Wat is Sparen?

Zeker in Nederland worden mensen van jongs af aan geleerd om te sparen. Sparen geeft veel mensen een prettig gevoel als het gaat om financiële zekerheid. Iemand weet dat hij een geld heeft, mocht de wasmachine kapot gaan, of misschien de auto en dan kan hij dat betalen, zonder dat hij financieel een probleem heeft.

Sparen is de tweede functie van geld, de oppotfunctie. Het besluiten om geld niet uit te geven, maar te bewaren voor later, met of zonder doel. Zo kan geld gespaard worden om op vakantie te gaan, maar ook om onverwachte financiële klappen op te vangen.

Voordelen

Veel mensen hebben spaarrekening. Zij plaatsen daar hun geld op en krijgen daarvoor normaliter een rentevergoeding. Vaak kunnen zij er ook direct bij, waardoor het makkelijk is om spaargeld te onttrekken. Het voordeel van sparen is dus dat geld veilig bij een bank ligt en dat de spaarder er ook nog een vergoeding voor krijgt. Daarnaast is vaak direct opneembaar, waardoor acute problemen direct kunnen worden verholpen. Het biedt financiële zekerheid. Ook is het risico van sparen klein, wat veel mensen ook als prettig ervaren.

Nadelen

Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij sparen. In het verleden was de rente op spaarrekeningen nog vrij hoog. Vijf tot zeven procent waren geen uitzondering. In huidige economische klimaat zijn de spaarrentes echter zo laag, dat de vergoeding te verwaarlozen is. Daarnaast heeft het verleden aangetoond dat banken niet altijd veilig zijn en dat ook spaarders dus niet gevrijwaard zijn van risico.

Vervolgens zijn er nog twee zaken die een negatieve invloed hebben op spaargeld. De eerste is inflatie, wat een duur woord is voor het minder waard worden van geld en belasting. In Nederland betaalt men belasting over vermogen. Omdat de belastingdienst niet gaat uitzoeken hoeveel rendement er precies is gemaakt op vermogen, gaat de fiscus van een rendement van 4% uit, ongeacht wat het werkelijk geweest is. Over die 4% betaalt men dan 30% belasting, dit komt neer op 1,2% belasting op het vermogen voor zover dat boven de drempel van het heffingsvrijvermogen zit.

Inflatie en belasting zijn onder het huidige economische klimaat een aanslag op het toch al karige rendement, vanwege de lage rente.

Meer over sparen:

  • Geld
  • Spaarrente
  • Alternatief voor sparen
  • Sparen of beleggen?

wat is sparen