Kiyoh score
zelf beleggen of laten beleggen

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen kan het meeste rendement opleveren, maar kan ook lastig zijn. Tegenwoordig wordt het wel steeds aantrekkelijker voor mensen van alle leeftijden. Als de spaarrente nul is, of zelfs negatief, is het logisch dat je overweegt om te beleggen. Je kunt zelf gaan beleggen of laten beleggen, dit is de eerste keuze die je zal maken. Wat moet je kiezen? Een lastige vraag, het is belangrijk dat je eerst naar jezelf kijkt. Je zou voor jezelf de volgende aspecten in kaart kunnen brengen.

 • Moeilijkheidsgraad en beleggingshorizon. Breng je eigen situatie in kaart. Denk aan je leeftijd en je woonsituatie en waar je nog meer rekening mee zou moeten houden. Geërfde aandelen, margehandel, strategieën voor pensioen distributie, geboorte van een kind, echtscheiding en noem het maar op. Des te gecompliceerder je situatie is, des te groter de kans dat het raadplegen van een adviseur een verstandig besluit is.
 • Vermogen. Met meer vermogen komen meer beleggingsopties en complexiteit, en daarmee een grotere behoefte aan een beleggingsadviseur. Het beleggen van meer vermogen vraagt ook om het nemen van minder risico, in de meeste gevallen. Zelf beleggen kan overigens ook zeer goed op een risico beperkende manier, namelijk met ETF’s, indexfondsen of een actievere strategie die hierbij past. 
 • Emoties en planning. Als je de drang niet kan weerstaan om alles te verkopen als je portefeuille de helft van zijn waarde heeft verloren, dan is een professional vaak een aanwinst. Als je een financiële partner nodig hebt die op alle gebieden en op alle tijdstippen een uitgebreide financiële planning kan bieden, dan kan het de investering waard zijn. Dit is vaak wel een vrij flinke investering, en het rendement moet deze investering natuurlijk voorbij gaan.
 • Interesse. Het is een voordeel om een basiskennis van financiën en de markt hebben. Het is ook belangrijk dat je het leuk vindt, dan haal je vaak de beste resultaten. Wees hier dus realistisch in. Op het internet, net als in dit artikel, valt er een bepaalde voorkennis op te doen. Bij het lezen van een paar artikelen omtrent de werkingen van zelf beleggen kan je er achter komen of het iets voor je is. Net zoals bij veel andere dingen in het leven wordt het pas écht leuk als je er goed in begint te worden.

Zelf beleggen

Zelf beleggen in aandelen, ETF’s, crypto of andere beleggingsmogelijkheden kan veel voordelen met zich meebrengen. Hier noemen we er een paar.

 • Eigen belang. Als je zelf belegt weet je zeker dat alle handelingen die worden uitgevoerd in je eigen belang zijn. Bij de meeste fondsen is dit tegenwoordig ook zo, maar niet altijd.
 • Kosten. Zelf beleggen kan vrijwel kosteloos bij diverse brokers. Kijk hier voor de beste brokers voor beginnende beleggers.
 • Waarden. Als je zelf belegt kan je ook zelf bepalen welke bedrijven je daadwerkelijk steunt vanuit een ethisch standpunt. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen in elektrisch rijden of windenergie.
 • Risicobeheer. Actief beleggen stelt je in staat om je portefeuilles direct aan te passen aan de heersende marktomstandigheden. Tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 hadden vermogensbeheerders bijvoorbeeld de blootstelling van hun portefeuilles aan de financiële sector kunnen aanpassen om het marktrisico voor hun cliënten te beperken.
 • Kansen op korte termijn. Je kan actief beleggen gebruiken om te profiteren van handelskansen op korte termijn. Aandelenkoersen schommelen het grootste deel van de tijd, wat veel handelskansen op korte termijn creëert. Dit vergt echter wel bepaalde skills. 
 • Rendement. Bij het zelf beleggen heb je ook zelf in de hand hoeveel rendement je maakt. Ga je compleet ongeschoold de markt in, dan kan het wel eens lastig worden. Bereid je je goed voor en laat je je begeleiden door ervaringsdeskundigen, dan genereer je in de loop der tijd in veel gevallen meer rendement dan je bij een fonds zou doen.

nadenken over zelf beleggen

Kijk voor meer tips en weetjes op Instagram: Beleggingsinstuut.nl

Laten beleggen

Bij het laten beleggen komen ook enkele voordelen kijken. 

 • Geavanceerd portefeuillebeheer. Wanneer je een beleggingsfonds koopt of je geld laat beheren, dan betaal je een beheersvergoeding als onderdeel van je kostenratio. Dit is vaak een relatief kleine prijs om te betalen voor het krijgen van professionele hulp bij het beheer van een beleggingsportefeuille, ten opzichte van het verwachte rendement.
 • Herbelegging van dividenden. Wanneer dividenden en andere rente-inkomsten voor het fonds worden gedeclareerd, kunnen ze worden gebruikt om extra aandelen in het beleggingsfonds te kopen, waardoor uw belegging groeit. Dit kan een scherpe zelfbelegger overigens ook zelf doen, bij het laten beleggen gaat dit vaak automatisch. 
 • Risicoverlaging. Vermindering van het portefeuillerisico wordt bereikt door het gebruik van diversificatie, aangezien de meeste beleggingsfondsen beleggen in 50 tot 200 verschillende effecten, afhankelijk van de focus. Tal van aandelenindex beleggingsfondsen bezitten 1.000 of meer individuele aandelenposities. Risicoverlaging kan het rendement echter ook drukken, er is simpelweg naar verhouding minder volatiliteit merkbaar.

Zelf beleggen of laten beleggen, beide met succes 

Je kan er ook voor kiezen om te experimenteren met de verschillende vormen van beleggen. Zo kan je ook investeren in fondsen waarbij je veel zelf in de hand houdt. Je kan beleggen in sectoren, een verzameling aandelen of in losse aandelen van bedrijven. Op onze socials houden we je graag op de hoogte, zo geven we je graag tips die je kan gebruiken bij het beleggen. Ongeacht wat voor soort belegger je bent! Het Instagram kanaal licht verschillende beleggingstips toe en houdt je op de hoogte. Maar het échte werk begint bij jezelf.Graag verlagen wij de drempel voor iedereen en bieden we een manier om risicovrij te ontdekken of beleggen bij je past. Volg een gratis training om een fundament te leggen, of simpelweg om erachter te komen welke vorm van beleggen bij je past. Ben je al een gevorderd belegger? Zoals je weet ben je nooit uitgeleerd, voor jou zijn er ook belangrijke trainingen te volgen! De juiste training en begeleiding kan je verliezen schelen, en wellicht ook een hoop opleveren. 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!