Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Wat is value beleggen?

Value beleggen is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekozen die voor minder dan hun intrinsieke waarde of boekwaarde lijken te worden verhandeld. Value beleggers actief fret uit aandelen die zij denken dat de beurs wordt onderschat. Zij geloven dat de markt sterk reageert op goed en slecht nieuws, wat leidt tot aandelenkoers bewegingen die niet overeenkomen met een bedrijf op de lange termijn fundamentals. De overreactie biedt een mogelijkheid om te profiteren door aandelen te kopen tegen gereduceerde prijzen – in de uitverkoop.

Warren Buffett is vandaag waarschijnlijk de bekendste value belegger, maar er zijn vele anderen, waaronder Benjamin Graham (professor en mentor van Buffet), David Dodd, Charlie Munger, Christopher Browne (een andere Graham-student), en miljardair hedgefondsmanager, Seth Klarman.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

 • Value beleggen is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekozen die voor minder dan hun intrinsieke waarde of boekwaarde lijken te worden verhandeld.
 • Waardebeleggers nemen actief aandelen weg waarvan ze denken dat de aandelenmarkt deze onderschat.
 • Waardebeleggers gebruiken financiële analyses, volgen de kudde niet en zijn langetermijnbeleggers van kwaliteitsbedrijven.

Wat is value beleggen en hoe werkt het

Het basisconcept achter elke dag beleggen in waarde is eenvoudig: als u de werkelijke waarde van iets kent, kunt u veel geld besparen als u het in de uitverkoop koopt. De meeste mensen zijn het erover eens dat of je nu een nieuwe tv in de uitverkoop koopt of tegen de volledige prijs, je dezelfde tv krijgt met dezelfde schermgrootte en beeldkwaliteit.

Aandelen werken op een vergelijkbare manier, wat betekent dat de aandelenkoers van het bedrijf kan veranderen, zelfs als de waarde of waardering van het bedrijf hetzelfde is gebleven. Aandelen, zoals tv’s, maken periodes van steeds hogere vraag door die leiden tot prijsschommelingen, maar dat verandert niets aan wat u voor uw geld krijgt.

Net zoals slimme shoppers beweren dat het geen zin heeft om de volledige prijs voor een tv te betalen, omdat tv’s meerdere keren per jaar te koop zijn, geloven beleggers met slimme waarde dat aandelen op dezelfde manier werken. Natuurlijk, in tegenstelling tot tv’s, zullen aandelen niet te koop worden aangeboden op voorspelbare tijden van het jaar zoals Black Friday, en hun verkoopprijzen zullen niet worden geadverteerd.

Value beleggen is het proces van speurwerk om deze geheime verkopen op aandelen te vinden en ze met korting te kopen in vergelijking met hoe de markt ze waardeert. In ruil voor het kopen en houden van deze value aandelen voor de lange termijn, kunnen beleggers flink worden beloond.

Intrinsieke waarde en value beleggen

Op de aandelenmarkt is het equivalent van een aandeel dat goedkoop of verdisconteerd is, wanneer zijn aandelen ondergewaardeerd zijn. Waardebeleggers hopen te profiteren van aandelen die naar hun mening sterk worden verdisconteerd.

Beleggers gebruiken verschillende statistieken om de waardering of intrinsieke waarde van een aandeel te vinden. Intrinsieke waarde is een combinatie van het gebruik van financiële analyse, zoals het bestuderen van de financiële prestaties, inkomsten, inkomsten, cashflow en winst van een bedrijf, evenals fundamentele factoren, waaronder het merk, het bedrijfsmodel, de doelmarkt en het concurrentievoordeel van het bedrijf. Sommige statistieken die worden gebruikt om de aandelen van een bedrijf te waarderen, zijn onder meer:

 • Price-to-book (P / B) of boekwaarde of, die de waarde van de activa van een bedrijf meet en deze vergelijkt met de aandelenkoers. Als de prijs lager is dan de waarde van de activa, is het aandeel ondergewaardeerd, ervan uitgaande dat het bedrijf niet in financiële moeilijkheden verkeert.
 • Price-to-winst (P / E), die het track record van het bedrijf voor de winst weergeeft om te bepalen of de aandelenkoers niet alle inkomsten weerspiegelt of ondergewaardeerd is.

