Waarom beleggen in aandelen?

Waarom beleggen in aandelen? Beleggen in aandelen is in feite een investering in een bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven willen meer kapitaal winnen en geven daarom hun aandelen uit. Zodra jij een aandeel koopt ben je dus voor een deel eigenaar van het bedrijf. Waarom zou je een aandeel kopen? Je kan een aandeel kopen om over een bepaalde periode winst te maken. Je koopt bijvoorbeeld een aandeel omdat je een hoger rendement wil behalen dan op je spaarrekening. Echter loop je wel een hoger risico, maar kan het rendement ook stukken hoger zijn.

De waarde van een aandeel kun je bijvoorbeeld terugvinden in de aandelenkoers. Dit is een grafiek die een bepaald koersverloop van een aandeel weergeeft. Deze koers geeft ook aan hoeveel geld mensen bereid zijn om te betalen voor het aandeel. De koers kan stijgen of dalen door interne en externe factoren. Daarom wordt er vaak geadviseerd om over een langer termijn in aandelen te beleggen. Dat betekent dat je je vermogen langer de kans geeft om te renderen.

Tenslotte kun je in aandelen investeren omdat het een bepaald dividend uitkeert. Dividend is een vorm van een uitkering van de winst van het bedrijf. Dividend wordt meestal uitgedrukt in percentages en kan worden gegarandeerd. Hierdoor krijg je per kwartaal of jaar een vast percentage van de winst op je rekening.

Waarom beleggen in aandelen?

 

5 voordelen van beleggen in aandelen

  1. Profiteer van een groeiende economie: naarmate de economie groeit, groeien ook de bedrijfswinsten. Dat komt omdat economische groei banen creëert, wat inkomsten oplevert en omzet creëert. Des te hoger het salaris, des te groter de stimulans voor de consumentenvraag, wat meer inkomsten genereert in de kassa’s van bedrijven.
  1. Beste manier om de inflatie voor te blijven: historisch gezien hebben aandelen gemiddeld een rendement op jaarbasis van 10%. Dat is beter dan het gemiddelde inflatiepercentage op jaarbasis van 2,9%. Het betekent wel dat je een langere tijdshorizon moet hebben. Op die manier kan je kopen en vasthouden, zelfs als de waarde tijdelijk daalt.
  1. Makkelijk te kopen: de aandelenmarkt maakt het gemakkelijk om aandelen van bedrijven te kopen. Je kunt ze kopen via een makelaar, een financiële planner of online. Nadat je een account hebt ingesteld, kun je aandelen binnen enkele minuten kopen. Sommige online brokers zoals Robin Hood laten je commissievrij aandelen kopen en verkopen.
  1. Verdien geld op twee manieren: de meeste beleggers zijn van plan laag te kopen en vervolgens hoog te verkopen. Ze investeren in snelgroeiende bedrijven die waarde hechten aan waarde. Dat is aantrekkelijk voor zowel daghandelaren als buy-and-hold beleggers. De eerste groep hoopt te profiteren van korte termijntrends, terwijl de laatste verwacht dat de winst en de aandelenkoers van het bedrijf in de loop van de tijd zullen groeien. Ze zijn allebei van mening dat ze dankzij hun aandelenselectie beter kunnen presteren dan de markt. Andere beleggers geven de voorkeur aan een reguliere geldstroom. Ze kopen aandelen van bedrijven die dividenden betalen. Die bedrijven groeien in een gematigd tempo.
  1. Eenvoudig te verkopen: op de aandelenmarkt kun je je aandelen op elk moment verkopen. Economen gebruiken de term ‘liquide’ om aan te geven dat je je aandelen snel en tegen lage transactiekosten in contanten kunt omzetten. Dat is belangrijk als je je  geld plotseling nodig hebt. Omdat prijzen volatiel zijn, loop je het risico dat je wordt gedwongen verlies te maken.

5 nadelen van beleggen in aandelen

  1. Risico: je kunt je volledige investering verliezen.  Als een bedrijf het slecht doet, zullen beleggers verkopen, waardoor de aandelenkoers keldert. Wanneer je verkoopt, verlies je je initiële investering. Als je het niet kunt veroorloven om je initiële investering te verliezen, moet je obligaties kopen. Je krijgt inkomstenbelasting als je geld verliest door je voorraadverlies. Je moet ook vermogenswinstbelasting betalen als je geld verdient.
  1. Aandeelhouders worden als laatst betaald: preferente aandeelhouders  en obligatiehouders /crediteuren worden eerst betaald als een bedrijf failliet gaat. Maar dit gebeurt alleen als een bedrijf failliet gaat. Een goed gediversifieerde portefeuille moet je beschermen als een bedrijf ten onder gaat. 
  1. Tijd: als je zelf aandelen koopt, moet je elk bedrijf onderzoeken om te bepalen hoe winstgevend je denkt dat het zal zijn voordat je zijn aandelen koopt. Je moet leren hoe je jaarrekeningen en jaarverslagen kan lezen en hoe je de ontwikkelingen van je bedrijf in het nieuws kunt volgen. Je moet ook de aandelenmarkt zelf in de gaten houden, want zelfs de prijs van het beste bedrijf zal dalen in een marktcorrectie, een marktcrash of bearmarket.
  1. Emotionele achtbaan: aandelenkoersen stijgen en dalen seconde voor seconde. Individuen kopen meestal hoog uit hebzucht en verkopen laag uit angst. Het beste is om niet voortdurend naar de koersschommelingen van aandelen te kijken, maar zorg ervoor dat je regelmatig incheckt.
  1. Professionele concurrentie: institutionele beleggers en professionele handelaren hebben meer tijd en kennis om te investeren. Ze hebben ook geavanceerde handelsinstrumenten, financiële modellen en computersystemen tot hun beschikking. Ontdek hoe je als individuele belegger een voordeel kunt behalen.

Manieren om uw beleggingsrisico te verminderen/diversifiëren 

Beleggingstypen: een goed gespreide portefeuille biedt de meeste voordelen en minder nadelen dan aandelenbezit alleen. Dat betekent een mix van aandelen, obligaties en grondstoffen. Na verloop van tijd is dit de beste manier om het hoogste rendement te behalen tegen het laagste risico. 

Bedrijfsgroottes: dat zijn bedrijven met grote cap, middelgrote cap en kleine cap. De term “cap” staat voor ‘capitalization’. Het is de totale aandelenkoers maal het aantal aandelen. Het is goed om bedrijven van verschillende grootte te bezitten, omdat ze in elke fase van de bedrijfscyclus anders presteren. 

Op locatie: eigen bedrijven in de Verenigde Staten, Europa, Japan en opkomende markten. Diversificatie stelt u in staat om te profiteren van groei zonder kwetsbaar te zijn voor één aandeel.

Via beleggingsfondsen: hiermee kunt u honderden aandelen bezitten die door de beheerder van beleggingsfondsen zijn geselecteerd. Een eenvoudige manier om te diversifiëren is door het gebruik van indexfondsen of index-ETF’s.

Wij hebben zo goed mogelijk geprobeerd antwoord te geven op de vraag: waarom beleggen aandelen. Zet alle voor- en nadelen tegenover elkaar en bekijk of beleggen in aandelen iets voor je is.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!