Sam van Maanen
Sam van MaanenBeleggingsinstituut

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in iets waarvan men hoopt dat de waarde van het geïnvesteerde geld in de toekomst zal stijgen. Beleggen kan men dus gebruiken om het vermogen te laten groeien. Er zijn verschillende vormen van beleggen dit kan bijvoorbeeld in aandelen, obligaties of goud. Daarnaast kan er ook met andere producten belegd worden zoals opties, turbo’s, trackers of beleggingsfondsen. Naast de verschillende producten waarin men kan beleggen zijn er ook verschillende manier hoe je kan beleggen. Twee bekende vormen van het analyseren van een aandeel zijn technische analyse en fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse probeert een belegger te kijken waarin hij moet beleggen (selectie) en bij technische analyse draait het om wanneer een belegger actie moet ondernemen (timing).

Voordelen van beleggen

Het grootste voordeel dat u kunt behalen met beleggen heeft betrekking op het rendement. Wanneer u belegt op de beurs in bijvoorbeeld een aandeel dan is het rendement hierop hoogstwaarschijnlijk hoger dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zet. Zeker met de huidige spaarrente is dit interessant. Daarnaast zijn er aandelen die dividend uitkeren waarmee u dus verzekerd bent van een jaarlijks rendement waar u boven op wellicht nog koerswinst kan boeken. Daarnaast kunt u zelf kiezen waarin u uw geld belegd.

Nadelen van beleggen

Buiten dat beleggen over het algemeen een hoger rendement met zich meebrengt gaat dit wel gepaard met een hoger risico. Bij beleggen kan het voorkomen dat u een negatief rendement behaald,  waardoor u dus geld verliest.  Ook door dat hedendaags een enorm aantal complexe producten worden aangeboden bij uw broker is het van belang dat u zich goed inleest over de risico’s en gevaren van diverse beleggingsproducten.

Beginnen met beleggen

Wanneer uw wilt beginnen met beleggen is het belangrijk dat u zich verdiept in de materie. Dit kunt u doen door boeken te lezen en cursussen te volgen. Wij vergelijken  beleggen altijd met autorijden, wanneer u geen rijles volgt is de groot dat u crasht zodra u in de auto stapt. Wanneer u eerst uw rijbewijs haalt is de kans groter dat u zonder schade van A naar B komt.

Wij hebben voor de beginnende belegger een Ebook geschreven. U kunt onderstaand het Ebook Beginnen met beleggen deel 1 gratis aanvragen.

Wil jij meer weten over de werking van de financiële producten?

Via onderstaand formulier krijgt u toegang tot onze gratis 6-daagse cursus en leert u de basis van het beleggen.

""
1
Doe nu gratis mee!
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right