte termijn een call optie en dekken deze af met een optie die een langere looptijd heeft. De tijdswaarde van de kortlopende optie en dus de winst komt sneller naar ons toe dan het weglopen van de tijdswaarde van de langer lopende optie. Het verschil is onze marge en mogelijke winst.

Consistentie en discipline

Het consistent en gedisciplineerd benutten van een dergelijke kans geeft op lange termijn ( de wet van de grote getallen ) de meest kans op succes. Het is dus ook onzinnig om te denken dat je iets kunt voorspellen aan de hand van een koerspatroon. Het gaat niet om voorspellen maar om het volgen zo is ons motto. Helaas zo bleek ook recent weer in de media wordt dit niet door iedereen begrepen. Het is opvallend om te zien dat er veel misverstanden en vooroordelen ontstaan op basis van onwetendheid. Een verband lijkt aanwezig. Hoe groter de onwetendheid hoe groter de vooroordelen. De energie die daarbij verloren gaat zou beter kunnen worden benut om de feiten boven water te halen en die te benutten. Een slimme belegger benut zijn kans.