Wat is een Non-Fungible Token? (NFT)

Wat is een Non-Fungible token (NFT)?

In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vraag: ”wat is een Non-Fungible Token?”

‘Non fungible’ betekent min of meer dat het uniek is en niet kan worden vervangen door iets anders. Een bitcoin is bijvoorbeeld fungibel – ruil er een voor een andere bitcoin en je hebt precies hetzelfde. Een unieke ruilkaart is echter niet-fungible. Als je het voor een andere kaart zou ruilen, zou je iets heel anders hebben.

Non-fungible tokens (NFT’s) zijn cryptografische activa op een blockchain met unieke identificatiecodes en metadata die ze van elkaar onderscheiden.

 

WAT JE MOET WETEN

  • NFT’s zijn unieke cryptografische tokens die op een blockchain bestaan ​​en niet kunnen worden gerepliceerd.
  • NFT’s kunnen objecten uit de echte wereld vertegenwoordigen, zoals kunstwerken en onroerend goed.
  • Het “tokeniseren” van deze tastbare activa in de echte wereld maakt het kopen, verkopen en verhandelen ervan efficiënter, terwijl de kans op fraude wordt verkleind.
  • NFT’s kunnen ook functioneren om de identiteit van individuen, eigendomsrechten en meer te vertegenwoordigen.

De verschillende constructie van elke NFT heeft het potentieel voor verschillende gebruiksscenario’s. Ze zijn bijvoorbeeld een ideaal middel om fysieke activa zoals onroerend goed en kunstwerken digitaal weer te geven. Omdat ze gebaseerd zijn op blockchains, kunnen NFT’s ook werken om tussenpersonen te verwijderen en artiesten in contact te brengen met publiek of voor identiteitsbeheer. NFT’s kunnen tussenpersonen verwijderen, transacties vereenvoudigen en nieuwe markten creëren.

Begin maart 2021 werd een groep NFT’s van digitale kunstenaar Beeple verkocht voor meer dan $69 miljoen. De verkoop schiep een precedent en een record voor de duurste stukken digitale kunst die tot nu toe zijn verkocht. Het kunstwerk was een collage van Beeple’s eerste 5.000 dagen werk.

Een groot deel van de huidige markt voor NFT’s is gecentreerd rond verzamelobjecten, zoals digitale kunstwerken, sportkaarten en zeldzaamheden. Misschien wel de meest gehypte ruimte is NBA Top Shot, een plek om niet-fungible tokenized NBA-momenten in digitale kaartvorm te verzamelen. Sommige van deze kaarten zijn voor miljoenen dollars verkocht. Onlangs twitterde Twitter’s (TWTR) Jack Dorsey een link naar een tokenized versie van de eerste tweet ooit, waarin hij schreef: “just setting up my twttr.” De NFT-versie van de allereerste tweet ooit verkocht voor meer dan $2,9 miljoen.

twitter bericht Jack Dorsey

Hoe werken NFT’s?

De unieke identiteit en eigendom van een NFT is verifieerbaar via het blockchain-grootboek. Ze werden voor het eerst gelanceerd op de Ethereum- blockchain, maar andere blockchains, waaronder FLOW en Bitcoin Cash, ondersteunen ze nu ook. Of het originele bestand nu een JPG, MP3, GIF of iets anders is, de NFT die het eigendom identificeert, kan net als elk ander type kunst worden gekocht en verkocht – en, net als bij fysieke kunst, wordt de prijs grotendeels bepaald door de marktvraag.

Als je een cadeauwinkel van een kunstgalerie zou binnenlopen, zou je een aantal gerepliceerde afdrukken van beroemde meesterwerken vinden, en er zijn enkele NFT’s die op dezelfde manier werken. Er zijn delen van de blockchain die volledig geldig zijn, maar ze zouden niet dezelfde waarde hebben als het origineel.

NFT’s worden hoogstwaarschijnlijk geleverd met een licentie voor het digitale item waarnaar het verwijst, maar dit verleent niet automatisch auteursrechten. De eigenaar van het auteursrecht mag werk reproduceren en de NFT-eigenaar ontvangt geen royalty’s.

 

NFT’s begrijpen

Net als fysiek geld zijn cryptocurrencies fungibel, wat betekent dat ze voor elkaar kunnen worden verhandeld of ingewisseld. Zo is de ene bitcoin altijd gelijk in waarde aan een andere bitcoin. Evenzo is een enkele eenheid ether altijd gelijk aan een andere eenheid. Dit fungibiliteitskenmerk maakt cryptocurrencies geschikt als veilig transactiemedium in de digitale economie.

