De prijsontwikkeling van goud is al sinds de zomer van 2011 neerwaarts. Momenteel noteren we 35% lager dan de top van augustus 2011, met een prijs van $1.920 per toy ounce. Dus een koop kans voor beleggers en handelaren, waarbij niet de prijs maar de mindset uiteindelijk het resultaat bepaalt.
Steungrens
We hebben in een aantal columns en marktupdates de afgelopen maanden aangegeven dat er volgens onze analyse een test gaat plaatsvinden van een zeer belangrijk steunniveau. We naderen deze steungrens rond $ 1.180 nu in rap tempo. Voor een lange termijn belegger is dit een koop kans. Voor de korte termijn handelaar eveneens. Deze laatste moet alleen flexibel zijn en zijn verlies nemen wanneer de koers de bodem toch mocht breken. Dat is handel en vergt een andere mindset dan beleggen.
Benadering
In feite zijn er twee benaderingen. De eerste benadering is die van de ‘buy and hold’ belegger. Deze belegger koopt goud als strategische belegging en is van mening dat goud de komende jaren of decennia in waarde gaat stijgen. Het vasthouden aan deze visie is makkelijk wanneer de prijs alsmaar stijgt, maar blijkt in de praktijk veel moeilijker wanneer de prijs daalt. Deze belegger moet echter alle ups en downs accepteren. Geen makkelijke opgave, er is immers geen zekerheid aangezien niemand weet wat er op lange termijn gaat gebeuren. De belegger doet een aanname en kan alleen maar geloof houden in zijn eigen visie.
Impuls
Deze goud beleggers hebben inmiddels al een behoorlijke waardedaling voor de kiezen gekregen, ongeacht het moment van instappen. Veel beleggers zijn echter tegen wil en dank een lange termijn goud belegger geworden omdat ze wellicht impulsief tot aankoop zijn overgegaan in de verwachting een goede belegging te doen. Zoiets gebeurt wel vaker en niet alleen met goud.
Emotionele pijn
Wanneer beleggers iets kopen wordt er niet altijd nagedacht over de implicatie van de aankoop. Een belegger moet kunnen accepteren dat de prijs ook kan dalen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Vaak eindigt de hoop op een korte termijn winst in een lange termijn belegging. De angst en pijn om verlies te nemen zorgt ervoor dat beleggers blijven zitten, waardoor het soms van kwaad tot erger gaat. Uit ervaring met het trainen en coachen van beleggers is mij duidelijk geworden dat de meeste beleggers moeite hebben met lange termijn beleggen. De financiële en emotionele pijn zijn vaak te groot om de dalen te doorstaan. De onzekerheid of het ooit nog goed komt knaagt in geval van een dalende trend en leidt uiteindelijk, vaak op het verkeerde moment, tot een capitulatie.
Koopkans
Voor Beleggers die echt lange termijn gericht zijn is een daling van 35% en het bereiken van een belangrijke bodem een koopmoment. De visie is namelijk dat het op lange termijn gaat stijgen dus dan is het een logisch moment om te kopen. Feitelijk een no brainer, ongeacht of de prijs daarna nog verder daalt.
Interessant patroon
Mijn eigen benadering is meer pragmatisch van aard en gericht op de kortere termijn. Markten bewegen en er zijn trends, daarnaast zijn er prijspatronen waarneembaar. Deze prijspatronen hebben een statistische betrouwbaarheid. Door onderzoek te doen weten we dat er patronen zijn met een 60-65% betrouwbaarheid, en dat geeft houvast. In de prijsontwikkeling van goud hebben we een aantal interessante patronen ontdekt. We hebben daarover reeds eerder bericht. Het benutten van deze patronen leidt bij een consequente toepassing uiteindelijk tot een positief resultaat. Dat betekent niet dat elke transactie tot winst leidt. Het bereiken van de belangrijke steunzone is nu ook een koopmoment. We bepalen een stop loss en een koersdoel en volgen uiteindelijk de prijsbeweging. We voorspellen dus niet maar volgen de prijs en proberen daarvan te profiteren. Wanneer niet gebeurt wat we verwachten nemen we verlies en misschien is dat wel de echte ‘gouden tip’.