Met een klassiek climax signaal hebben de aandelenmarkten een top geproduceerd die voorlopig niet gebroken gaat worden. Voor ons was het wachten op een bevestiging van de topvorming. De vermoeidheidsverschijnselen waren met name in de Amerikaanse aandelenindices waarneembaar. Gisteren is die topvorming er geweest en de correctie op de Trump rally kan daarmee beginnen.
Voor de S&P 500 verwachten wij een snelle daling naar de zone 2.280/2.300. De Nasdaq index kan procentueel een nog grotere tik terug laten zien. Bij de grote jongens uit deze index ( Apple, Amazon, Facebook) is gisteren een duidelijk MADIWODO patroon geproduceerd. In de wekelijkse marktupdate van a.s. zondag zullen wij dit uitgebreid bespreken.
De Europese aandelenindices konden gisteren aan het begin van de middag nog nieuwe toppen bereiken, binnen de stijgende trend van de afgelopen periode. De stemming sloeg echter behoorlijk om en het resulteerde ook bij deze indices in een patroon van klassieke uitputting. Voor de AEX is een tik terug te verwachten waarbij de daling snel en fel kan zijn. Een eerste tussenstation is 506 waarna 500 en uiteindelijk 491 het eindstation van de correctie kan zijn. De toppen van januari zullen dan getest gaan worden en hier bevindt zich een serieuze steunzone.
Trading technisch is ieder herstel een sell. De kans is groot dat de eerste tikken zonder al te veel herstel zullen plaatsvinden. Mocht er toch een herstel plaatsvinden, dan zijn zeker de eerste 3 tot 5 handelsdagen met herstel een kans om een short positie in te nemen. De stop loss voor het innemen van een short in de AEX plaatsen wij op dit moment op 516. Een doorbraak van 519 zet het licht voor de kopers op groen. Wij schatten echter in dat dit voorlopig niet aan de orde zal zijn.
De winnaar van gisteren was met name de Amerikaanse obligatiemarkt. De rente voor 10-jarige leningen is na een kort uitstapje boven 2,5% weer teruggevallen onder dit niveau. De risk-off beweging zal ervoor zorgen dat in eerste instantie de rente verder daalt. In Europa is een soortgelijke beweging waar te nemen. De Duitse Bunds zitten nog steeds gevangen in de grote zijwaartse bandbreedte. De onderkant is inmiddels stevig aangestampt en ligt rond 158.50. De bovenkant bevindt zich voor de korte termijn op 161.00.
Op het valutafront verwachten wij dat de weerstand bij de Euro-USDollar rond 1.0820 stevig getest zal worden. Wij houden serieus rekening met een doorbraak en een verdere stijging van de Euro. De goudprijs in dollars kan wellicht profiteren en verder stijgen naar de barrière rond 1.260. De daling in de olieprijs zien wij verder doorzetten richting $43 voor de WTI. Zoals wij in de marktupdate van afgelopen zondag hebben besproken, worden de productieafspraken van de Non-Opec leden niet nagekomen. Verder zal de toegenomen olieproductie in de VS voor een groot aanbod blijven zorgen. De komende periode moet uitwijzen of de vraag voldoende is om de trend te keren. De consequenties van een lagere olieprijs zullen uiteindelijk ook gevolgen hebben voor Wall Street waarbij niet alleen de olie en gassector geraakt gaan worden maar uiteindelijk ook de financials.
Wilt u ook de meest recente marktupdate bekijken? Vraag dan een gratis proefperiode aan.