Er zijn verschillende beleggingsprofielen. Zo is er een offensief profiel, defensief profiel of een neutraal profiel dat je kunt hanteren. In dit artikel gaan we verder in op het offensieve beleggingsprofiel.
Wat is een beleggingsprofiel?
Voor je begint met beleggen is het handig om eerst je beleggingsprofiel vast te stellen. Voor we ons verdiepen in het offensieve profiel, geven we je eerst wat duidelijkheid over wat een beleggingsprofiel is.
Een beleggingsprofiel, ook wel een risicoprofiel genoemd, geeft de verhouding weer tussen het risico en de kans op rendement. Een beleggingsprofiel wordt opgesteld op basis van je beleggingshorizon, je beleggingsdoelstellingen, je financiële situatie en je risicobereidheid. Wil je namelijk snel rendement maken in een korte tijd? Of heb je juist een lange beleggingshorizon voor ogen om vermogen op te bouwen voor later? Ben je bereid om veel risico te nemen of kan je je zelf dat niet veroorloven? Stel je doelstellingen die je wilt bereiken vast voor jezelf en pas daar je strategie en beleggingsprofiel op aan. Je kunt je beleggingsprofiel zien als een richtlijn voor de handelingen die je gaat doen op de beurs of die je een vermogensbeheerder voor jou laat doen op de beurs. Je beleggingsprofiel bepaalt dus welke strategie bij je past.
Het offensieve profiel
Bij het offensieve beleggingsprofiel gaat het voornamelijk om zoveel mogelijk winst maken. Een belegger met een offensief profiel is bereid om veel risico te nemen. Om veel winst te kunnen maken wordt er vaak belegd met wat risicovollere beleggingsinstrumenten. Denk hierbij aan het beleggen in futures of turbo’s. Vaak wordt er belegt met een hefboom. Dit betekent dat je bij een stijging van een bepaalde koers extra winst kunt maken, maar daar tegenover staat dat bij een daling van de koers je vermogen ook extra omlaag kan gaan. Er zijn zelfs instrumenten waarmee je meer kunt verliezen dan je inleg.
Een offensieve belegger heeft dus meer risicovollere beleggingsproducten in zijn of haar portefeuille dan een defensieve belegger. Onthoud namelijk altijd; des te hoger de kans op een hoog rendement, des te hoger het risico is dat je loopt.
Kenmerken offensief profiel
Een offensief profiel kenmerkt zich door het gebruik van risicovollere beleggingsinstrumenten. Zo is in een offensieve portefeuille het percentage aandelen bijvoorbeeld hoger dan het percentage obligaties. Dit omdat aandelen sneller meer geld op kunnen leveren, maar daarentegen ook risicovoller zijn. Bij het kiezen van een zeer offensief profiel kan het zelfs zijn dat je een hoog percentage hefboom producten in je portefeuille hebt zitten en een heel laag percentage obligaties. Des te offensiever het profiel, des te meer risico dat een belegger kan lopen. De drie kenmerken die je zou kunnen verbinden aan een offensief beleggingsprofiel zijn, veel kans op rendement, hoog risico en risicovolle beleggingsinstrumenten.
Offensief versus defensief
Waar het bij een offensief beleggingsprofiel draait om het maken van zoveel mogelijk winst, gaat het bij een defensieve beleggingsstrategie of een defensief beleggingsprofiel om dat je risico is afgedekt. Met defensief beleggen kun je echter wel winst maken, maar minder dan met een offensieve strategie. Wel staat daar tegenover dat je met een defensief profiel minder risico loopt. Bij een defensieve strategie worden ook beleggingsinstrumenten gebruikt die minder risicovol zijn. Denk hierbij aan obligatieleningen. De asset allocatie bij een defensief profiel dus anders dan die bij een offensief profiel. De asset allocatie is de verdeling tussen verschillende beleggingsinstrumenten in een beleggersportefeuille. Een offensieve belegger heeft meer risicovolle instrumenten in zijn of haar beleggingsportefeuille dan een defensieve belegger. Hieronder een voorbeeld om dit te illustreren.
Voorbeeld:
Portefeuille zeer offensief profiel: 95% aandelen – 5% obligaties
Portefeuille offensief profiel: 75% aandelen – 25% obligaties
Portefeuille zeer defensief profiel: 15% aandelen – 85% obligaties
Portefeuille defensief profiel: 35% aandelen – 65% obligaties
Voor wie is offensief beleggen?
Het offensieve profiel is alleen geschikt voor mensen die risico kunnen en willen nemen. Omdat er veel risico aan het offensieve profiel verbonden zit is dit profiel eigenlijk alleen weggelegd voor beleggers met veel ervaring en vakkennis. Ook moet je veel kennis hebben van de markt om een offensieve strategie te hanteren. Offensief beleggen draait namelijk vooral op snel reageren op ontwikkelingen in de markt. Voor mensen die geen geld kunnen verliezen is een offensief profiel dus niet weggelegd. Het moet namelijk niet zo zijn dat je in de problemen komt omdat je met geld belegt dat je eigenlijk niet kwijt had gekund.
Conclusie
Een offensief beleggingsprofiel, of risicoprofiel heeft als uitgangspunt het behalen van een hoger rendement, maar heeft wel een hogere risicometer. Een offensieve beleggingsportefeuille wordt gekenmerkt door meer risicovolle beleggingsinstrumenten, waardoor je beleggingen meer risicovol zijn. Hoeveel risico je wilt lopen hang af van jezelf. Ben je bereid veel verlies op te kunnen vangen dan kan een offensieve strategie wellicht iets voor je zijn. Wil je een laag risico? Ga dan voor een defensieve beleggingsprofiel. Het uitgangspunt waar je vanuit moet gaan wordt gekenmerkt door; des te hoger de kans op rendement des te hoger de het risicoprofiel.