Het begint behoorlijk te piepen en te kraken op de aandelen- en obligatiemarkten. In korte tijd loopt de rente ineens flink op en kukelen de koersen op de aandelenmarkten naar beneden. In Europa stormt het, in de VS is het (nog) rustig. Waar is Draghi als je hem nodig hebt?
De ECB, of beter gezegd de centrale banken in Europa, kopen obligaties op. Dit legt een onnatuurlijke steun in de markt, althans dat was de redenering tot voor kort. Op 29 april ontstaat er echter een omslag en lijkt er sprake van een sterkere kracht.
De markt heeft een signaal afgegeven. Duitsland probeert geld op te halen en plaatst een vijfjarige lening. De belangstelling valt echter tegen. De Bunds breken door een steun en in no time stijgt de rente op een 10-jarige lening van 0,05 naar inmiddels 0,25. Obligatiebeleggers verliezen 2% in twee dagen en dat is net zoveel als 20 jaar couponrente.
Particuliere beleggers denken vaak in termen van couponrente, maar vergeten dat het om effectieve rente gaat. Tijdens een cursus kreeg ik onlangs een discussie met een belegger die dacht dat hij toch echt nog 6% rente kreeg. Dat klopte, maar het ging om de couponrente. Na enige uitleg begreep hij dat zijn effectieve rendement substantieel lager lag.
Veel professionele beleggers beginnen hem nu ook te knijpen. Want wat moet je doen wanneer de markt sterker lijkt te zijn dan de ECB. Zitten blijven en hopen dat de koersen weer aantrekken is op dit moment het enige wat ze kunnen doen. Het risico is enorm en de potentie is beperkt. Iedereen, die nu nog roept dat obligaties nog aantrekkelijk zijn, maakt wel een heel bijzondere keuze.
Op de aandelenmarkten is de boel ook 180 graden gedraaid. Europa zakt fors en in de VS blijven de indices (nog) relatief goed liggen. Het is een combinatie van factoren die de omslag in beweging heeft gezet. Onder andere de situatie in de obligatiemarkt met een oplopende rente in combinatie met zwakke macrocijfers in de VS.
Daardoor kan de rente voorlopig niet omhoog in de VS, is de redenering. Het gevolg is dat de euro sterker wordt en de dollar zwakker. Inmiddels breekt de dollar uit boven de weerstand en ontstaat er ruimte om verder te stijgen.
Veel bedrijven in Europa hebben hun winsten op peil kunnen houden dankzij de zwakke euro. De markt anticipeert direct op een ontwikkeling. Dat betekent dat nu aandelen met valutavoordeel worden verkocht, omdat de trend wel eens kan draaien.
Voorlopig is het een serieuze wake up call. Na een snelle en felle beweging kan de boel weer even op adem komen maar dan is er nog een joker in het spel die de boel echt in de war kan schoppen. U mag drie keer raden welk Europees land die joker in handen heeft.