Veel mensen nemen het als vaste waarden, het nettoloon wat ze iedere maand op de rekening krijgen bijgeschreven. Toch kun je je weleens gaan afvragen; wat is een goed nettoloon voor mijn situatie? Wij leggen uit hoe anderen dit doen.
Doorbreek het taboe
In Nederland praten we niet makkelijk over ons salaris, op de één of andere manier hangt hier altijd nog een beetje een taboe omheen. Toch kan het lonen om eens aan collega’s te vragen wat zij verdienen. Doe dit uiteraard wel bij collega’s met soortgelijke functies om zo een objectief beeld te krijgen.
Verdienen zij aanzienlijk meer maar hebben ze wel dezelfde achtergrond qua werkervaring en opleiding? Dan is het tijd om eens bij je manager aan te kloppen en dat salaris op te krikken. Reken je niet meteen rijk, het verschil tussen bruto-netto is nog altijd groot. Toch is iedere euro bruto meer, netto altijd interessant.
Het nettoloon van de gemiddelde Nederlander
Mocht je deze drempel toch te hoog vinden, dan hebben wij alvast een aantal data voor je verzameld die je een idee geven wat ‘de gemiddelde Nederlander’ verdient. Er zijn hierbij altijd twee soorten gegevens, het verschil tussen een modaal en een gemiddeld inkomen.
De eerste is het inkomen wat in Nederland het vaakste voor komt en het gemiddelde is (je raad het al) het gemiddelde inkomen van alle Nederlanders. Doordat ons land een groep enorm rijke mensen heeft, wordt dit gemiddelde daardoor flink opgekrikt. Laat je hier dus ook niet door leiden, maar kijk eerder naar het modale salaris. Dit is dus het bedrag wat de meeste Nederlanders op hun bankrekening krijgen gestort iedere maand. Vandaar de naam, Jan Modaal.
In 2021 was dit modale inkomen zo’n 36.500 euro per jaar, inclusief 7% vakantiegeld. Dit is bruto 2.816 euro, waar je uiteindelijk 2.245 euro van terugziet op je rekening. Het gemiddelde inkomen ligt daar dus vaak boven, de cijfers van 2021 zijn hierover nog niet precies bekend.
Hoe oud ben je?
Naast het feit dat er natuurlijk veel zaken op het netto inkomen van toepassing zijn, zoals opleiding en ervaring, speelt leeftijd ook een grote rol. Ook hierin zijn grote verschillen denkbaar, tot 25 jaar verdiende iemand in 2018 rond de 1.000 euro per maand netto, in de leeftijdscategorie van 55 tot 65 jaar was dit 2.800 euro netto. Een aanzienlijk verschil.
Het is normaal dat het nettoloon daarna weer iets daalt, de reden hiervoor is wellicht dat veel mensen dan met vervroegd pensioen gaan of minder gaan werken.
Wat is een goed nettoloon voor mij?
Naast alle gemiddeldes qua nettoloon is het dus aan te raden in te zoomen op je eigen situatie; wat is jouw opleidingsniveau, functie, ervaring en werktijd? Om je hiermee enigszins op weg te helpen zijn er online calculators die je een richting kunnen geven omtrent een nettoloon.
Draai het om
Naast dat je kunt kijken of jij goed betaalt wordt voor je werk door je baas, kun je het ook omdraaien. Hoeveel heb jij nodig om rond te komen van een nettoloon? Deze behoefte zien wij steeds meer. Wanneer deze berekening is gemaakt, kun je vervolgens besluiten minder te gaan werken, als zelfstandige aan de slag te gaan of te leven van je passieve inkomsten zoals beleggingen.
Om te bepalen wat het nettoloon is dat je nodig hebt, raden wij je aan te kijken naar je vast lasten en je maandelijkse kosten aan boodschappen. Houd hiermee rekening dat er tegenvallers kunnen komen en er ruimte is om jaarlijkse éénmalige kosten te betalen.
Ook is het goed maandelijks een bedrag te reserveren om je vermogen te laten groeien. Denk hierbij aan sparen, beleggen of investeren in vastgoed. Wanneer al deze vinkjes gezet kunnen worden, kom jij op een totaal wat jij nodig hebt om van te leven.
Het nettobedrag wat jij nodigt hebt aan ‘loon’ ligt vaak lager dan je denkt. Leven van passieve inkomsten als vastgoedinvesteringen en beleggingen is dan vaak ook dichterbij. Maak dus deze berekening aan behoefte aan nettoloon voor jezelf en bepaal wanneer jij minder kunt gaan werken! Een heerlijk besluit wat je wellicht de ruimte geeft je andere talenten te ontwikkelen!