Wat is een closed-end beleggingsfonds? Een closed-end beleggingsfonds is een beleggingsfonds dat een vast aantal aandelen uitgeeft via een enkele beursgang. Deze fondsen geven dus een vooraf bepaald aantal aandelen uit in een beursgang, waardoor de koers van deze aandelen, geheel afhankelijk is van de vraag en aanbod in de markt. De aandelen kunnen dan op een effectenbeurs worden gekocht en verkocht, maar er worden geen nieuwe aandelen gecreëerd en er zal geen nieuw geld in het fonds stromen.
De belangrijkste drie punten over een closed-end fonds:
- Het startkapitaal voor een closed-end fonds wordt opgehaald door een eenmalige aanbieding van een beperkt aantal aandelen in het fonds.
- De aandelen kunnen dan op een openbare beurs worden gekocht en verkocht, maar er kunnen geen nieuwe aandelen worden gecreëerd.
- Closed-end fondsen worden meestal actief beheert
Naast closed-end beleggingsfondsen zijn er ook open-end beleggingsfondsen. Dit zijn beleggingsfondsen waarbij het aantal aandelen gedurende de looptijd van het fonds niet vast staan. Bij open-end beleggingsfondsen wordt er naar aanleiding van de vraag en het aanbod op de beurs, besloten of er meer aandelen worden uitgegeven of er juist aandelen zullen worden ingetrokken.
Verschillen tussen closed-end fondsen en open-end fondsen
Closed-end fondsen verschillen op een aantal manieren van open-end fondsen. Zo haalt een closed-end fonds een voorgeschreven hoeveelheid kapitaal op, door het eenmalig aanbieden van een vast aantal aandelen. Zodra het aantal aandelen zijn verkocht, is het aanbod gesloten. Dit in tegenstelling tot open-end fondsen waar voortdurend nieuw geld wordt geaccepteerd, voortdurend extra aandelen worden uitgegeven en aandelen worden ingekocht van andere aandeelhouders die hun aandelen willen verkopen.
Een closed-end fonds noteert op een effectenbeurs, waar de aandelen gedurende de handelsdag, net als andere aandelen worden verhandeld.
Ook de waarde van de aandelen in beide fondsen komen verschillend tot stand. Zo worden bij open-end beleggingsfondsen de prijzen van de aandelen slechts één keer per dag (aan het einde van de handelsdag), op basis van de intrinsieke waarde van de portefeuille, geprijsd. Bij een closed-end fonds fluctueert de aandelenkoers volgens de krachten van vraag en aanbod en door de veranderende waarden van de posities van het fonds.
Omdat closed-end fondsen uitsluitend op secundaire markten handelen, hebben ze een effectenrekening nodig om aandelen te kopen en te verkopen. Bij een open-end fonds ligt dit wat anders. Hier kan er gewoon worden gekocht en verkocht via de sponsorende investeringsmaatschappij van het fonds.
Closed-end fondsen en intrinsieke waarden
Een uniek kenmerk van een closed-end fonds is de prijsstelling. De intrinsieke waarde van het fonds wordt regelmatig berekend op basis van de waarde van de activa van het fonds. De intrinsieke waarde staat gelijk aan de totale activa van het fonds, minus de verplichtingen van het fonds. De prijs waardoor aandelen in het closed-end fonds verhandeld kunnen worden, is markt gestuurd. Dit wil zeggen dat er gehandeld kan worden tegen een bepaalde premie of korting t.o.v. de intrinsieke waarde. Een premie zorgt er echter voor dat de prijs boven de intrinsieke waarde komt te liggen, terwijl een korting er juist voor zorgt dat de prijs onder de intrinsieke waarde komt te liggen.
Er zijn verschillende redenen voor het veranderen van de marktprijs. Zo kan de prijs stijgen doordat het bijvoorbeeld gericht is op een bepaalde sector die momenteel erg populair is bij beleggers, maar kan het ook zijn dat de beheerder van het fonds in aanzien staat bij beleggers, waardoor de waarde van de aandelen stijgen. Daarnaast zou het ook zo kunnen zijn dat een bepaald fonds een minder goede reputatie heeft, door bijvoorbeeld ondermaatse prestaties. Dit zorgt er dan juist weer voor dat de waarde van de aandelen daalt, omdat het beleggers op hun hoede maakt voor dat betreffende fonds.
Wat zijn de voordelen van een closed-end fonds?
Er zijn eigenlijk twee manieren om met een closed-end fonds geld te verdienen. Zo kan je genieten van het inkomen (of de groei) die er wordt gegenereerd door de beleggingen van het fonds, of is er wel eens de mogelijkheid om aandelen van het fonds te kopen met een korting op de intrinsieke waarde.
Om een duidelijke afweging te geven van de plus- en minpunten van een closed-end fonds, zijn hieronder de belangrijkste voor-en nadelen van een closed-end fonds voor je opgesomd.
Voordelen van closed-end fondsen zijn:
- De prijzen zijn transparanter
- Er is een gevarieerd portfolio
- Closed-end fondsen worden professioneel beheerd
- De potentiële opbrengsten zijn vaak wat hoger
Nadelen van closed-end fondsen:
- Closed-end fondsen zijn minder liquide dan open-end fondsen
- Closed-end fondsen liggen onder voorbehoud van volatiliteit
- Aandelen van closed-end fondsen kunnen zwaar worden afgeprijsd
- Alleen beschikbaar via makelaars
In dit artikel is er antwoord gegeven op de vraag: “wat is een closed-end beleggingsfonds?”
Benieuwd naar andere beleggingsfondsen? Klik hier voor meer informatie.