In de afgelopen weken zijn de voorspellingen voor 2014 weer voorbij gevlogen. Waarom willen we toch voorspellen? Waarom zoeken beleggers houvast bij voorspelling van goeroes? En hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk? De belangrijkste vraag is misschien wel, wat doe je concreet met de voorspelling? Mijn motto is anders, ik weet niet wat de markt gaat doen, maar ik weet wel wat ik ga doen. Ik voorspel dus niet maar ik volg, een variant op de uitspraak ‘ik val aan volg mij’.
Selectief geheugen
Als belegger en trader heb ik in de afgelopen 28 jaar dat ik actief ben op financiële markten lang gedacht dat het belangrijk was om een voorspelling te doen. Soms kwamen mijn voorspellingen uit en gaf dat een fantastisch gevoel. De keren dat ze helemaal niet uitkwamen wist ik mij echter veel moeilijker te herinneren. Daarbij leed ik aan selectief geheugenverlies, heel menselijk, maar je houdt jezelf voor de gek. Inmiddels weet ik dat ik niet kan voorspellen en ben ik er ook achter dat niemand dat kan.
Verkeerd denkpatroon
Ondanks alle goede bedoelingen van alle goeroes, analisten en economen, het loopt altijd weer net even anders. Dat is niet erg, maar het heeft wel een consequentie en daar moet je als belegger iets mee. Bij het Beleggingsinstituut trainen wij beleggers om kritisch na te denken over deze vraag, en geven concrete handvatten om ondanks de onvoorspelbaarheid toch succesvol te beleggen. Vaak komen beleggers binnen met een verkeerd denkpatroon en zitten ze vol met vooroordelen. Het ontbreekt vaak aan structuur en zij geven aan dat ze meer houvast willen. Ze beleggen vaak impulsief en niet zelden op basis van voorspellingen van derden. Het is logisch dat de belegger zijn onzekerheid wil opheffen, maar dat gaat de goeroe, of goeroes niet voor hem doen. Sterker nog die gaan alleen maar voor meer onzekerheid zorgen. Want ze spreken elkaar tegen en wie moet je dan volgen? Mijn antwoord is simpel, volg de markt en volg jezelf, op voorwaarde dat je een goede strategie hebt ontwikkeld met een edge. En dat laatste kan (bijna) iedereen leren.
Een ding belangrijk
Bij beleggen neem je een beslissing waarbij de uitkomst onzeker is. Die uitkomst ligt in de toekomst, en die is niet te voorspellen, in ieder geval niet door mij. Dit betekent dat je jezelf als belegger in eerste instantie dus maar over een ding druk hoeft te maken. Het gaat om de consequentie van een negatieve uitkomst van je verwachting, visie of voor mijn part voorspelling.
(Trans) Actie
Uiteindelijk gaat het bij beleggen om het doen, niet om de voorspelling. Het gaat om de actie en het innemen van een trade of strategie. Hierbij moet je vooraf nagedacht hebben over het maximale verlies dat je mag en wilt accepteren. Aan het einde van het jaar maken we altijd weer de balans op. We kijken hoe goed we het eigenlijk hebben gedaan met onze acties.