Vrije kasstroom, de kasstroom die wordt gegenereerd uit de inkomsten of activiteiten van een bedrijf nadat de kosten van uitgaven zijn afgetrokken. Vrije kasstroom is de resterende kasstroom nadat uitgaven zijn betaald, inclusief bedrijfskosten en grote aankopen die kapitaaluitgaven worden genoemd, hetgeen de aankoop is van activa zoals apparatuur of het upgraden van een fabriek. Als een bedrijf een vrije kasstroom genereert, blijft er geld over om te investeren in de toekomst van het bedrijf, schulden af ​​te lossen, dividenden of beloningen uit te keren aan aandeelhouders en aandeleninkoop te doen .

Natuurlijk worden er veel andere statistieken gebruikt in de analyse, waaronder het analyseren van schulden, aandelen, omzet en omzetgroei. Na het bekijken van deze statistieken kan de value belegger besluiten om aandelen te kopen als de vergelijkende waarde – de huidige koers van het aandeel vergeleken met de intrinsieke waarde van het bedrijf – aantrekkelijk genoeg is.

Veiligheidsmarge

Waardebeleggers hebben enige ruimte nodig voor fouten bij hun schatting van waarde, en ze stellen vaak hun eigen ” veiligheidsmarge ” in op basis van hun specifieke risicotolerantie. Het marge van veiligheidsprincipe, een van de sleutels tot succesvol beleggen in waarde, is gebaseerd op de veronderstelling dat het kopen van aandelen tegen spotprijzen u een betere kans geeft om later winst te maken wanneer u ze verkoopt. De veiligheidsmarge maakt het ook minder waarschijnlijk dat u geld verliest als de aandelen niet presteren zoals u had verwacht.

Waardebeleggers gebruiken dezelfde redenering. Als een aandeel €100 waard is en u koopt het voor €72, maakt u een winst van €28 door gewoon te wachten tot de koers van het aandeel stijgt naar de werkelijke waarde van € 100. Bovendien kan het bedrijf groeien en waardevoller worden, waardoor u nog meer geld kunt verdienen. Als de koers van het aandeel stijgt naar €110, verdient u €38 sinds u het aandeel in de uitverkoop heeft gekocht. Als u het voor de volledige prijs van €100 had gekocht, zou u slechts €10 winst maken.

Als we in de geschiedenis van het value beleggen kijken dan is Benjamin Graham de vader van het value beleggen. Hij kocht alleen aandelen wanneer ze waren geprijsd op twee derde of minder van hun intrinsieke waarde. Dit was de veiligheidsmarge die hij nodig dacht te hebben om het beste rendement te behalen en tegelijkertijd het nadeel van de investering te minimaliseren.

Markten zijn niet efficiënt

Waardebeleggers geloven niet in de hypothese van een efficiënte markt, die zegt dat aandelenkoersen al rekening houden met alle informatie over een bedrijf, dus hun prijs weerspiegelt altijd hun waarde. In plaats daarvan zijn value beleggers van mening dat aandelen om verschillende redenen te veel of te duur zijn. Een aandeel kan bijvoorbeeld te duur zijn, omdat de economie slecht presteert en beleggers in paniek raken en verkopen (zoals het geval was tijdens de recessie). Of een aandeel kan te duur zijn, omdat beleggers te enthousiast zijn geworden over een onbewezen nieuwe technologie (zoals het geval was met de dot-com bubble).

Psychische vooroordelen kunnen een aandelenkoers omhoog of omlaag duwen op basis van nieuws, zoals teleurstellende of onverwachte winstaankondigingen, terugroepacties van producten of rechtszaken. Aandelen kunnen ook ondergewaardeerd zijn, omdat ze onder de radar handelen, wat betekent dat ze onvoldoende worden gedekt door analisten en de media.

Wat is value beleggen

Volg de kudde niet maar gebruik je gezond verstand!

