>>Palladium kopen

Wij volgen het edelmetaal Palladium al geruime tijd met veel interesse. In een eerder stadium aan het begin van dit jaar hebben wij daar in de marktupdate aandacht  aan besteed. Sinds het begin van het jaar is de prijs gestegen. Palladium nadert nu een zware weerstand in de prijsgrafiek.  Bij een dergelijk belangrijk niveau is een felle beweging te verwachten als dit niveau wordt doorbroken.

Wat is Palladium

Palladium is een zeer zeldzaam edelmetaal wat ontdekt is in het jaar 1803. Het is van de vier edelmetalen de meeste onbekende. Palladium wordt vooral in poedervorm samen met koolstof gebruikt in katalysators, omdat het in staat is de afbraak van giftige uitlaatgassen te versnellen, waardoor de lucht wordt gezuiverd. Andere gebruikte toepassingen van palladium zijn daarnaast: opslag van waterstof, juwelen, fotografie en vliegtuigbougies. Palladium is nog relatief onbekend bij de meeste beleggers.

 

Producenten

De afbeelding over de productie in 2011 geeft een overzicht van de landen die Palladium delven. De landen Rusland en Zuid-Afrika  zijn veruit de grootste producenten van Palladium. Het delven van Palladium kan alleen maar op deze plekken in de wereld. De productie in deze landen verloopt steeds moeilijker vanwege een onstabiel productieproces. Het wordt voor deze landen steeds moeilijker om te voldoen aan de toenemende vraag, waardoor de voorraden slinken.

Toenemende vraag

Steeds meer overheden scherpen hun milieubeleid aan, waardoor de vraag naar schonere lucht toeneemt. De uitstoot van lucht kan uitsluitend gezuiverd worden aan de hand van een katalysator. De katalysator kan alleen maar functioneren als het poeder van Palladium bevat. Op basis van deze fundamentele analyse is de verwachting dat de vraag in de komende jaren toe gaat nemen, waardoor de prijs oploopt. De technische analyse geeft aanknopingspunten die hieronder verder wordt uitgelegd.

Technische analyse

Hieronder treft u een tweetal grafieken aan van het prijsverloop van Palladium. De koers beweegt al sinds  begin 2013 in een zijwaartse bandbreedte.  De aanval op de bovenkant van de bandbreedte is ingezet, de kans dat de stijging doorzet is aannemelijk.

 

Dag grafiek: Palladium periode januari 2013 – 21 maart 2014.

De koers heeft nu de bovenkant van de bandbreedte doorbroken. Deze prijsstijging  is het gevolg van de volgende gebeurtenissen.

1.Er wordt gestaakt door de mijnwerkers in Zuid-Afrika. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt kan worden voldaan aan de vraag.
2.Kopers speculeren dat de spanningen tussen Oekraïne en Rusland de levering van Palladium kan beïnvloeden.
3.Lancering van twee palladium ETF’s in Zuid-Afrika liften de prijs.

 

Grafiek 5 jaar: Palladium periode maart 2009 -21 maart 2014.

 

Het hoogste niveau is $ 849 en is behaald aan het einde van de rally omhoog. Dit is links in de grafiek waar te nemen. Rechts in de grafiek is goed te zien dat de koers nu al een flinke tijd zijwaarts beweegt.

Beleggingsmogelijkheden

Om te beleggen in Palladium heeft u keuze uit onderstaande mogelijkheden:

  • Fysiek metaal
  • Trackers (ETF)
  • Sprinters

Beleggen in fysiek metaal

Palladium wordt fysiek aangeboden in de vorm van munten en baren. U heeft het fysiek in bezit waardoor u geen risico loopt dat de tegenpartij niet kan leveren of failliet gaat. Het nadeel daarentegen is dat u zelf verantwoordelijk bent voor het bewaren van het metaal. Het aan- en verkopen van fysiek metaal gaat ook minder snel en gemakkelijk. Ook is het zo dat er boven op de prijs nog een verkooppremie wordt berekend.

Beleggen in een ETF

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het fonds koopt fysiek Palladium in en slaat dit op. Ieder aandeel in het fonds staat voor een bepaalde hoeveelheid van Palladium. Hierdoor volgt de koers de prijs van Palladium. Het fonds brengt voor de beheerkosten een vergoedingspercentage in rekening.

Beleggen in Sprinters

Een Sprinter maakt het mogelijk om met een beperkte investering versneld in te spelen op een eventuele koersstijging of -daling van de onderliggende waarde. Dit komt door de hefboomwerking van een Sprinter.
Bron: ING

Op basis van onze analyse hebben wij besloten de onderstaande trade in te nemen. Deze trade is risicovol gelet op de volatiele bewegingen in deze markt. Daarnaast wordt er een ruime spread (verschil tussen bied en laat prijs) gerekend.

 

2018-08-13T17:30:39+00:00