Gisteren bereikte de kort lopende obligatie binnen het mandje van de Duitse Bunds voor het eerst in hun bestaan een yield beneden de 1%. Het gaat crescendo met de Duitse obligaties en dit valt samen met de prestaties van de Mannschaft. Vandaag zakt de AEX voor het eerst sinds weken weer onder het steun niveau van 408 en daarmee loopt het parallel aan de prestatie van het Nederlands elftal. Een slotkoers onder 408 is negatief en betekent een waarschuwing voor meer onheil in de vorm van lagere koersen.

De divergentie tussen de aandelenkoers en de obligatiemarkten is opmerkelijk. Wie koopt obligaties met een looptijd van bijna 10 jaar voor een yield van minder dan 1%? En wat is dan de verwachting? Uiteraard hoopt de markt op monetaire maatregelen en loopt vooruit. Aan de andere kant is dit een signaal dat men de economische groei niet vertrouwt. Een van de markten moet gelijk krijgen. Aandelenkoersen die blijven stijgen omdat men een aantrekkende economie en dus hogere bedrijfswinsten verwacht gaan niet samen met een alsmaar verder dalende rente. De combinatie van de ontwikkelingen bij beide markten signaleert een probleem, maar welke markt krijgt gelijk?

De recente terugval van de AEX van 420 naar de onderkant van de bandbreedte paste in het beeld. Een doorbraak van het steunniveau welke momenteel plaatsvind is verrassend. Zeker omdat het cijferseizoen in Nederland nog moet beginnen. De nervositeit keert plotseling terug en wij nemen het signaal serieus. Onze rode lijn ligt voorlopig bij een slotkoers onder 408.

Zoals u weet is onze beleggingsfilosofie mede gebaseerd op het permanent afdekken van risico. Dit betekent niet dat er geen verlies kan ontstaan maar een groot verlies wordt hierdoor wel vermeden. Wanneer de markten een fase ingaan van toenemende beweeglijkheid is het van belang dat u tijdig posities afdekt. Wanneer de volatiliteit stijgt nemen de premie ook toe en dan is het meestal te laat om nog actie te ondernemen.

Wij hebben al vaker gewezen op de huidige dont worry just buy mentaliteit in de markt. Er zitten voldoende potentiele risico’s in de huidige markt die niet altijd zichtbaar zijn wanneer de stijgende trend voor een steeds hogere koers zorgt. De crisis oneffenheden zijn echter nog zeker niet glad gestreken. Het heeft echter geen zin om tegen de trend te vechten en daarom zijn wij ook met afgedekte posities meegegaan in de beweging. Zodra de trend verandert stappen wij rücksichtsloos uit. Aangezien wij tevens permanent dekking hebben zijn wij bij onverwachte bewegingen altijd afgedekt.

Wij laten de huidige plotselinge draai in sentiment even zijn gang gaan. Er ontstaan vanzelf weer nieuwe kansen. De koersontwikkeling bij een fonds zoals Fugro dat vandaag genadeloos wordt afgestraft geeft nog eens aan waarom wij doen wat wij doen. Wij hebben in de afgelopen jaren regelmatig met succes strategieposities in dit aandeel gehad. Wij zijn geïnteresseerd om opnieuw een positie in te nemen maar doen dat zelden op een dag als vandaag. Wij wachten nu nog even af.