NFT’s verschuiven het crypto-paradigma door elk token uniek en onvervangbaar te maken, waardoor het onmogelijk wordt dat het ene niet-fungible token gelijk is aan het andere. Het zijn digitale representaties van activa en zijn vergeleken met digitale paspoorten omdat elk token een unieke, niet-overdraagbare identiteit bevat om het te onderscheiden van andere tokens. Ze zijn ook uitbreidbaar, wat betekent dat je de ene NFT met de andere kunt combineren om een ​​derde, unieke NFT te “kweken”.

Net als Bitcoin bevatten NFT’s ook eigendomsgegevens voor gemakkelijke identificatie en overdracht tussen tokenhouders. Eigenaren kunnen ook metadata of attributen met betrekking tot het item toevoegen in NFT’s. Tokens die koffiebonen vertegenwoordigen, kunnen bijvoorbeeld worden geclassificeerd als eerlijke handel. Of kunstenaars kunnen hun digitale artwork signeren met hun eigen handtekening in de metadata.

NFT’s zijn voortgekomen uit de ERC-721-standaard. Ontwikkeld door enkele van dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor het ERC-20 smart contract , definieert ERC-721 de minimale interface – eigendomsdetails, beveiliging en metadata – die nodig zijn voor de uitwisseling en distributie van speltokens. De ERC-1155-standaard gaat verder met het concept door de transactie- en opslagkosten die nodig zijn voor NFT’s te verlagen en meerdere soorten niet-vervangbare tokens in één contract te bundelen.

Misschien wel de meest bekende use case voor NFT’s is die van cryptokitties. Cryptokitties, gelanceerd in november 2017, zijn digitale representaties van katten met unieke identificaties op de blockchain van Ethereum. Elke kat is uniek en heeft een prijs in ether. Ze planten zich onderling voort en brengen nieuwe nakomelingen voort, die andere eigenschappen en waarderingen hebben dan hun ouders.

Binnen een paar weken na hun lancering verzamelden cryptokitties een schare fans die $20 miljoen aan ether besteedden om ze te kopen, te voeden en te verzorgen. Sommige enthousiastelingen gaven zelfs meer dan $100.000 uit aan de inspanning. Recentelijk heeft de Bored Ape Yacht Club controversiële aandacht gekregen vanwege de hoge prijzen, het aantal beroemdheden en de spraakmakende diefstallen van enkele van haar 10.000 NFT’s. Veel celebrities in binnen- en buitenland mengen zich in de NFT space. Ook de Nederlandse voetballer Memphis Depay kocht onlangs een Bored Ape Yacht Club NFT voor 123,45 ETH omgerekend ongeveer een kwart miljoen.

Wat is een Non- Fungible token (NFT)?

Mijn gezicht als ik $170K waard ben. Image: Cryptokitties.co

Hoewel de toepassingen van cryptokitties en Bored Ape Yacht Club misschien triviaal klinken, hebben andere meer serieuze zakelijke implicaties. NFT’s zijn bijvoorbeeld gebruikt in zowel private equity- transacties als onroerendgoedtransacties. Een van de implicaties van het inschakelen van meerdere soorten tokens in een contract is de mogelijkheid om escrow te bieden voor verschillende soorten NFT’s – van illustraties tot onroerend goed – in een enkele financiële transactie.

 

Waarom zijn niet-vervangbare tokens belangrijk?

Non-fungible tokens zijn een evolutie van het relatief eenvoudige concept van cryptocurrencies. Moderne financiële systemen bestaan ​​uit geavanceerde handels- en leensystemen voor verschillende soorten activa, variërend van onroerend goed tot uitleencontracten tot kunstwerken. Door digitale representaties van fysieke activa mogelijk te maken, zijn NFT’s een stap voorwaarts in de heruitvinding van deze infrastructuur.

Zeker, het idee van digitale representaties van fysieke activa is niet nieuw, noch is het gebruik van unieke identificatie. Wanneer deze concepten echter worden gecombineerd met de voordelen van een fraudebestendige blockchain van slimme contracten, worden ze een krachtige kracht voor verandering.

Het meest voor de hand liggende voordeel van NFT’s is misschien wel de marktefficiëntie . De conversie van een fysiek asset naar een digitaal asset stroomlijnt processen en verwijdert tussenpersonen. NFT’s die digitale of fysieke kunstwerken op een blockchain vertegenwoordigen, elimineren de noodzaak voor agenten en stellen artiesten in staat rechtstreeks contact te maken met hun publiek. Ze kunnen ook bedrijfsprocessen verbeteren. Een NFT voor een wijnfles maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor verschillende factoren in een toeleveringsketen om ermee te communiceren en helpt de herkomst, productie en verkoop ervan tijdens het hele proces te volgen. Adviesbureau Ernst & Young heeft al een dergelijke oplossing ontwikkeld voor een van haar klanten.