Value beleggers hebben veel kenmerken van ‘’contraire beleggers’’ – ze volgen de kudde niet. Ze verwerpen niet alleen de efficiëntemarkthypothese, maar wanneer iedereen koopt, verkopen ze vaak of gaan ze achteruit. Wanneer iedereen verkoopt, kopen of houden ze vast. Waardebeleggers kopen geen trendy aandelen (omdat ze meestal te duur zijn). In plaats daarvan beleggen ze in bedrijven die geen bekende namen zijn als de financiële gegevens controleren. Ze bekijken populaire aandelen vaak pas wanneer de koersen van die aandelen zijn substantieel gedaald zijn. Dit doen ze met de overtuiging dat dergelijke bedrijven kunnen herstellen van tegenslagen als hun fundamentele cijfers sterk blijven en hun producten en diensten nog steeds van kwaliteit zijn.

Waardebeleggers geven alleen om de intrinsieke waarde van een aandeel. Ze denken erover om een ​​aandeel te kopen voor wat het werkelijk is: een percentage van eigendom in een bedrijf. Ze willen bedrijven bezitten waarvan ze weten dat ze gezonde principes en gezonde financiële gegevens hebben, ongeacht wat anderen zeggen of doen.

Value beleggen vereist ijver en geduld

Het schatten van de werkelijke intrinsieke waarde van een aandeel vereist enige financiële analyse, maar houdt ook een behoorlijke hoeveelheid subjectiviteit in – wat soms betekent dat het meer een kunst dan een wetenschap kan zijn. Twee verschillende beleggers kunnen exact dezelfde waarderingsgegevens van een bedrijf analyseren en tot verschillende beslissingen komen.

Sommige beleggers, die alleen naar bestaande financiële waarden kijken, hebben niet veel vertrouwen in het schatten van toekomstige groei. Andere value beleggers richten zich primair op het toekomstige groeipotentieel van een bedrijf en geschatte kasstromen. En sommigen doen beide: de genoteerde goeroes Warren Buffett en Peter Lynch, die meerdere jaren het Fellelity Investment-fonds Magellan Fund runden, staan ​​erom bekend dat ze financiële overzichten analyseren en naar de waardering multiplier kijken, om bedrijven te identificeren waarin de markt de aandelen verkeerd geprijsde heeft.

Ondanks verschillende benaderingen, is de onderliggende logica van value beleggen om activa te kopen voor minder dan ze momenteel waard zijn, ze voor de lange termijn te houden en winst te maken wanneer ze terugkeren naar de intrinsieke waarde of hoger. Het geeft geen onmiddellijke voldoening. Je kunt niet verwachten een dinsdag voor €60 te kopen en op donderdag voor €100 te verkopen. In plaats daarvan moet u misschien jaren wachten voordat uw aandelenbeleggingen hun vruchten afwerpen, en zult u af en toe geld verliezen.

Zoals alle beleggingsstrategieën, moet u het geduld en de toewijding hebben om bij uw beleggingsfilosofie te blijven. Sommige aandelen wilt u misschien kopen, omdat de basisprincipes gezond zijn, maar u zult moeten wachten als het te duur is. U wilt de aandelen kopen die op dat moment het aantrekkelijkst geprijsd zijn, en als er geen aandelen aan uw criteria voldoen, moet u wachten en uw geld inactief laten zitten totdat zich een gelegenheid voordoet.

Waarom aandelen ondergewaardeerd raken

Als u niet gelooft in de efficiënte markthypothese, kunt u redenen identificeren waarom aandelen mogelijk onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld. Hier zijn een paar factoren die de prijs van een aandeel omlaag kunnen slepen en het ondergewaardeerd kunnen maken.

1. Marktbewegingen en kuddementaliteit

Soms investeren mensen irrationeel op basis van psychologische vooroordelen in plaats van marktfundamentals. Wanneer de prijs van een specifiek aandeel stijgt of wanneer de totale markt stijgt, kopen ze. Ze zien dat als ze 12 weken geleden hadden geïnvesteerd, ze nu 15% hadden kunnen verdienen, en ze ontwikkelen een angst om te missen. Omgekeerd, wanneer de koers van een aandeel daalt of wanneer de totale markt daalt, dwingt verliesaversie mensen om hun aandelen te verkopen. Dus in plaats van hun verliezen op papier te houden en te wachten tot de markt van richting verandert, accepteren ze een bepaald verlies door te verkopen.

Dergelijk beleggersgedrag is zo wijdverbreid dat het de prijzen van individuele aandelen beïnvloedt, waardoor zowel opwaartse als neerwaartse marktbewegingen worden verergerd, waardoor er soms buitensporige bewegingen ontstaan.

