Kiyoh score

Wat is de S&P 500 index?

De bekendste index is de S&P 500. Deze index bestaat uit de 500 grootste bedrijven die op de beurs van Amerika genoteerd staan. Deze index wordt het meest gevolgd door beleggers.

De S&P 500 index is een denkbeeldig mandje vol met aandelen. De aandelen die zich in dit denkbeeldige mandje bevinden, zijn niet willekeurig gekozen. Er zijn verschillende regels die tot een bepaalde samenstelling van dit mandje hebben geleid.

De bedrijven die zijn opgenomen in de S&P 500 index dekken ongeveer 80 procent van de gehele Amerikaanse markt.

S&P 500 Index

Wat is een index?

Een index in de financiële wereld kan worden gebruikt om bepaalde gegevens te meten. Er zijn veel verschillende indexen. Er zijn indexen die bijvoorbeeld de inflatie meten, er zijn ook indexen die de ontwikkelingen in de markt kunnen vertegenwoordigen.

De S&P 500 vertegenwoordigd de markt van Amerika. In tegenstelling tot de AEX index vertelt de S&P 500 index veel meer over de daadwerkelijke economische groei in dat land. Een index waar 500 bedrijven in worden opgenomen, is vele mate representatiever voor de gehele markt, dan de AEX index waar maar 25 landen in worden opgenomen.

Geschiedenis S&P 500

In 1957 is de S&P 500 opgericht door de kredietbeoordelaar genaamd Standard & Poor. De naam van deze kredietbeoordelaar heeft ook tot de naam ‘S&P 500’ geleidt. Sinds het jaar 1923 is deze kredietbeoordelaar al bezig met het ontwikkelen van een index, destijds bestond de index uit 233 bedrijven. Sinds het jaar 1988 zijn er geen regels meer over de sectoren waarin de bedrijven actief moeten zijn. Dit heeft als voordeel dat de index snel mee kan veranderen met de ontwikkelingen in de markt. Het nadeel hiervan is dat nu de grootste bedrijven in de index, allemaal uit de technologie sector komen. Het nadeel hiervan is dat als deze sector geraakt wordt, de index sterk beïnvloed wordt.

Jaartal Netto rendement
2005 4,3%
2006 15,1%
2007 4,9%
2008 -37,5%
2009 25,6%
2010 14,4%
2011 1,5%
2012 15,2%
2013 31,6%
2014 13,0%
2015 0,8%
2016 11,2%
2017 21,1%
2018 -4,9%
2019 30,7%
2020 17,8%

 

Samenstelling S&P 500 index

De 500 grootste bedrijven die worden verhandeld op de Amerikaanse beurs vormen de S&P 500 index, maar hoe komt deze samenstelling tot stand? Om in de S&P 500 te belanden moeten de aandelen van de bedrijven verhandeld worden op de New York stock Exchange of op de Nasdaq.

Weging

De S&P 500 bestaat uit bedrijven met de grootste marktwaarde. De bedrijven met een grote marktwaarde, hebben een zwaardere weging dan de in verhouding kleinere bedrijven in de index. Hierdoor beïnvloeden de 10 grootste bedrijven van de index, de index met 20 procent.

De marktwaarde kan worden berekend door de koerswaarde te vermenigvuldigen met het aantal openstaande aandelen.

De weging wordt niet volledig bepaald door de marktkapitalisatie, ook de hoeveelheid aandelen die vrij verhandelbaar zijn spelen een rol. Bedrijven waarvan de meeste aandelen in het bezit zijn van het bedrijf zelf of bij grote fondsen, krijgen een minder grote invloed op de stand van de S&P 500 index. Bedrijven waar veel aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs, krijgen een zwaardere weging. De vereiste is dat minimaal 50 procent van de aandelen vrij verhandelbaar zijn.

De bedrijven die de grootste omzet realiseren, worden zwaarder gewogen in de index.

Investeren in de S&P 500 index

Beleggers kunnen losse aandelen kopen. Om de juiste aandelen te selecteren is er een bepaalde kennis over de bedrijfswereld vereist. Door te investeren in een samengesteld instrument zoals een index, kan er met weinig kennis, toch winst gemaakt worden.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Hoe beter de spreiding van een portefeuille, hoe minder risico een belegger loopt. Natuurlijk is spreiding niet de oplossing voor alles. Als de markt volledig crasht, is spreiding niet de oplossing voor dit probleem.

Bij kopen en verkopen van losse aandelen, zijn de resultaten van de belegger afhankelijk van slechts een aantal losse aandelen. Dit hangt natuurlijk af, van de grootte van de portefeuille. Veel investeerders verkiezen een index boven het kopen van losse aandelen omdat de spreiding veel groter is. Als één los aandeel in de index slecht presteert, heeft dit beperkte invloed op de stand van de index. Als de portefeuille van een investeerder bestaat uit slechts een aantal losse aandelen, en één van deze aandelen doet het slecht, heeft dit een grote invloed op de portefeuille van de belegger.

Rendement S&P 500 index

Er kan op verschillende manieren worden geïnvesteerd in een index. Als er een groot vermogen geïnvesteerd gaat worden, kan de belegger zelf alle aandelen van de S&P 500 aanschaffen. De andere opties zijn het aanschaffen van een ETF of indexfonds. Deze ETF of indexfondsen volgen de index en kunnen voor een laag instap bedrag worden aangeschaft.

Het volgen van een index is een gemakkelijke manier van beleggen waarmee mensen met gebrekkige kennis toch een mooi rendement kunnen behalen. Wil je toch actiever gaan beleggen of handelen? bereid jezelf dan zo goed mogelijk voor!

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!