De prijs van Goud staat de laatste week fors onder druk. Beleggers nemen afscheid van het goud en stoppen hun geld in aandelen. Hoe ver kan de prijs nog dalen en waar komt het geld vandaan dat beleggers in aandelen stoppen ?.

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat steeds meer beleggers geld in aandelen beleggen. In de laatste 12 maanden is er voor 24 miljard nieuw geld in Exchange Trade Funds (ETF’s) belegd. Deze ETF’s worden ook wel Trackers genoemd. Het zijn beleggingsfondsen die een index passief volgen. De netto uitstroom uit grondstoffen ,waaronder Goud, was 810 miljoen. In ETF obligaties werd slechts 1,1 miljard nieuw geld belegd. De trend is duidelijk geld zoek rendement en denkt dat in aandelen te vinden. Tot nu toe is die gedachte beloond. Aandelenmarkten stijgen en de andere belegging categorieën staan stil of dalen.
De vraag is waar komt het geld vandaan?. Het antwoord daarop is eenvoudig. Het geld staat geparkeerd op spaarrekeningen. In Amerika zijn dat de zogenaamde money market funds. Duidelijk is dus dat dit de brandstof is die de Amerikaanse aandelenindices omhoog stuwen richting hun All time High’s. Overigens is tot nu toe slechts een klein gedeelte van het geparkeerde geld richting aandelenmarkt gegaan. Het grote stuwmeer aan cash wacht nog op een echte dijkdoorbraak. De grote rotatie zoals dit wordt genoemd is nog zeker niet in volle gang. Daarvoor zijn de meeste beleggers nog te voorzichtig. Probleem voor deze beleggers is wel dat ze op dit moment de boot missen.
In mijn vorige column heb ik aangegeven dat mijn verwachting is dat we deze top niveaus gaan bereiken. Pas wanneer er een specifiek koerspatroon genaamd divergentie gaat ontstaan komt de uptrend in gevaar. Voorlopig is dit nog steeds niet het geval.

Een andere opmerkelijke beweging is die van de goudprijs. In de grafiek ziet u de prijsontwikkeling van de laatste 3 jaar. Sinds de top in de goudprijs werd bereikt in augustus 2011 op een niveau van ruim $1.900 zit de prijsontwikkeling gevangen in een nauwe bandbreedte tussen grofweg $1.500 en $1.800. De onderkant van deze bandbreedte komt nu weer inzicht.
Wij hebben een zogenaamde shortpositie in bezit en hebben een koersdoel voor de huidige shortpositie op $ 1.520 liggen. Wij nemen daar onze winst en wachten af of de belangrijke bodem kan breken, in eerste instantie gaan we ervan uit dat de bodem enige steun kan geven. Mocht de bodem breken dan nemen we opnieuw een short positie in. Een doorbraak van dit niveau betekend namelijk dat er een serieuze versnelling van de daling kan optreden. Voorlopig geld nog steeds Goodbye Gold en Hello Stocks.