2. Marktcrashes

Wanneer de markt een ongelooflijke hoogte bereikt, resulteert dit meestal in een bubbel. Maar, omdat de niveaus onhoudbaar zijn, raken beleggers in paniek, wat leidt tot een massale uitverkoop. Dit resulteert in een marktcrash. Dat gebeurde in de vroege jaren 2000 met de dotcom-bubbel, toen de waarde van de technische aandelen hoger werd dan wat de bedrijven waard waren. We zagen hetzelfde gebeuren toen de huizenbubbel barstte en de markt halverwege de jaren 2000 crashte.

3. Ongemerkte en niet-glamoureuze aandelen

Kijk verder dan wat je in het nieuws hoort. Misschien vindt u echt geweldige beleggingsmogelijkheden in ondergewaardeerde aandelen die misschien niet in de radars van mensen staan, zoals small caps of zelfs buitenlandse aandelen. De meeste investeerders willen het volgende grote ding, zoals een technologische start-up in plaats van een saaie, gevestigde producent van duurzame consumptiegoederen. Aandelen zoals Facebook, Apple en Google hebben bijvoorbeeld vaker last van beleggen met kuddementaliteit.

4. Slecht nieuws

Zelfs goede bedrijven worden geconfronteerd met tegenslagen, zoals rechtszaken en terugroepacties. Het feit dat een bedrijf één negatieve gebeurtenis ervaart, betekent echter niet dat het bedrijf nog steeds niet fundamenteel waardevol is of dat zijn aandelen niet terug zullen stuiteren. In andere gevallen kan er een segment of divisie zijn die de winstgevendheid van een bedrijf aantast. Maar dat kan veranderen als het bedrijf besluit om die tak van het bedrijf af te stoten of te sluiten.

Analisten hebben geen geweldig track record voor het voorspellen van de toekomst, en toch raken investeerders vaak in paniek en verkopen ze wanneer een bedrijf inkomsten aankondigt die lager zijn dan de verwachtingen van analisten. Maar waarde beleggers die verder kunnen kijken dan de downgrades en negatief nieuws, kunnen aandelen kopen met meer kortingen, omdat ze in staat zijn de waarde van een bedrijf op de lange termijn te herkennen.

5. Cycliciteit

Cycliciteit wordt gedefinieerd als de schommelingen die een bedrijf beïnvloeden. Bedrijven zijn niet immuun voor ups en downs in de economische cyclus, of dat nu seizoensinvloeden en de tijd van het jaar zijn, of attitudes en gemoedstoestanden van consumenten. Dit alles kan de winstniveaus en de prijs van de aandelen van een bedrijf beïnvloeden, maar het heeft geen invloed op de waarde van het bedrijf op de lange termijn.

De sleutel

De sleutel tot het kopen van een ondergewaardeerde aandeel is om het bedrijf grondig te onderzoeken en logische beslissingen te nemen. Waardebelegger Christopher H. Browne beveelt aan te vragen of een bedrijf waarschijnlijk zijn inkomsten zal verhogen via de volgende methoden:

 • Prijzen verhogen voor producten
 • Verkoopcijfers verhogen
 • Dalende kosten
 • Onrendabele divisies verkopen of sluiten

Browne stelt ook voor om de concurrenten van een bedrijf te bestuderen om zijn toekomstige groeivooruitzichten te evalueren. Maar de antwoorden op al deze vragen zijn meestal speculatief, zonder echte ondersteunende numerieke gegevens. Simpel gezegd: er zijn nog geen kwantitatieve softwareprogramma’s beschikbaar om deze antwoorden te bereiken, waardoor waardeaandelen een beetje een grote gok game is. Om deze reden beveelt Warren Buffett aan om alleen te investeren in sectoren waar u persoonlijk in hebt gewerkt of waarvan u de consumentengoederen kent, zoals auto’s, kleding, apparaten en voedsel.

Een ding dat beleggers kunnen doen, is de aandelen kiezen van bedrijven die veeleisende producten en diensten verkopen. Hoewel het moeilijk te voorspellen is wanneer innovatieve nieuwe producten marktaandeel zullen veroveren, is het gemakkelijk om te meten hoe lang een bedrijf al actief is en te onderzoeken hoe het zich in de loop van de tijd aan uitdagingen heeft aangepast.

