Beleggingsinstituut – Als een Duitse komkommer die door de shredder gaat, loopt het laatste beetje sap uit de aandelenmarkt. De buy and hold belegger staat vandaag precies 1,5 jaar lang stil met een AEX op 340. Dit was de beginstand van 1 januari 2010.

Het is al vaker gezegd, de AEX index is totaal vertekend. Kon. Olie (15%) Unilever (13%) en ING(11%) bij elkaar zijn goed voor 40% van de index, tel daar Philips (7%) en Arcelor (7%) bij op en de andere 20 aandelen doen voor spek en bonen mee in de index.

Beleggingsinstituut – De verschillen binnen een portefeuille kunnen echter groot zijn. Zo staat Arcelor Mittal 33% lager en Philips 15%. Terwijl Kon.Olie en ING beide 15% in de plus staan en Unilever exact de AEX kopieert met 0% in de afgelopen 1,5 jaar. Conclusie van deze eenvoudige meting: de AEX zegt waarschijnlijk weinig over de gemiddelde particuliere aandelenportefeuille.
Toch vergelijkt menig belegger zijn prestaties met de AEX alsof het een doel op zichzelf is. Dat is vreemd, want op de vraag wat de belegger wil, is het antwoord meestal: rendement. En hoeveel dan? Liefst zoveel mogelijk. Dus de vraag is blijkbaar: hoe kun je veel rendement behalen ?

Dat lijkt mij vrij eenvoudig: door veel te kopen of veel risico te nemen en dan nog meer te hopen dan dat je gekocht hebt. Veel bestaat niet en wordt ook nooit gerealiseerd. Omdat de belegger geen concreet doel heeft, zal hij het ook nooit halen. Het is van belang om een doelstelling te kwantificeren. Persoonlijk is mijn doelstelling om 8% rendement te halen per jaar in de komende 5 jaar op mijn totale portefeuille. Waarop laatst een belegger tegen mij zei:dat is ook niet veel !

Dat klopt, zei ik, maar heeft u het gehaald de afgelopen 5 jaar. En het antwoord daarop kunt u wellicht raden. Wat is het geheim ? De risicodoelstelling moet ook concreet worden gemaakt. Bij mijn strategie accepteer ik een drawdown (=terugval)van 25 % vanaf de hoogste stand van het vermogen. En om deze doelstelling te halen, dek ik permanent de risico’s af. Denk nou niet dat dat veel kost, het levert vaak veel op , en als ik het niet gedaan had in de afgelopen jaren had het zelfs te veel gekost.

Als u dus wilt weten hoe je veel rendement haalt, is het antwoord eigenlijk door veel te betalen voor je bescherming.

Wilt u ook leren beleggen? Volg dan een van onze trainingen.