UCITS. Je bent de term wellicht al eerder tegen gekomen, waar wat betekent het eigenlijk?
Wat zijn UCITS?
De UCITS is ‘Undertakings Collective Investment in Transferable Securities’, of letterlijk vertaald de ‘instelling voor collectieve beleggingen in effecten (icbe’s)’. Het is een regelgevend kader van de Europese Commissie. Het is een collectief beleggingsvehikel in heel Europa voor het beheer en de verkoop van onderlinge fondsen.
UCITS-fondsen kunnen in Europa worden geregistreerd en aan beleggers over de hele wereld worden verkocht volgens uniforme regelgevingen en de vereisten voor beleggersbescherming. Aanbieders van icbe-fondsen die aan de normen voldoen, zijn in afzonderlijke Europese landen vrijgesteld van nationale regelgeving.
Belangrijkste leerpunten:
- De afkorting staat voor Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities. Letterlijk vertaald is het een instelling voor collectieve beleggingen in effecten (icbe’s)
- Dit verwijst naar een regelgevingskader dat de verkoop van Europese onderlinge fondsen mogelijk maakt. De UCITS richtlijn, of Directive UCITS
- UCITS-fondsen worden gezien als veilige en goed gereguleerde beleggingen en zijn populair bij veel beleggers die in heel Europa willen beleggen
Wat is een UCITS fonds?
In het dagelijks gebruik is een icbe een beleggingsfonds dat is gevestigd in de Europese Unie. ICBE-fondsen worden gezien als veilige en goed gereguleerde beleggingen en zijn populair in Europa, Zuid-Amerika en Azië.
Ze zijn vooral populair onder beleggers die er de voorkeur aan geven niet in één enkele naamloze vennootschap te beleggen, maar eerder onder gediversifieerde beleggingsfondsen die binnen de Europese Unie zijn verspreid.
Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl
Wat is UCITS van oorsprong?
De eerste ICBE-richtlijn werd aangenomen op 20 december 1985, met als uitgesproken doel het grensoverschrijdend aanbieden van beleggingsfondsen aan particuliere beleggers te vergemakkelijken.
In het begin van de jaren negentig zijn er voorstellen voor wijzigingen van de richtlijn gedaan, maar deze zijn nooit volledig aangenomen. Als zodanig is er geen UCITS II. In 2002 werden echter na besprekingen tussen de lidstaten twee nieuwe richtlijnen aangenomen. UCITS richtlijnen 2001/107 / EG en 2001/108 / EG, samen bekend als UCITS III, hebben het beleggingsspectrum van ICBE-fondsen verbreed en enkele beperkingen voor indexfondsen versoepeld.
UCITS IV, of Richtlijn 2009/65 / EG, bracht verdere technische veranderingen teweeg en werd in juli 2011 aangenomen. Ten slotte brengt UCITS V, of Richtlijn 2014/91 / EU, die in werking trad in maart 2016, de depositohouders van fondsen op één lijn omtrent taken en verantwoordelijkheden en de beloningsvereisten van fondsbeheerders in overeenstemming met die van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD).
Omdat ze worden gezien als zeer veilig en goed gereguleerd, zijn icbe-fondsen erg populaire beleggingen. Volgens de Europese Commissie zijn ze goed voor ongeveer 75% van alle collectieve beleggingen door kleine beleggers in Europa. Veel aanbieders van onderlinge fondsen gebruiken een uitdrukking als “UCITS-conform” als onderdeel van hun marketingstrategie. Hoewel de fondsen in Europa gereguleerd zijn, kunnen kopers van over de hele wereld in ICBE-fondsen beleggen.
UCITS ETF betekenis
Waar ben jij het wel eens tegen gekomen?
Als jij gaat beleggen met weinig geld, of passief gaat beleggen dan is de kans groot dat je wel eens ETF’s hebt opgezocht. Hier zie je de term UCITS regelmatig terugkomen. Hier zijn een paar voorbeelden van ETF’s waar UCITS de aanvullende informatie over geeft met betrekking tot de regelgeving van de tracker.
- Vanguard ftse all world UCITS ETF
- iShares global clean energy UCITS ETF
- Vanguard S&P 500 UCITS ETF
Beleggen
Beleg jij in aandelen omdat ETF’s wellicht niet genoeg opleveren om jouw beleggingsdoel op tijd te halen? Dit overkomt een groot deel van de particuliere beleggers. Dit komt in bijna alle gevallen omdat deze beleggers zich niet goed hebben voorbereid. Met de juiste scholing zorg jij ervoor dat je niet aan het gokken bent met je spaargeld. Je stapt toch ook niet in de auto zonder rijles gehad te hebben?