Kopen en verkopen met voorkennis

Voor onze doeleinden zijn insiders de senior managers en directeuren van het bedrijf, plus eventuele aandeelhouders die minstens 10% van de aandelen van het bedrijf bezitten. De managers en directeuren van een bedrijf hebben unieke kennis over de bedrijven die ze leiden, dus als ze haar aandelen kopen, is het redelijk om aan te nemen dat de vooruitzichten van het bedrijf er gunstig uitzien.

Beleggers die ten minste 10% van de aandelen van een bedrijf bezitten, hadden niet zoveel aandelen gekocht wanneer ze geen winstpotentieel zouden zien. Omgekeerd wijst een verkoop van aandelen door een insider niet noodzakelijk op slecht nieuws over de verwachte prestaties van het bedrijf – de insider heeft misschien gewoon contant geld nodig om enkele persoonlijke redenen. Toch, als massale verkoop door insiders plaatsvindt, kan een dergelijke situatie een nadere diepgaande analyse van de reden achter de verkoop rechtvaardigen.

Analyse van inkomstenrapporten

Op een gegeven moment moeten value beleggers naar de financiële gegevens van een bedrijf kijken om te zien hoe het presteert en het vergelijken met branchegenoten. Financiële rapporten presenteren de jaarlijkse en driemaandelijkse resultaten van een bedrijf. Bedrijven moeten deze rapporten indienen bij de Securities and Exchange Commission (SEC). U kunt ze vinden op de SEC-website of de investor relations-pagina van het bedrijf op hun website.

U kunt veel leren van het jaarverslag van een bedrijf. Hierin wordt uitgelegd welke producten en diensten worden aangeboden en waar het bedrijf naartoe gaat.

Analyse van de jaarrekening

De balans van een bedrijf geeft een groot beeld van de financiële toestand van het bedrijf. De balans bestaat uit twee delen, één met de activa van de onderneming en één met de passiva en het eigen vermogen. De activa-sectie is onderverdeeld in geldmiddelen en kasequivalenten van een bedrijf; investeringen; vorderingen of geld verschuldigd van klanten, voorraden en vaste activa zoals installaties en uitrusting.

Het passiefgedeelte geeft een overzicht van de schulden of schulden van het bedrijf, opgebouwde schulden, kortlopende schulden en langlopende schulden. Het eigen vermogen gedeelte geeft weer hoeveel geld er in de onderneming is geïnvesteerd, hoeveel uitstaande aandelen en hoeveel de onderneming heeft als ingehouden winst. Ingehouden winst is een soort spaarrekening die de cumulatieve winst van het bedrijf bevat. Ingehouden winsten worden bijvoorbeeld gebruikt om dividenden uit te keren en worden beschouwd als een teken van een gezond, winstgevend bedrijf.

De winst-en-verliesrekening geeft aan hoeveel inkomsten worden gegenereerd, de kosten en de winst van het bedrijf. Als u naar de jaarlijkse winst-en-verliesrekening kijkt in plaats van een kwartaaloverzicht, krijgt u een beter beeld van de algemene positie van het bedrijf, omdat veel bedrijven schommelingen in het verkoopvolume ervaren gedurende het jaar.

Risico’s met waarde beleggen

Zoals bij elke beleggingsstrategie, is er het risico van verlies bij waarde beleggen, ondanks dat het een strategie is met een laag tot gemiddeld risico. Hieronder belichten we enkele van die risico’s en waarom verliezen kunnen optreden.

De figuren zijn belangrijk

Veel beleggers gebruiken jaarrekeningen wanneer ze beslissingen nemen overwaarde beleggen. Dus als u op uw eigen analyse vertrouwt, zorg er dan voor dat u over de meest recente informatie beschikt en dat uw berekeningen nauwkeurig zijn. Als dit niet het geval is, kunt u een slechte investering doen of een geweldige investering mislopen. Als u nog niet zeker bent van uw vermogen om financiële overzichten en rapporten te lezen en te analyseren, blijf deze onderwerpen bestuderen en plaats geen transacties totdat u er echt klaar voor bent.