Niet-fungeerbare tokens zijn ook uitstekend geschikt voor identiteitsbeheer. Denk aan het geval van fysieke paspoorten die bij elk in- en vertrekpunt moeten worden getoond. Door individuele paspoorten om te zetten in NFT’s, elk met hun eigen unieke identificerende kenmerken, is het mogelijk om de in- en uitstapprocessen voor rechtsgebieden te stroomlijnen. Door deze use-case uit te breiden, kunnen NFT’s ook dienen voor identiteitsbeheer binnen het digitale rijk.

NFT’s kunnen beleggen ook democratiseren door fysieke activa zoals onroerend goed te fractioneren. Het is veel gemakkelijker om een ​​digitaal onroerend goed te verdelen over meerdere eigenaren dan een fysieke. Die tokenisatie-ethiek hoeft niet beperkt te worden tot onroerend goed; het kan zich uitstrekken tot andere activa, zoals kunstwerken. Zo hoeft een schilderij niet altijd één eigenaar te hebben. Het digitale equivalent kan meerdere eigenaren hebben, die elk verantwoordelijk zijn voor een fractie van het schilderij. Dergelijke regelingen zouden de waarde en de inkomsten ervan kunnen vergroten.

De meest opwindende mogelijkheid voor NFT’s ligt in het creëren van nieuwe markten en investeringsvormen. Overweeg een stuk onroerend goed dat is verdeeld in meerdere divisies, die elk verschillende kenmerken en typen onroerend goed bevatten. Een van de afdelingen kan naast een strand liggen, terwijl een andere zich in een amusementscomplex bevindt, en weer een andere is een woonwijk. Elk stuk grond is afhankelijk van de kenmerken, uniek, anders geprijsd en weergegeven met een NFT. Handel in onroerend goed, een complexe en bureaucratische aangelegenheid, kan worden vereenvoudigd door relevante metadata op te nemen in elke unieke NFT.

Decentraland, een virtual reality-platform op de blockchain van Ethereum, heeft een dergelijk concept al geïmplementeerd.  Naarmate NFT’s geavanceerder worden en integreren in de financiële infrastructuur, kan het mogelijk worden om hetzelfde concept van tokenized stukken land (verschillend in waarde en locatie) in de fysieke wereld te implementeren.

Wat is een non fungible token

 

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat zijn enkele voorbeelden van Non- Fungible token tokens?

Niet-fungeerbare tokens kunnen elk activum digitaal vertegenwoordigen, inclusief alleen-online activa zoals digitale illustraties en echte activa zoals onroerend goed. Andere voorbeelden van de activa die NFT’s kunnen vertegenwoordigen, zijn onder meer in-game-items zoals avatars, digitale en niet-digitale verzamelobjecten, domeinnamen en tickets voor evenementen.

 

Hoe kan ik NFT’s kopen?

Veel NFT’s kunnen alleen met Ether worden gekocht, dus het bezitten van een deel van deze cryptocurrency – en het opslaan in een digitale portemonnee – is meestal de eerste stap. U kunt vervolgens NFT’s kopen via een van de online NFT-marktplaatsen, waaronder OpenSea, Looksrare, Rarible en SuperRare.

 

Zijn Non- Fungible token tokens veilig?

Non- Fungible token, die net als cryptocurrency gebruikmaken van blockchain-technologie, zijn over het algemeen veilig. Het gedistribueerde karakter van blockchains maakt het moeilijk (hoewel niet onmogelijk) om NFT’s te hacken. Een beveiligingsrisico voor NFT’s is dat u de toegang tot uw niet-fungible token zou kunnen verliezen als het platform waarop de NFT wordt gehost, failliet gaat.

 

Kan ik dit artikel als NFT kopen?

Nee, maar technisch gezien kan alles wat digitaal is als NFT worden verkocht (inclusief artikelen van bijvoorbeeld de The New York Times, op voorwaarde dat je ergens tussen de $1.800 en $560.000 hebt). Deadmau5 heeft digitale geanimeerde stickers verkocht. William Shatner heeft ruilkaarten met Shatner-thema verkocht (waarvan er één blijkbaar een röntgenfoto van zijn tanden was).

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website