Hoe verklaar je een daling? Veel beleggers en vooral de media, proberen te verklaren waar de meest recente daling van de aandelenmarkten vandaan komt. Ze worstelen en vallen over elkaar heen met het mogelijke antwoord. Mijn antwoord is simpel. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan. Dat vergt echter wel een andere manier van denken.
Onzekerheid
In de praktijk kom ik dagelijks beleggers tegen die proberen om de ontwikkelingen op de financiële markten te verklaren. Ze zijn op zoek naar houvast en het lijkt logisch dat je daarbij zoekt naar een verklaring. Wanneer we iets niet kunnen begrijpen geeft dat onrust en onzekerheid. De mens is niet gemaakt om met onzekerheid om te gaan. In de wetenschap dat we allemaal in meer of mindere mate last hebben van dit fenomeen ligt de oplossing voor de hand. Bescherm uzelf tegen onzekerheid. Het is al jarenlang de pijler van mijn beleggingsfilosofie. De lezer die regelmatig mijn columns leest is daarvan op de hoogte. Meest recent in mijn vorige column heb ik nog gewezen op de enorme kans die de lage volatiliteit bied voor beleggers.
Naïef
Een beleggingsbeleid dat alleen maar uitgaat van een stijgende markt vind ik naïef. Markten dalen ook en soms zelfs fors, en dan helpt een verklaring echt niet. In plaats van een verklaring te zoeken of een voorspelling te doen is het belangrijk voor een belegger om de markt te volgen. Wij doen dat door middel van onze eigen indicatoren, ze verklaren niet maar meten wat er aan de hand is. De huidige stand geeft aan dat er nog meer daling in het verschiet ligt. Wij voorspellen niet maar volgen en hebben wel een koersdoel afgegeven.
Gevaar
Het echte gevaar van deze markt is volgens mij het gebrek aan paniek, een vorm van zelfgenoegzaamheid. Zoals de markt omhoog kroop en professionals de beweging gemist hebben zo loopt hij nu leeg en is mijn gevoel dat veel particuliere beleggers er door verrast gaan worden. De mindset is nog niet op orde. Alle goed bedoelde tips van goeroes ten spijt zoals: ”koop de dips”, “een gezonde correctie”, “blijf stil zitten want beleggen is voor de lange termijn”. Het zijn allemaal mooie kreten maar in de praktijk worden de meeste beleggers daar niet vrolijk van, laat staan succesvol.
Succes
Succesvol beleggen begint met op de juiste manier denken, en dat is meestal anders denken. Misschien is dit wel het moeilijkste bij beleggen. Wanneer u wilt weten hoe wij denken, kunt u terecht op onze website, en dan kunt u ons ook volgen.