Een strategie is om de voetnoten te lezen. Dit zijn de toelichtingen in een formulier die de financiële overzichten van een bedrijf in meer detail toelichten. De toelichtingen volgen de verklaringen en leggen de boekhoudmethoden van het bedrijf uit en lichten de gerapporteerde resultaten toe. Als de voetnoten onbegrijpelijk zijn of de informatie die ze presenteren onredelijk lijkt, hebt u een beter idee of u het aandeel wilt doorgeven.

Buitengewone winsten of verliezen

Er zijn enkele incidenten die kunnen verschijnen op de winst- en verliesrekening van een bedrijf die als uitzonderingen of buitengewoon moeten worden beschouwd. Deze vallen over het algemeen buiten de controle van het bedrijf en worden buitengewone items —gain of buitengewone items —loss genoemd. Enkele voorbeelden zijn rechtszaken, herstructureringen of zelfs een natuurramp. Als u deze uitsluit van uw analyse, kunt u waarschijnlijk een idee krijgen van de toekomstige prestaties van het bedrijf.

Denk echter kritisch na over deze items en gebruik uw oordeel. Als een bedrijf jaar na jaar dezelfde buitengewone post rapporteert, is het misschien niet zo bijzonder. Als er jaar na jaar onverwachte verliezen zijn, kan dit een teken zijn dat het bedrijf financiële problemen heeft. Buitengewone items worden verondersteld ongebruikelijk en eenmalig te zijn. Pas ook op voor een patroon van afschrijvingen .

Negatief voor analyse van ratio-analyse

In eerdere paragrafen van deze tutorial zijn de berekening van verschillende financiële ratio’s besproken die beleggers helpen bij het diagnosticeren van de financiële gezondheid van een bedrijf. Er is niet slechts één manier om financiële ratio’s te bepalen, wat vrij problematisch kan zijn. Het volgende kan invloed hebben op hoe de verhoudingen kunnen worden geïnterpreteerd:

 • Verhoudingen kunnen worden bepaald met behulp van nummers vóór belastingen of na belastingen.
 • Sommige ratio’s geven geen nauwkeurige resultaten, maar leiden tot schattingen.
 • Afhankelijk van hoe de term winst wordt gedefinieerd, kan de winst per aandeel (EPS) van een bedrijf verschillen.
 • Verschillende bedrijven vergelijken op basis van hun ratio’s – zelfs als de ratio’s hetzelfde zijn – kan moeilijk zijn, omdat bedrijven verschillende boekhoudmethoden hanteren. (Meer informatie over wanneer een bedrijf winst herkent in Inzicht in de winst- en verliesrekening)

Overgewaardeerde aandelen kopen

Te veel betalen voor een aandeel is een van de belangrijkste risico’s bij value beleggen. U kunt het risico lopen een deel of al uw geld te verliezen als u te veel betaalt. Hetzelfde geldt als u een aandeel koopt dat dicht bij de reële marktwaarde ligt. Door een aandeel te kopen dat ondergewaardeerd is, is uw risico om geld te verliezen kleiner, zelfs als het bedrijf het niet goed doet.

Bedenk dat een van de fundamentele principes van waarde beleggen het inbouwen van een veiligheidsmarge in al uw beleggingen is. Dit betekent dat aandelen worden gekocht tegen een prijs van ongeveer tweederde of minder van hun intrinsieke waarde. value beleggers willen zo weinig mogelijk kapitaal riskeren in potentieel overgewaardeerde activa, dus proberen ze niet te veel te betalen voor investeringen.

Niet diversifiëren

Conventionele beleggingswijsheid zegt dat beleggen in individuele aandelen een risicovolle strategie kan zijn. In plaats daarvan wordt ons geleerd om te beleggen in meerdere aandelen of aandelenindexen, zodat we worden blootgesteld aan een breed scala aan bedrijven en economische sectoren. Sommige waarde beleggers zijn echter van mening dat u een gediversifieerde portefeuille kunt hebben, zelfs als u slechts een klein aantal aandelen bezit, zolang u aandelen kiest die verschillende industrieën en verschillende sectoren van de economie vertegenwoordigen.

Value belegger en beleggingsbeheerder Christopher H. Browne beveelt aan om minimaal 10 aandelen te bezitten in zijn ‘Little Book of Value Investing’. Volgens Benjamin Graham, een beroemde value belegger, moet u kiezen voor 10 tot 30 aandelen als u uw beleggingen wilt diversifiëren.

