Wat is defensief beleggen? Defensief beleggen houdt in dat je je vermogen beschermt tegen koersdalingen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en iedere belegger moet voor zichzelf onderzoeken welke strategie het beste bij hem of haar past. In dit artikel leggen we uit wat defensief beleggen is, en geven we een aantal tips over hoe je het kunt toepassen in jouw portefeuille.
Defensief beleggen strategie
Defensief beleggen is een strategie die ervoor zorgt dat je minder verlies maakt wanneer de aandelenmarkt (of een andere markt waarin je belegd) daalt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar met een defensief profiel komt het er in essentie op neer dat je minder risico neemt met je geld. Dit kan door te beleggen in aandelen van bedrijven die een stabiele groei laten zien, of door te beleggen in bedrijven die een hoge dividenduitkering hebben. Defensief beleggen is niet alleen voor beleggers die bang zijn voor verlies, maar kan ook een slimme strategie zijn om je rendement op lange termijn te vergroten.
Defensief beleggen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet, maar is een langetermijninvestering die je rustig aan opbouwt. Begin met het uitzoeken van bedrijven die aan jouw defensief beleggen criteria voldoen, en koop dan langzaam maar zeker aandelen in deze bedrijven. Dit kan een tijdrovend proces zijn, maar het is belangrijk om je research goed te doen voordat je geld in iets investeert.
Wanneer je defensief belegd hebt op de lange termijn, is het belangrijk om divers te blijven en niet al je eieren in één mandje te stoppen. Dit betekent dat je niet alleen defensief moet beleggen moet in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed en andere investeringen. Je moet zorgen voor spreiding in je portefeuille. Verspreid je totale vermogen dat je wilt beleggen over verschillende beleggingen om je risico in te perken.
Wat is het uitgangspunt van defensief beleggen?
Het uitgangspunt van defensieve beleggers is kort gezegd: het dekken van je risico. Je probeert bij een dalende markt je verlies in te dekken om te zorgen dat je niet al je vermogen verliest. Het is vanzelfsprekend dat je ook winst wilt maken, maar dit is niet het eerste uitgangspunt.
Met defensief beleggen kun je uiteraard wel winst maken, maar minder dan wanneer je bijvoorbeeld een offensieve beleggingsstrategie hanteert. De andere kant daarvan is dat je wel minder risico loopt t.o.v. offensief beleggen. Dit is ook de reden waarom defensief beleggen is weggelegd voor mensen die niet veel risico willen of kunnen lopen.
Voor wie is defensief beleggen weggelegd?
Defensief beleggen is geschikt voor iedereen die minder risico wil nemen met zijn of haar geld. Dit kan zijn om dat iemand bijvoorbeeld al de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en zich daarom geen grote verliezen meer kan permitteren, maar kan ook iemand zijn die bang is om verlies te maken.
Defensief beleggen is niet alleen voor beleggers die bang zijn voor verlies, maar kan ook een slimme strategie zijn om je rendement op lange termijn te vergroten. Denk aan mensen die nog een lange beleggingshorizon voor zich hebben, zoals jongeren die op jonge leeftijd beginnen met investeren om hiermee een vermogen op te bouwen voor later.
Wil je een defensieve belegger zijn? Dan moet je genoeg kunnen nemen met een lager rendement. Wel hoef je niet 24/7 alert te zijn op wat de beurs doet, want je hebt een lager risico. Ook kun je defensief beleggen via een vermogensbeheerder. Dan heb je er zelf helemaal geen omkijken naar.
Tips om een defensief beleggingsprofiel te hanteren
Wil je defensief beleggen, maar geen idee hoe? Hieronder staan een paar tips die je kunnen helpen met de samenstelling van je beleggingsportefeuille.
- Koop aandelen van bedrijven die een stabiele groei laten zien
- Beleg in bedrijven met een hoge dividenduitkering
- Zorg voor een goed gespreide portefeuille. Dit kan je doen door in verschillende beleggingsinstrumenten te investeren.
- Misschien wel de belangrijkste tip: begin langzaam en doe goede research voordat je ergens in investeert
- Investeer zoveel mogelijk in risicomijdende beleggingen
Wat staat tegenover defensief beleggen?
Offensief beleggen is het tegenovergestelde van beleggen met een defensief beleggingsprofiel. Bij Offensief beleggen probeer je juist zo snel mogelijk veel rendement te maken, en neem je dus meer risico. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen van bedrijven die snel groeien, of in aandelen van bedrijven die bezig zijn met een ingrijpende verandering (denk aan een fusie of overname).
Offensief beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Ook moet je goed nadenken voordat je dit soort risico’s neemt. Wanneer je offensief belegt, is het belangrijk om je stop loss goed in de gaten te houden, zodat je niet al te veel verlies maakt wanneer de markt daalt.
Het uitgangspunt van beleggen met een offensief beleggingsprofiel is winst maken, maar is niet voor iedereen weggelegd. Dat offensief beleggen niet voor iedereen weggelegd is komt door de risico’s die er aan verbonden zijn. Ook moet je verstand en kennis hebben van beleggen als je voor een offensieve beleggingsstrategie kiest. Zo moet je kennis hebben van de markt waarin je investeert en moet je weten welke risico’s je kunt lopen.