Een andere set experts zegt echter anders. Als u een groot rendement wilt behalen, probeer dan een paar aandelen te kiezen, volgens de auteurs van de tweede editie van ‘Value Investing for Dummies’. Ze zeggen dat het hebben van meer aandelen in uw portefeuille waarschijnlijk zal leiden tot een gemiddeld rendement. Natuurlijk gaat dit advies ervan uit dat je goed bent in het kiezen van winnaars, wat misschien niet het geval is, vooral als je een beginner bent die waarde investeert.

Luisteren naar je emoties

Het is moeilijk om uw emoties te negeren bij het nemen van investeringsbeslissingen. Zelfs als u een afstandelijk, kritisch standpunt kunt innemen bij het bespreken van cijfers, kunnen angst en opwinding binnensluipen wanneer het tijd is om een ​​deel van uw zuurverdiende besparingen daadwerkelijk te gebruiken om een ​​aandeel te kopen. Wat nog belangrijker is, is dat wanneer u aandelen hebt gekocht, u in de verleiding kunt komen om deze te verkopen als de koers daalt.

Houd er rekening mee dat het punt van waarde beleggen is om de verleiding om in paniek te raken en met de kudde mee te gaan, te weerstaan. Dus val niet in de val van kopen wanneer aandelenkoersen stijgen en verkopen wanneer ze dalen. Dergelijk gedrag zal uw ‘’returns’’ vernietigen. (Het spelen van ‘volg de leider’ in beleggen kan snel een gevaarlijk spel worden.

Voorbeeld van een waarde-investering

Waardebeleggers willen profiteren van overreacties op de markt die meestal voortkomen uit de publicatie van een kwartaalverslag. Als historisch reëel voorbeeld publiceerde Fitbit op 4 mei 2016 zijn Q1 2016-winstrapport en zag hij een scherpe daling van de handel na uren. Nadat de vlaag voorbij was, verloor het bedrijf bijna 19% van zijn waarde. Hoewel grote dalingen van de aandelenkoers van een bedrijf niet ongewoon zijn na de publicatie van een winstrapport, voldeed Fitbit niet alleen aan de verwachtingen van analisten voor het kwartaal, maar verhoogde het zelfs de vooruitzichten voor 2016.

Het bedrijf verdiende $ 505,4 miljoen aan inkomsten voor het eerste kwartaal van 2016, een stijging van meer dan 50% in vergelijking met dezelfde periode van een jaar geleden. Verder verwacht Fitbit tussen $ 565 miljoen en $ 585 miljoen te genereren in het tweede kwartaal van 2016, wat meer is dan de $ 531 miljoen die door analisten is voorspeld. Het bedrijf lijkt sterk en groeiend te zijn. Omdat Fitbit echter in het eerste kwartaal van het jaar zwaar heeft geïnvesteerd in onderzoeks- en ontwikkelingskosten, daalde de winst per aandeel (EPS) in vergelijking met een jaar geleden.

Dit zijn allemaal gemiddelde beleggers die nodig zijn om op Fitbit te springen en voldoende aandelen te verkopen om de koers te laten dalen. Een value belegger kijkt echter naar de basisprincipes van Fitbit en begrijpt dat het een ondergewaardeerd aandeel is, die in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen.

Het komt neer op

Wat is value beleggen in het kort. Value beleggen is een langetermijnstrategie. Warren Buffett koopt bijvoorbeeld aandelen met de bedoeling ze bijna voor onbepaalde tijd vast te houden. Hij zei ooit: ‘Ik probeer nooit geld te verdienen op de aandelenmarkt. Ik koop in de veronderstelling dat ze de markt de volgende dag zouden kunnen sluiten en vijf jaar niet opnieuw kunnen openen. ” U wilt uw aandelen waarschijnlijk verkopen wanneer het tijd is om een ​​grote aankoop te doen of met pensioen te gaan, maar door verschillende aandelen aan te houden en een langetermijnvooruitzicht te behouden, kunt u uw aandelen alleen verkopen wanneer hun prijs hun reële marktwaarde overschrijdt (en de prijs die u ervoor hebt betaald).

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website